Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για την Υεμένη

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για την Υεμένη

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη και ότι εντείνει τις συλλήψεις και τις προσαγωγές των ακτιβιστών που επιθυμούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο ή εκφράζουν διαφωνίες.

Στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2018, που εξετάζει τις πρακτικές σε περισσότερες από 90 χώρες, η μη κυβερνητική οργάνωση έχει καταγράψει 87 παράνομες επιθέσεις του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 1.000 θανάτων μεταξύ των αμάχων.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, υποστηριζόμενη από τον αραβικό συνασπισμό, προσπαθεί να απωθήσει τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Ο συνασπισμός έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και τονίζει ότι οι επιθέσεις της είχαν στόχο θέσεις των Χούτι.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε ως απάντηση στο HRW, επεσήμανε ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Σαουδική Αραβία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, προσθέτοντας ότι έχει συστήσει έναν μηχανισμό ελέγχου ώστε να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομική βοήθεια στην Υεμένη από το 2015 έως το 2017 και την Τετάρτη κατέθεσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ριάντ.

Στο μεταξύ το HRW κατήγγειλε ότι περισσότεροι από 12 πολιτικοί ακτιβιστές έχουν καταδικαστεί στη Σαουδική Αραβία «για ασαφείς κατηγορίες κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων» και εκτίουν μεγάλες ποινές κάθειρξης.

Στο μεταξύ έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια πολέμου, πείνας και ασθενειών, οι Υεμενίτες τώρα είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία εξαιτίας του υπό κατάρρευση συστήματος υγείας της χώρας, προειδοποίησαν οργανώσεις αρωγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα κρούσματα ελονοσίας αυξήθηκαν στο 2016 σε 433.000 από 336.000 τον προηγούμενο χρόνο.

Περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθαρό νερό και υγειονομικές υποδομές θέτουν τους Υεμενίτες σε κίνδυνο να μολυνθούν από ελονοσία.

«Η Υεμένη ζει τις καταστροφικές συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης που έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος των ζωτικών της υποδομών και έχει φέρει το σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης», δήλωσε η Μιρέλα Χόμπεϊμπ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χόμπεϊμπ, η κατάσταση στην Υεμένη «πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επανεμφανιστούν και να εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες», σε μια χώρα που ήδη είναι αντιμέτωπη με ένα εκατομμύριο κρούσματα χολέρας και επιδημία διφθερίτιδας.

Ο Αμπντουλά Ράντμαν, αναπληρωτής ιατρικός συντονιστής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ότι οι περιοχές της υπαίθρου κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών υποδομών.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας μπορεί να αυξηθεί. Η κατάσταση θα είναι πολύ πιο σοβαρή, αν δεν υπάρξει θεραπεία ή προληπτικά μέτρα. Άνθρωποι θα πεθάνουν», τόνισε.

Η ελονοσία, που βρίσκεται στο απόγειό της την εποχή των βροχών, είναι ενδημική στην Υεμένη, όπου περισσότερο από το 78% των κατοίκων ζει σε περιοχές κινδύνου, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να διαμένει σε περιοχές υψηλού κινδύνου, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter