Το οξύμωρο ενός Κασόγκι

Το οξύμωρο ενός Κασόγκι

Μόνο τυχαίος δεν ήταν ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ξεσηκώνοντας ένα τσουνάμι φημολογίας που θέλει να βασανίστηκε και να δολοφονήθηκε από πράκτορες του Ριαντ. 

‘Ηταν γιός του σκοτεινού μεγαλομεσάζοντα όπλων Αντντάν Κασόγκι (1935-2017) ο οποίος πέρασε στα eighties και από την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου εμπλεκόμενος στην «αγορά του αιώνα» 40 μαχητικών Mirage. Και εγγονός του Τούρκου Μουχαμάντ Κασόγκι (1889–1978) προσωπικού γιατρού του βασιλιά Αμντουλαζίζ αλ Σαούντ, ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας. Η τουρκικής καταγωγής οικογένειά του είναι επί τρεις γενιές προνομιακός υπηρέτης του οίκου των Σαούντ, φυσικά με το αζημίωτο.

Ενας αντιφρονών Κασόγκι συνιστά κάτι απολύτως οξύμωρο. Αυτό το οξύμωρο προέκυψε το 2017 όταν ο Τζαμάλ μπήκε στο στόχαστρο του νυν πρίγκιπα διαδόχου Μωχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρώην βολικός δημοσιογράφος δαιμονοποιήθηκε κι έγινε το ίδιο βολικός εχθρός. Μπήκε στο κουτί μαζί με το «παλαιό», τους πάμπλουτους Σαουδάραβες πρίγκιπες που ο διάδοχος κλειδαμπάρωσε στη χρυσή φυλακή του ξενοδοχείου Ritz-Carlton. Όμως ο Τζαμάλ θέλησε να ξεφύγει. Την κοπάνησε, πήγε στις ΗΠΑ, δεν σιώπησε. Η εξαφάνισή του στέλνει το μήνυμα ότι κανένας εχθρός του πρίγκιπα διαδόχου δεν θα γλιτώσει, εντός και εκτός συνόρων.

Ας μην αποστρέφουμε όμως το βλέμμα από τον ευρύτερο ορίζοντα της Μέσης Ανατολής. Η νοοτροπία του Ριάντ καθόλου δεν εξαρτάται από το αν οδηγούν ή όχι οι γυναίκες αυτοκίνητο. Στέκεται δίπλα στην έπαρση της Ουάσιγκτον, τα εγκλήματα του Τελ Αβίβ, τον κυνισμό της Μόσχας, τις ζαριές της Αγκυρας, την καθεστωτική επιβίωση της Τεχεράνης, την γεωπολιτική αναπηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αναξιότητα της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter