Το Oruc Reis πλέει εντός της ζώνης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου σύμφωνα με την Τουρκία

Το Oruc Reis πλέει εντός της ζώνης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου σύμφωνα με την Τουρκία

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θέτοντας ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου.

«Το ωκεανογραφικό πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητά του για υπεράκτια έρευνα σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει μεγάλη φασαρία για αυτή τη δραστηριότητα», αναφέρει ο Τσαγατάι Ερτζιγές σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανάρτησε τα μεσάνυχτα χάρτη, δείχνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά, επίσημα, σε πιο σημείο βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος της γείτονος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει.

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελορίζου, υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Ο Ερτζιγές αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει το militaire.gr το τουρκικό ερευνητικό πλέει 22 ναυτικά μίλια εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 91 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελόριζο.

Διαβάστε επίσης

Το Oruc Reis αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά ευτυχώς… έχει θόρυβο

Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter