Το παραμύθι-βίντεο που μιλάει ποντιακά (Video)

Το παραμύθι-βίντεο που μιλάει ποντιακά (Video)

Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, μέσα από μία διαδικασία που περισσότερο παραπέμπει σε παιχνίδι παρά στην κλασική εκπαιδευτική μέθοδο;

Την απάντηση δίνει ο 48χρονος δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, ο οποίος δημιούργησε, μαζί με τους δύο γιους του, τον 12χρονο Αρίστο και τον 9χρονο Γιώργο, ένα ερασιτεχνικό βίντεο, στο οποίο ο ίδιος και τα παιδιά του αφηγούνται στο ιδίωμα της Σαντάς του ιστορικού Πόντου (σημερινό Ντουμανλί), το παραμύθι “το μικρόν οσπίτ'”, που είναι η “μεταφορά” της γνωστής ιστορίας του Ναστρεντίν Χότζα στα ποντιακά. Η μουσική “επένδυση” του παραμυθιού ανήκει στον Πόντιο καλλιτέχνη Παναγιώτη Ασλανίδη και η εικονογράφηση στον 12χρονο γιο του κ. Στυλίδη.

“Είμαι βιωματικός γνώστης της ποντιακής διαλέκτου. Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι ξέρω μόνο τα μισά από όσα γνώριζαν οι γονείς μου ενώ και αυτοί μιλούσαν μόνο τα μισά από όσα ήξεραν οι παππούδες μου. Έτσι λοιπόν τα όποια κενά μου προσπαθώ να τα αναπληρώσω μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Η ιδέα για το μικρόν οσπίτ’ ξεκίνησε από την αγωνία μου να μεταδώσω αυτό που έζησα εγώ, καταρχάς στα παιδιά μου”, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στυλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η κομβική ηλικιακή ομάδα για την διάσωση μίας γλώσσας είναι η παιδική” και -όπως σημειώνει- “αν έχουμε μια ελπίδα για να ζήσει για μερικά χρόνια ακόμη η διάλεκτός μας, αυτή είναι τα παιδιά. Να ζήσει πραγματικά, να μιληθεί και όχι απλώς να πάρουμε μια γεύση του πώς μιλιόταν.

Η οικογένεια από πάντοτε ήταν το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο μαθαίναμε τη γλώσσα μας, τη λαλιά μας. Τι νόημα θα είχε η παράδοση αν κρατούσαμε μόνο τα υλικά της στοιχεία, όπως τις παραδοσιακές φορεσιές, τα όργανα, τους χορούς και τη μουσική, αν χάναμε αυτό που λέμε παραδοσιακές αξίες; Έννοιες όπως οικογένεια, σεβασμός, εκτίμηση, κοινωνική αλληλεγγύη; Έτσι λοιπόν ξεκίνησα μέσα από την οικογένειά μου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter