Το παρασκήνιο της αποβολής Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ

Το παρασκήνιο της αποβολής Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ

Πολύ μελάνι χύθηκε για το πώς και γιατί έφτασε η Φώφη Γεννηματά στην απόφαση της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οσο και αν η ίδια δήλωσε και δηλώνει πως δεν ήταν δική της επιλογή η ρήξη, γεγονός είναι πως δεν μπορεί να μην περίμενε την οργισμένη αντίδραση του παρορμητικού και… ορμητικού προκατόχου της!

Τα περισσότερα στελέχη της παράταξης αιφνιδιάστηκαν και μούδιασαν από τις εξελίξεις. Κάποια άλλα θύμωσαν και κάποια… παραιτήθηκαν! Πολλοί αποδίδουν την απόφαση της κ. Γεννηματά στην επιρροή ενός στενού επιτελείου ανθρώπων που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ τις εποχές των διψήφιων, μεγάλων ποσοστών. Με λίγα λόγια, στο λεγόμενο «γεννηματικό μπλοκ» (του πατρός Γιώργου Γεννηματά), που αποτελείται κυρίως από τους Κώστα Γείτονα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Θανάση Τσούρα. Ωστόσο, και δίχως να ανήκει στο εν λόγω μπλοκ, οι περισσότεροι θεωρούν εμπνευστή της απόφασης Γεννηματά τον Κώστα Λαλιώτη! Και αυτό όχι μόνο γιατί ο Λαλιώτης δεν θα ήθελε επ’ ουδενί μια συνεργασία ΚΙΝΑΛ – ΝΔ, αλλά και γιατί ήταν ανέκαθεν ο «στρατηγός και μάγος» της επικοινωνίας του κόμματος.

«Δεν έχω καμία σχέση με το θέμα» δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης στο Documento, υπενθυμίζοντάς μας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που του αποδίδουν τέτοιο ρόλο. «Ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα και σας παραπέμπω σε όσα είχα γράψει στις 17 Νοεμβρίου του 2016» επεσήμανε ο πρώην υπουργός, «όταν και πάλι μου προσήπταν εισήγηση διαγραφής Βενιζέλου στην πρόεδρο».

Τότε υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι ο κ. Λαλιώτης είχε εισηγηθεί στη Φ. Γεννηματά να διαγράψει τον Ευ. Βενιζέλο. Και στην επιστολή – ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά και στις τωρινές φήμες, είχε σημειώσει: «Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου». Και αφού υπογράμμιζε ότι αυτά τα σενάρια «είναι αποκυήματα φαντασίας και δεν έχουν ουδεμία απολύτως σχέση με την αλήθεια», είχε προσθέσει ωστόσο με νόημα: «Βεβαίως, εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να φύγουν, είναι δικός τους λογαριασμός, έχοντας πάντα την απόλυτη ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους» (και αυτό επίκαιρο)!

Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, πάντως, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα Λαλιώτη λέγοντάς μας πως επικοινώνησε μαζί του και κατάλαβε ότι ο κ. Λαλιώτης είχε αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Το ίδιο στέλεχος όμως, που δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως για να μη ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά προκαλώντας περαιτέρω εσωστρέφεια στο κόμμα του, εκτιμά πως μόνο ζημιά θα προκληθεί στο ΚΙΝΑΛ εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων. «Αντιδρούν ακόμη και οι δικοί της, αντιδρούν ακόμη και οι παπανδρεϊκοί» σχολίασε με έμφαση και διευκρίνισε πως δεν αντιδρούν «για χάρη του Βενιζέλου αλλά επειδή δεν θα πάει καλά το κόμμα».

Επιπλέον, η άποψή του –την οποία συμμερίζονται πολλά πασοκογενή στελέχη– είναι ότι δεν έπρεπε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας ο Γιώργος Καμίνης: «Ο άνθρωπος που θεωρείται κακός δήμαρχος και απέτυχε στις ευρωεκλογές τι σηματοδοτεί;» μας είπε και αναρωτήθηκε αν στο κόμμα «ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ»! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αντιδράσεις και για τους δύο πρώτους του επικρατείας. Μία από αυτές εκφράστηκε ανοιχτά από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ την Τρίτη, όπου δήλωσε πως είναι λάθος να μπει στη δεύτερη θέση του επικρατείας, μετά τον Γ. Καμίνη, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, και όχι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ…

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφύγει από την πρώτη στιγμή να σχολιάσει την αποχώρηση Βενιζέλου. Και αυτό γιατί όπως δήλωσε στο Documento στενός του συνεργάτης: «ό,τι λέγεται αυτή την ώρα, μέσα στην προεκλογική περίοδο, για την απόφαση της προέδρου του κόμματος βλάπτει μόνο το ΚΙΝΑΛ. Τελεία και παύλα»!

Ανάλογη στάση κρατά και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που βρίσκεται κοντά στον Ευ. Βενιζέλο και είχε δηλώσει πως θα καταβάλει προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο πλευρών: «Το θέμα θεωρείται λήξαν. Πλέον, προχωράμε μπροστά» ανέφερε μιλώντας στο Documento ο πρώην υπουργός, του οποίου οι προσπάθειες συμφιλίωσης προφανώς δεν έπιασαν τόπο…

«Φεύγουν στελέχη, προσωπικά με πήραν 20 άτομα για να μου πουν ότι θα φύγουν και κατάφερα να κρατήσω στο κόμμα τα 19» έλεγε χωρίς να κρύβει την αγωνία του για την εκλογική τύχη του ΚΙΝΑΛ ένα από τα στελέχη πρώτης γραμμής, που επίσης θέλει να εκφράζει δημόσια ενωτικό και αισιόδοξο λόγο για να μην βλάψει το κόμμα. «Θα ανέβουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμείς θα πάθουμε ζημιά. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα, βαρέθηκε τις ηγεσίες και τα προβλήματα που δημιουργούν» τόνισε στο Documento και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι θα συμβεί; Θα βγει τώρα ο Μητσοτάκης και στις επόμενες εκλογές θα ξαναβγεί ο Τσίπρας! Κι εμείς, θα συρρικνωθούμε περαιτέρω! Μακάρι να βγω ψεύτης…».

Ο νεοεκλεγείς για δεύτερη θητεία ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται επίσης στη γραμμή «κοιτάμε μπροστά» – που είναι και η γραμμή του αυτονόητου στην προεκλογική περίοδο! Οπως μας είπε, «είναι μεν λάθος που μπήκαμε σε εσωστρέφεια αλλά πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ιστορία και όσα πρέπει να ειπωθούν θα ειπωθούν μετά το αποτέλεσμα της κάλπης». Στην ερώτηση του Documento εάν οι εξελίξεις θα είναι επιζήμιες για το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «η κ. Γεννηματά πήρε μια απόφαση και θα κριθεί, αλλά εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί έχουμε να δώσουμε μάχη για την επιβίωση της παράταξης».

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε το εξής παράδοξο: από τη μία πλευρά έχουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο που κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι λόγω της απόφασής της εξασφάλισε αυτοδυναμία για τη ΝΔ, αλλά και ότι σχεδόν… προσεύχεται να βγει αυτοδύναμη η ΝΔ προκειμένου να μη μπει σε διλήμματα συνεργασιών. Και από την άλλη, ουκ ολίγα είτε βενιζελικά είτε… αντι-γεννηματικά στελέχη μάς έλεγαν, ανωνύμως φυσικά, με απόλυτη σιγουριά ότι η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία… έτσι κι αλλιώς! Διακρίνουμε μια έλλειψη συνεννόησης εδώ.

Πέρα από τα στελέχη, όμως, μετρά κυρίως ο κόσμος, ο λαός. Και ένα μεγάλο κομμάτι του, κυρίως από την επαρχία, δεν σταματά να συγχαίρει τη Γεννηματά για τη ρήξη με τον Βενιζέλο! Σε κάθε περίπτωση στις 7 Ιουλίου θα φανεί αν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βγει ενισχυμένη μετά τις εξελίξεις ή αποδυναμωμένη και, πιθανότατα, με ορατό τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί ο ηγετικός της ρόλος.

Τα καπελώματα Βενιζέλου στη Γεννηματά

Ο… θιγμένος «κορυφαίος πολιτικός παράγοντας» της χώρας, που δεν διανοείται, έχοντας διατελέσει πρόεδρος κόμματος, να βάλει υποψηφιότητα με σταυρό και που κατηγορεί, επί της ουσίας, τη Φ. Γεννηματά για αρχηγιλίκι, μάλλον δεν θέλει να θυμάται πόσες φορές… καπέλωσε την αρχηγό!

Εχουμε και λέμε λοιπόν, καπέλωμα πρώτο: η στάση που θα τηρούσε το ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015. Στις 12 Αυγούστου του 2015 ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να… δώσει γραμμή στην κ. Γεννηματά αναρτώντας στην προσωπική του ιστοσελίδα ένα εκτενές κείμενο όπου, μεταξύ άλλων, ετίθεντο όροι για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Φυσικά το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, για λόγους εθνικής σωτηρίας, χωρίς να τεθούν τέτοιοι όροι…

Καπέλωμα δεύτερο: τους πρώτους μήνες του 2016 διέπραξε το… σφάλμα η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας «μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ»! Τι ήθελε και το ’πε; Ο κ. Βενιζέλος διαφώνησε ανοιχτά λέγοντας ότι η συγκεκριμένη φράση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν λάθος, αφού άβυσσος, όπως είπε, «δεν μας χωρίζει ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Μόνο από τη Χρυσή Αυγή!».

Καπέλωμα τρίτο: η καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του εκλογικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πολλοί έκαναν τότε λόγο για παγίδευση της Γεννηματά στη γραμμή Βενιζέλου –που ήταν λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου εκλογικού νόμου– και απορούσαν για το προφανές, αφού έναν χρόνο πριν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο είχε καταθέσει σχεδόν πανομοιότυπη πρόταση νόμου!

Καπέλωμα τέταρτο: η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο θέμα της συγκρότησης του νέου ΕΣΡ. Τελικά, βέβαια, επήλθε συμβιβασμός και ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ η συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως και οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Βενιζέλος, όμως, είχε δηλώσει ανοιχτά ότι διαφωνεί με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνος θα καταψήφιζε τις τροπολογίες καθώς και ότι είχε ζητήσει να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, πράγμα που δεν έγινε. Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα είχε διαμηνύσει τότε: «έχει εμμονή με την κοινοβουλευτική ομάδα! Εγινε συντονιστικό και δεν ήρθε, ήταν παρών όμως ο Παναγιώτης Ρήγας, συνεργάτης του, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε…»!

Παρεμπιπτόντως, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο προκάτοχός της είχε διατηρήσει για αρκετό καιρό το e-mail «proedros@pasok.gr»! Διαδικαστικά, θα πει κανείς…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter