Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για τα «κόκκινα» δάνεια

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για τα «κόκκινα» δάνεια

Η_x000D_
επελθούσα τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για την προστασία_x000D_
της πρώτης κατοικίας κρύβει αρκετό παρασκήνιο και την έκδηλη προσπάθεια της_x000D_
κυβέρνησης να διευρύνει –με εντολή του πρωθυπουργού– την περίμετρο προστασίας_x000D_
και να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες. 

Σε αντίθεση με τη σταθερή επιδίωξη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών να συρρικνώσει την περίμετρο προστασίας.

Μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας τα βασικά μέτωπα διαπραγμάτευσης ήταν:

1 Ο τρόπος καθορισμού του υπολοίπου δανείου 130.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί να αποτελεί ένα από τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση. Οι τράπεζες επιδίωξαν να περιληφθούν όλοι οι τόκοι, περιλαμβανομένων και των εξωδικαστικών, στο υπόλοιπο. Αν αυτό γινόταν, το πραγματικό (προ τόκων) υπόλοιπο θα συρρικνωνόταν πιθανώς στην περιοχή των 100.000 ευρώ, κάτι που θα περιόριζε πολύ τους δικαιούχους. Τελικά συμφωνήθηκε να περιληφθεί μόνο ένα εξάμηνο λογιστικοποιημένων τόκων.

2 Οι τράπεζες επιδίωξαν μέχρι τελευταία στιγμή να μην περιληφθούν στη ρύθμιση κατοικίες που έχουν προσημειωθεί για επιχειρηματικά δάνεια. Τελικά θα περιληφθούν.

3 Εγινε απόπειρα να εξαιρεθούν της περαιτέρω προστασίας από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης όσα ακίνητα σχετίζονται με εκκρεμούσες αποφάσεις βάσει του νόμου Κατσέλη, κάτι που απορρί- φθηκε μια και αναδρομική ισχύς νόμου δεν μπορεί να υπάρξει.

4 Να ισχύσει ό,τι ακριβώς ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά τις εύλογες δαπάνες και το δικαίωμα ένταξης στον νόμο, πράγμα το οποίο και έγινε καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφώνονται βάσει των εύλογων δαπανών, πολλαπλασιασμένων όμως επί 1,7. Δηλαδή όσοι έχουν εισόδημα πάνω από τις εύλογες δαπάνες και μέχρι το 170% των δαπανών αυτών θα εντάσσονται στη ρύθμιση. Αν έχουν εισόδημα κάτω από τις εύλογες δαπάνες, θα εντάσσονται και στη ρύθμιση της επιδότησης της δόσης του στεγαστικού τους δανείου.

Οι άλλες ρυθμίσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ισχύς της ρύθμισης θα είναι για έναν χρόνο από τη λειτουργία της πλατφόρμας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης πάντως είναι να δρομολογηθεί πάγια ρύθμιση για το σύνολο των ιδιωτικών χρεών φυσικών προσώπων με εξωδικαστική πλατφόρμα, η οποία θα ισχύσει –με άλλα κριτήρια– έπειτα από ένα εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν οριστεί στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

• Προβλέπεται «κούρεμα» του δανείου για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Κομισιόν και ΕΚΤ

Αρνητικές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών. Σε έγγραφό της προς την κυβέρνηση με τίτλο «Preliminary Comments» (προκαταρκτικά σχόλια) η Κομισιόν:

-Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις και εκτιμήσεις για την επίπτωση που θα έχουν τα προτεινόμενα μέτρα στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.

• Διαφωνεί με την ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων στο πακέτο.

• Θεωρεί ότι δεν μπορούν να μπουν κριτήρια «κουρέματος» και ότι αυτό θα πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευχέρεια των τραπεζών.

• Διάκειται εν γένει αρνητικά ως προς την ύπαρξη κεντρικής ενιαίας ρύθμισης.

Από την άλλη, η ΕΚΤ πιέζει για την ταχεία συρρίκνωση των NPEs (non performance exposures), δηλαδή των συνολικών «εκθέσεων σε κίνδυνο που δεν αποδίδουν τόκους ή έσοδα» (των δανείων συμπεριλαμβανομένων) σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% των συνολικών δανείων και συμμετοχών. Και αυτό γιατί, ενόψει της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μόνο δύο χώρες της ευρωζώνης όπου ο σχετικός δείκτης ξεπερνά το 40%: η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter