Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ρίχνει «γέφυρες» για μετεκλογικές συμμαχίες

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ρίχνει «γέφυρες» για μετεκλογικές συμμαχίες

Τη δική του  σοσιαλδημοκρατική «γέφυρα» για μετεκλογικές συμμαχίες έριξε η Χαριλάου Τρικούπη μέσω του προγραμματικού πλαισίου που φέρνει στον δημόσιο διάλογο. Το πολιτικό του πρόγραμμα – υπό διαμόρφωση – αποτελεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε το μεσημέρι της Τρίτης (10.5.2022), ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρουσίαση των βασικών προγραμματικών αξόνων του κόμματός του, «εμείς δεν κάνουμε μεταγραφές, οικοδομούμε πολιτικές σχέσεις μέσω του διαλόγου που ανοίγουμε με το πολιτικό πρόγραμμα». Για να προσθέσει: «Καλούμε όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς του Κέντρου, της Κεντοαριστεράς να έρθουν  από την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια να συνδιαμορφώσουμε αυτό το πολιτικό πρόγραμμα που είναι  κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας».

Ο επικεφαλής του In Social -Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία (think tank του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), καθηγητής και πρώην Υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε θέματα οικονομίας, Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό θα εμπλουτιστεί με σειρά προγραμματικών συνεδρίων, περιφερειακών, τομεακών που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα, και θα ολοκληρωθεί σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη, που προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οικονομολόγος και  πρόεδρος του In social Νίκος Χριστοδουλάκης, απέφυγε τις προβλέψεις για την οικονομικοκοινωνική κατάσταση στη χώρα μελλοντικά, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών και με δεδομένο ότι είμαστε ακόμα στη φάση της διάδοσης της ενεργειακής/οικονομικής κρίσης. Όμως, ανέφερε ότι «θα έχουμε θέματα το  Φθινόπωρο».

Μάλιστα, με  σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης πρόσθεσε:   «Εμείς με την πολιτική την οποία προσπαθούμε να επεξεργαστούμε και προτείνουμε δείχνουμε κατευθύνσεις. Και  εναπόκειται σε αυτούς που έχουν την τύχες της χώρας, αλλά και σε μας, πώς να πιέσουμε και να δείξουν ότι λύσεις  υπάρχουν.  Αρκεί να υπάρχουν ανοιχτά μάτια και  να βλέπουν».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με μια παρατήρηση δηκτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Προχθές ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει «αργοκίνητο ευρωπαϊκό καράβι» αλλά δεν είπε ποια παράταξη είναι αυτή που έχει οδηγήσει την Ευρώπη να είναι αργοκίνητο καράβι». Για να απαντήσει ο ίδιος:  «Η δική του παράταξη είναι, η Ευρωπαϊκή Δεξιά (…)». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για πολιτική της… κλειστής παρέας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν κάναμε το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα  από μια κλειστή παρέα -το Ταμείο που 32 δισ. ευρώ και αφορά μέλλον γενεών. Οι  Πορτογάλοι έκαναν 1.600 δημοσίους διαλόγους. Στη χώρα μας πού έγινε δημόσιος διάλογος -ρωτήστε τους περιφερειάρχες τους αυτοδιοικητικούς που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ – ώστε να ξέρει η κοινωνία πώς αξιοποιείται το τεράστιο εργαλείο που έδωσε Ένωση». Και ο Νίκος Ανδρουλάκης προειδοποίησε όχι μόνο στο εθνικό πλαίσιο αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι αν αποτύχει το Ταμείο ανάκαμψης θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας απόκλισης μεταξύ λαών, κρατών, κοινωνιών. Για να σημειώσει ότι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΑΝΛ υπηρετεί «τη σύγκλιση».

Η συζήτηση επί του προγράμματος θα έχει κεντρική θέση στο 3ο συνέδριο (20-22 Μαΐου) αλλά θα συνεχιστεί με ανοιχτό διάλογο, τόσο ηλεκτρονικά (μέσω των εργαλείων του «ψηφιακού κόμματος»), όσο και διά ζώσης μεταξύ των μελών στις νέες δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Μετά τις προγραμματικές συνδιασκέψεις για υγεία και ενέργεια που έγιναν στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, ακολουθεί η συνδιάσκεψη στη Θεσσαλία για την αγροτική οικονομία. Στο  προγραμματικό πλαίσιο για τα αγροτικά σημαντική, όπως σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης  είναι η συμβολή του Μόσχου Κορασίδη, πρώην ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ για τα ενεργειακά του Χάρη  Δούκα, καθηγητής και γραμματέα του τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το προγραμματικό πλαίσιο ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση όχι μόνο στις παλιότερες κρίσεις αλλά και στις νεότερες, μετά το 2019 με πανδημία, ενεργειακή κρίση και έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Μάλιστα, έθεσε ως προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «μια ανταγωνιστική παραγωγική οικονομία και μια ανθεκτική δίκαιη κοινωνία». Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης «αυτά τα δυο πάνε μαζί, το ένα τροφοδοτεί και ενισχύει το άλλο. Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα βάσης διαλόγου».

Το υπό διαμόρφωση πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  δίνει βάρος στην οικονομία, το δημογραφικό, την εργασία, τις προκλήσεις της νέας γενιάς (παιδεία, απασχόληση, κοινωνική κατοικία).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτάσσει μεταξύ άλλων τη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου διοίκησης και διαχείρισης  για τις κρίσεις κάθε είδους, πρωτοβουλίες για εργασία και απασχόληση –ωράρια, εγγυήσεις μαθητείας,  ρήτρα απασχόλησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στα θέματα παιδείας, η Χαριλάου Τρικούπη, που προβάλλει την ανάγκη να υπάρξουν τομές με συναίνεση («θέλουμε η νέα γενιά να βρει χώρο και να δημιουργήσει  αλλά γι αυτό χρειάζεται και προσόντα», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης).

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε  τέσσερις προτάσεις για εθνικό διάλογο που απευθύνεται σε νέους και σε όσους «θέλουν να συμβάλλουν σε μια ανάκαμψη της οικονομίας».

Οι άξονες των τεσσάρων προτάσεων για την παιδεία είναι:

-καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου με βάση το οποίο θα γίνεται στη συνέχεια η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο

-καθιέρωση ενός ακαδημαϊκού διπλώματος ώστε  να μπορεί να διακρίνεται κάποιος ανάλογα με τις επιδόσεις του (διακρίβωση προσόντων)

-αυστηρή αξιολόγηση πανεπιστημίων και  ανώτατων Ιδρυμάτων με δημοσιεύσιμες εκθέσεις ώστε να συγκρίνονται τα πανεπιστήμια

-καθιέρωση και ενδυνάμωση επαγγελματικής εκπαίδευσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter