Το παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ για τη μονομαχία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου

Το παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ για τη μονομαχία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου

Από διαφορετικά ορμητήρια -αν μη τι άλλο με βάση την μεγάλη ποσοστιαία διαφορά που τους χωρίζει, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου εκλογικού γύρου στη Χαριλάου Τρικούπη- οι δυο υποψήφιοι που επικράτησαν για την προεδρία συνεχίζουν απνευστί τη μάχη των κρίσιμων ημερών ως την κάλπη της 12ης Δεκεμβρίου 2021. Χωρίς θριαμβολογίες, παρά την πρωτιά να του δίνει ώθηση, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και χωρίς μοιρολατρία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η εσωτερική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δεν έχει λήξει. Οι περιοδείες για την προσέλκυση ψηφοφόρων αλλά και οι επαφές, τηλεφωνικές, διαδικτυακές, ή και δια ζώσης, με τους άλλους υποψηφίους του α΄γύρου (Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος) βρίσκονται σε εξέλιξη. Η φημολογία περί δούναι και λαβείν για στηρίξεις ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης έχει ενισχυθεί. Μάλιστα, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Ανδρέα Λοβέρδου για τον υποψήφιο που θα στηρίξει και θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο έδωσαν και πήραν διαρροές με επίκεντρο το ζήτημα της διαρχίας (άλλος επικεφαλής στην κοινοβουλευτική Ομάδα και άλλος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ) στην περίπτωση εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα του ευρωβουλευτή.

Πάντως και από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου τίθεται το ζήτημα της διαρχίας στην αιχμή του δόρατος της κριτικής του. Μάλιστα, όπως τονίζει προς το Documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, «η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τους ψηφοφόρους, καθώς πρόκειται για ουσιαστικό ζήτημα». Επιλέγουν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που να ηγείται στις κοινοβουλευτικές μάχες, να μιλά σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων , να έχει εμπειρία και θέσεις για τα ζητήματα της χώρας «και να μην είναι “απών”», σημειώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, από το επιτελείο Παπανδρέου αναφέρουν ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ «ψηφίζουν για πρόεδρο της παράταξης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν ψηφίζουν για επικεφαλής της ΚΟ τον Σκανδαλίδη, τον Κωνσταντινόπουλο, ή τον Κατρίνη…».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μοιάζει να αποσπάται από τον στόχο του να πείσει μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του και διατηρεί την προεκλογική του τακτική, δίνοντας και πιο αναλυτικά τις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις για την κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατία. Μάλιστα, ήδη έχει βγάλει το πρόγραμμα των περιοδειών/ομιλιών του από την Τετάρτη (8.12.2021) ως και την Παρασκευή (10.12.2021) που περιλαμβάνουν τον Πειραιά (Πειραϊκός Σύνδεσμος) -στα εκλογικά τμήματα του Πειραιά είχε πρωτιά ο Ανδρέας Λοβέρδος- , στη Ρόδο (Δημοτικό θέατρο), και στην Κοζάνη. Ωστόσο, σχετικά με τη διαρχία επιμένει να απαντά από καιρό ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικά λύσεις (ορισμός προσώπου που τον εκπροσωπεί σε συμφωνία με τους βουλευτές), ότι η ευρωπαϊκή του εμπειρία μόνο θετική είναι ως διεθνής ακτινοβολία και για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαβεβαιώνει ότι η παρουσία του θα είναι συνεχής στην Ελλάδα και βέβαια θα βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα των πολιτών.

Η προεκλογική καμπάνια και των δυο στην τελική ευθεία έχει σημασία. Η επιχειρηματολογία και η προεκλογική ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου αναπροσαρμόζεται. Από το επιτελείο του λένε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού που ήταν να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ αλλά και να μετέχει με μαζικότητα κόσμος στις κάλπες. Ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο ότι υπήρξε “σούσουρο” περί απόσυρσής του από τη μάχη του β΄γύρου ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σειρά κατάταξης των υποψηφίων με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Ομως, από το επιτελείο του λένε ότι η φημολογία προήλθε -και διατηρείται- από υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι από τον κύκλο στελεχών γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, « συνεχίζει όχι για “καρέκλες’ αλλά για να εκφραστεί η προοδευτική κατεύθυνση της παράταξης και η δυναμική της εις όφελος της χώρας».

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Εχει παρασκηνιο η παγωμάρα που επικράτησε στο επιτελείο Παπανδρέου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα στελέχη που ηγούνται στον προεκλογικό του αγώνα είχαν άλλη εικόνα με βάση τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις του κόσμου που όπως λένε είχε αγκαλιάσει την υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μεταξύ άλλων, ρόλο στην αποδυνάμωση της υποψηφιότητάς του έπαιξε μεταξύ άλλων «η μαζική κινητοποίηση ψηφοφόρων το τελευταίο διάστημα και η προσέλευση στις κάλπες στελεχών και φίλων της δεξιάς αλλά και ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώντας για αντίπαλο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, τον Νίκο Ανδρουλάκη…».

Οι βεβαιότητες δεν χωράνε στις κάλπες. Ισχύει και για το β΄εκλογικό γύρο της 12ης Δεκεμβρίου 2021 μεταξύ των δυο μονομάχων υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ στην εσωτερική αναμέτρηση, παρόλο που τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής (5.12.2021) παράγουν ήδη πολιτικά αποτελέσματα. Φαβορί και αουτσάιντερ επιβεβαιώνονται από την ψηφοδόχο. Το έδειξε και ο πρώτος γύρος, όταν οι ψηφοφόροι, η «βάση» -σε εισαγωγικά υπό την έννοια ότι πρόκειται για το απροσδιόριστο σώμα των εκλογέων που απαρτιζόταν από αυτοπροσδιοριζόμενους, ακόμα και λίγο πριν μπουν στο παραβάν, ως «μέλη ή φίλοι» του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ – έδωσαν με την ψήφο προτίμησής του την πρωτιά στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη (37%) και μάλιστα με διαφορά κοντά δέκα μονάδων από τον δεύτερο πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου (28%). Αφησαν εκτός β΄γύρου τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο (περίπου 26%) παρά τα αντιθέτως εικαζόμενα με βάση δημοσκοπικά ευρήματα και παρά τις μιντιακές δάφνες με τις οποίες στεφάνωναν μια νίκη Λοβέρδου που δεν ήλθε μια και η πραγματικότητα διέλυσε τις (κατευθυνόμενες, κατά πολλούς) προσδοκίες. Μια λεπτομέρεια έχει ενδιαφέρον: Το ποσοστό που έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι σχεδόν το ίδιο που είχε λάβει (25%) όταν επιχείρησε το 2015 να αναδειχθεί πρόεδρος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά που με 51% είχε γίνει τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, αυτή τη φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είχε χάσει την προεδρία το 2017 απέναντι στην Φώφη Γεννηματά που έγινε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , τώρα που εκείνη έφυγε από τη ζωή, μπαίνει σε τροχιά προεδρικής κούρσας ως φαβορί στην τελική ευθεία της εσωκομματικής μάχης της επόμενης Κυριακής απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου 2021 (α΄γύρος) μετείχαν περίπου 270.000 ψηφοφόροι (στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2017 για πρόεδρο είχαν ψηφίσει περίπου 212.000 άτομα).

Έχει σημασία για τη μάχη που θα κρίνει την ανάδειξη νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και η επιλογή όσων στήριξαν τους υπόλοιπους υποψηφίους που έδωσαν τη μάχη για την προεδρία, τον Παύλο Χρηστίδη (περίπου 3, 20%) , τον Χάρη Καστανίδη (2,98%) και τον Παύλο Γερουλάνο (2,93%).

Οι ψηφοφόροι του Παύλου Χρηστίδη από τη νέα γενιά έχουν ανοιχτό δίαυλο με την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ προς Γιώργο Παπανδρέου κλίνουν, σε μεγάλο βαθμό, όσοι στήριξαν Καστανίδη-Γερουλάνου.

Η τηλεμαχία ενόψει του β΄γύρου

Οσον αφορά στο debate μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί στην ΕΡΤ, υπό όρους . Στελέχη από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνουν στο Documentonews.gr ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έτοιμος για τηλεμαχία, αρκεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν μετείχε στο debate των «5» για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, διατηρεί την πρότασή του και θεωρεί ότι μπορεί να γίνει η τηλεμαχία με έναν δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης που θα θέτει ερωτήματα και με δυνατότητα ερωτήσεων και διαλόγου μεταξύ των συνυποψηφίων… Η ΕΡΤ έχει ήδη στείλει επιστολές και στους δυο , δηλώνοντας την διάθεσή της και την ετοιμότητά της για τη διοργάνωση της τηλεμαχίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter