Το ΠΑΣΟΚ επιστέφει εικαστικά στην Χαριλάου Τρικούπη

Το ΠΑΣΟΚ επιστέφει εικαστικά στην Χαριλάου Τρικούπη

Η μορφή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια γραφιστική απόδοση, όπως και εκείνη, της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα δεσπόζει στην είσοδο του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη. Η ανασχεδιασμένη εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα μνήμης για τη Φώφη Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021. Σε μια μικρή τελετή θα γίνουν τα “αποκαλυπτήρια” της πρόσοψης στο κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της παράταξης και έχει συνδεθεί με την πορεία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής έχει προγραμματιστεί να τελεστεί στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, η εσωτερική αναμέτρηση για νέα ηγεσία στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στην τελική ευθεία (5 Δεκεμβρίου 2021, α΄γύρος και 12 Δεκεμβρίου, β΄γύρος). Οι έξι διεκδικητές (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης) κινούνται προς τις κάλπες σε κλίμα αντιπαραθέσεων, που όμως είναι σχετικά συγκρατημένες. Φαίνεται ότι λειτουργεί κατευναστικά, πέρα από την πολιτική του διάσταση, το νωπό μήνυμα της παρακαταθήκης της Φώφης Γεννηματά (για ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό στίγμα). Μένει να φανεί οι υποψήφιοι κατά την τηλεοπτική προβολή θέσεων στο debate των πέντε (εκτός Γιώργου Παπανδρέου), διατηρήσουν στο ύψος τους τούς κανόνες της πολιτικής ορθότητας…Πάντως, ήδη τα επιτελεία των πέντε υποψηφίων ετοιμάζονται πυρετωδώς για την τηλεμαχία στην ΕΡΤ-1, το βράδυ της Δευτέρας (29.11.2021, ώρα 22:00).

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που έχουν αναλάβει οργανωτικά την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σπεύδουν να θωρακίσουν οργανωτικά την εκλογική διαδικασία. Αλλωστε, δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από τις καταγγελίες υποψηφίων (αρχικά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου) για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων της δεξιάς και κυρίως δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τη δήλωση του ιατρού και μέλους της ΝΔ Θανάση Γιαννόπουλου ότι θα πάει στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε παντιέρα στις ομιλίες του το μήνυμα ότι τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ “θα τον εκλέξουμε εμείς, όχι παράγοντες άλλων κομμάτων”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος παράλληλα αναδεικνύει το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής, όπως το οραματίζεται. Ο Χάρης Καστανίδης επιλέγει σε όλους τους τόνους να δίνει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του, παρουσιάζοντας μάλιστα την «Ιδεολογική και προγραμματική διακήρυξη για τη σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία».

Πάντως, ακόμα προκαλεί σχόλια η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου (Σκάι TV/ Αταίριαστοι- 25.11.2021) μια διατύπωσή του που έχει διπλή ανάγνωση, για το στόχο του που είναι να ξαναγίνει κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής και ας είναι άλλος από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο πρωθυπουργός. Οπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής είναι κόμμα σοσιαλδημοκρατικό με παραδοσιακές αρχές.

Οταν ρωτήθηκε αν ο στόχος του είναι «να γίνει το ΚΙΝΑΛ αξιωματική αντιπολίτευση ή εσείς πρωθυπουργός», απάντησε ως εξής: «Στόχος είναι να γίνουμε πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργός είτε βγω εγώ είτε βγει άλλος του σοσιαλιστικού χώρου, αυτός είναι ο στόχος μου».

Η συνέχεια του διαλόγου είναι η εξής:

Ερωτ. Ο Τσίπρας είναι του σοσιαλιστικού χώρου;

Απ.: «Ο Τσίπρας είναι μιας άλλης φιλοσοφίας, έχουμε αντιπαρατεθεί σε πολλά. Πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθεί η δικιά μας βαθιά δημοκρατική ( αντίληψη). Να σας πω κάτι στο οποίο διαφέρουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Εμείς λέμε ότι η εξουσία πρέπει να πάει στο λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας που είναι διαχρονικά-εδώ και διακόσια χρόνια-προβλήματα της πολιτείας μας(…)» .

Ολα αυτά για το διαφορετικό μοντέλο εξουσίας και διακυβέρνησης θυμίζουν και όσα λέει ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Αθηναίων. Ο Παύλος Γερουλάνος, πέρα από την ανασυγκρότηση της χώρας και τη θεμελίωση της παραγωγικής διαδικασίας σε νέες βάσεις, προβάλλει ότι διεκδικεί την εξουσία για να την παραδώσει, δίνοντας έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στο Γκάζι. Κατά τις περιοδείες του, όπως πρόσφατα στην Αιτωλοακαρνανία, προβάλλει αιχμηρά ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και «δεν είναι επάγγελμα δεκαετιών». Αναδεικνύει την ανάγκη να μπουν νέοι άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ και σημειώνει ότι η νεολαία «δεν θέλει ένα κόμμα βαρόνων και μηχανισμών, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό και συλλογικό (…)».

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει σαρώσει τη χώρα με το μήνυμα της επιστροφής στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ ενώ στηρίζει την υποψηφιότητά του στις επαφές με κόσμο από όλη τη χώρα. Παράλληλα, κεντρικό ρόλο στην εσωκομματική αναμέτρηση έχει η επισήμανση περί προβλημάτων που προκαλεί το ενδεχόμενο διαρχίας (άλλος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, άλλος πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα), στέλνοντας βέλη κυρίως προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Ο νομικός και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, από τη νέα γενιά στελεχών, διεκδικεί την προεδρία, προβάλλοντας την υποψηφιότητά του με δυναμική ανανέωσης ενώ έχει σαν σύνθημα το «Κίνημα Ξανά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter