Το παπανδρεϊκό μπλοκ εν αναμονή για πλήρη κινητοποίηση με υπογραφή Γιώργου Παπανδρέου

Το παπανδρεϊκό μπλοκ εν αναμονή για πλήρη κινητοποίηση με υπογραφή Γιώργου Παπανδρέου
Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι μακρόσυρτες ζυμώσεις στη Χαριλάου Τρικούπη “φούσκωσαν” σαν κύμα τις πολιτικές αναλύσεις που, αν μη τι άλλο, βλέπουν ότι ήδη έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο στην εκλογική διαδικασία για νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Έχει προκαλέσει κινητικότητα, ανεξαρτήτως της επισημοποίησης υποψηφιοτήτων προς Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής . Ήδη έχει θέσει “υποψηφιότητα” για την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής…

Πάντως, αυτές τις μέρες, πολλοί πια μιλούν για εν αναμονή υπογραφές παπανδρεϊκών που στηρίζουν (πάντα) τις όποιες επιλογές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία συναντήσεων που ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με υποψηφίους για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ συνοδεύεται από δυο στοιχεία, με δυναμική εμβέλειας συμβόλων αλλά και τροχιοδεικτική για άμεσες και μελλοντικές του κινήσεις. Με βαρύ το κλίμα της εσωκομματικής αστάθειας, εμφανίζεται ως εκ των εγγυητών της ενότητας – δεν αποκλείονται εξελίξεις στις συλλογικές διεργασίες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σύγκλησης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για να συζητηθούν πιο οργανωμένα πολιτικά ζητήματα της εσωκομματικής μάχης για νέα ηγεσία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας, ξύπνησε αντιδεξιά αντανακλαστικά «των δημοκρατικών πολιτών» και επανέφερε διαχωρισμούς με αντίπαλον δέος τη “συντήρηση”. Κι αυτό ημέρες …ΠΑΣΟΚ, με την 18η Οκτωβρίου, να έχει ανασύρει επετειακά, μνήμες του πράσινου ήλιου, σαράντα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του 1981.

Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη γύρω από την υπόθεση της υποψηφιότητας Παπανδρέου είναι η στάση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έχει υπάρξει υπουργός επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και συνεργάτης του αργότερα -και οι δυο είναι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, προερχόμενοι από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο οποίο είναι πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Χάρης Καστανίδης είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη ως υποψήφιος για την εκλογή νέας ηγεσίας, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Όπως λέει σε συνομιλητές του ο Χάρης Καστανίδης δεν αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τη δική του στάση, και θα συνεχίσει μέχρι τέλους, ακόμα κι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου – προέρχεται από το “προεδρικό μπλοκ”, χωρίς να ακολουθεί κεντρικές γραμμές από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά – εκπέμπει σε όλους τους τόνους την άποψη ότι εάν και εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέλθει στις εκλογές για νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προκύπτουν αντικειμενικά νέα δεδομένα. Έτσι, ουσιαστικά, χωρίς να το αναφέρει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα υπέρ Παπανδρέου. Μάλιστα σε δήλωσή του το απόγευμα της Δευτέρας (18.10.2021) , μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, σημείωσε μεταξύ άλλων:  «Ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής θα ενημερώσω την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.
Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας». Και πρόσθεσε: «Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της Προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει αξία και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (…)».

Πάντως, είναι αξιοπρόσεκτο ότι και ο Παύλος Γερουλάνος -ο οποίος διεκδικεί ως υποψήφιος την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και έχει στενούς δεσμούς με τον Γιώργο Παπανδρέου- κινείται μεθοδικά και συνεχίζει να συγκεντρώνει υπογραφές μελών του Κινήματος Αλλαγής. Θέλει να είναι έτοιμος την ερχόμενη Πέμπτη (21.10.2021), οπότε λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα. Στο κάλεσμα στήριξης της υποψηφιότητάς του, ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ου στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στο δήμο Αθηναίων, ο οποίος υπήρξε υπουργός επί κυβέρνησής του Γιώργου Παπανδρέου, συνδέει την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές για το ΚΙΝΑΛ με την ευρύτερη προσπάθεια για την «αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα» η οποία όπως λέει «ξεκινά από μια δυναμική αλλαγή στον χώρο της πολιτικής. Ξεκινά από εμάς». Για να προσθέσει, με άρωμα κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και ορόσημο τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 (43,92%) τα εξής: «Από το 2009 μέχρι σήμερα, 2.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες έχουν σταματήσει να ψηφίζουν, νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί. Πολλοί περισσότεροι που ακόμα ψηφίζουμε, κοιτάμε τα σημερινά κόμματα με απογοήτευση, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε αυτά ενεργά. Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, το έκανα ακριβώς για να εκπροσωπήσω αυτές τις φωνές που θέλουν να συμβάλουν σε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική και σήμερα ψάχνουν πού να ακουμπήσουν».
Όπως όλα δείχνουν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, και αφού θα έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές ώστε η υποψηφιότητά του να γίνει αποδεκτή, δεν υπάρχει αλλαγή στην στάση Γερουλάνου. Πάντως, ως τον Δεκέμβρη των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ο δρόμος είναι μακρύς…

Ειλημμένη και εκπεφρασμένη ήδη από τις προηγούμενες ημέρες είναι η απόφαση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία (εκφράζει την αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη και προβάλλει την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ) να συνεχίσει ως το τέλος. Μάλιστα, έχει αντιμετωπίσει με επιφυλακτικότητα την κίνηση Παπανδρέου για τις επαφές με τους υποψηφίους, τοποθετώντας τον στο κάδρο των «πρώην» και παρατηρώντας πως σε περίπτωση που θελήσει να κατέλθει στις εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ακολουθήσει τις καταστατικές προβλέψεις (υπογραφές του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή στήριξη με 5000 υπογραφές μελών του ΚΙΝΑΛ).

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης προχωρά χωρίς να εμφανίζεται έτοιμος να κάνει πίσω. Εστιάζει στην υποψηφιότητά του. Και την προβάλλει ως παρουσία της νέας γενιάς (ιδίως εκείνης που δεν…είχε γεννηθεί και δεν έζησε την αλλαγή του Οκτώβρη του 1981) στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην κεντρική σκηνή της χώρας.

Εν τω μεταξύ και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να πορεύεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία, χωρίς να ανεβάζει την ένταση της αντιπαράθεσης. Στους ίδιους χαμηλούς τόνους, και εκφράζοντας την άποψή του για σεβασμό στους θεσμικούς παράγοντες της παράταξης, κινήθηκε το επιτελείο του, μετά την επικοινωνία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι επέμεινε -και μετά την επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό – να εμφανίζεται η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ να στέλνει ως κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα την ανανέωση της παράταξης αλλά και την αναγέννηση της ελπίδας με φρεσκάδα για την ανασυγκρότηση της χώρας που θα προσδώσει χαρακτήρα φρεσκάδας και ανανέωσης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι ψίθυροι και οι αναλύσεις με βάση το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των διεκδικητών της θέσης προέδρου του ΚΙΝΑΛ απέκτησαν λογική του τύπου ο “κύβος ερρίφθη” για την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου ως υποψηφίου, όταν γύρω στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε στο Twitter μια λιτή δήλωση που ενώνει την επέτειο της νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981 με το 2021. Οπως έγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου :

«18 Οκτώβρη 1981. Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.
18 Οκτώβρη 2021.Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι σαν έναν άτυπο …πινγκ πονγκ , μισή ώρα αργότερα, και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έκανε ανάρτηση στο fb για την επέτειο της 18ης Οκτωβρίου του 1981, ημέρα της πρώτης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ.  Έχει σημασία πώς καταλήγει η δήλωσή της Φώφης Γεννηματά: «Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή».
Μετά την “βροχή” υποψηφιοτήτων, που έφτασαν ήδη στις έξι, η Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διήμερο ζει σε ρυθμούς Γιώργου Παπανδρέου , με πλούσιο παρασκήνιο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου (16.10.2021) μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας (18.10.2021) συνεχείς ήταν οι επαφές , τηλεφωνικές ή δια ζώσης, που είχε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τους υποψηφίους για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ (Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Γερουλάνο, Βασίλη Κεγκέρογλου, και Παύλο Χρηστίδη). Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, εξαρχής, με δημόσια παρέμβασή του, εμφάνισε την κίνησή του ως προσπάθεια για τη διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες. Δεν περνά απαρατήρητο ότι μέσω διαρροών από το επιτελείο του εμφανίστηκε με θεσμικό τρόπο να έχει πριν από όλους ενημερώσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στη συνέχεια, πριν από τις επαφές με τους έξι υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- είχε συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter