Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται να κυβερνήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται να κυβερνήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για την διεκδίκηση της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές έχει βάλει πλώρη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ! Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την εισήγησή του στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το μεσημέρι της Τετάρτης, στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνη, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, να καταστήσει το πολιτικό του πρόγραμμα «κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι o Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση Documento σχετικά με το αν οι ευρωεκλογές θα είναι το ορόσημο για να γίνει ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ κυρίαρχος στο χώρο της κεντροαριστεράς, -συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα της δυναμικής που φαίνεται να αναπτύσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ – απάντησε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι κρίσιμο για το μεγάλο στόχο των εθνικών εκλογών…

Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη επεφύλαξε σφοδρά πυρά κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με επίκεντρο τη στάση της σε όλα τα ζητήματα από τα εθνικά και τα θέματα δικαιωμάτων έως την αντιμετώπιση των κρίσεων και πρόσφατα των πλημμυρών. Όπως σημείωσε, οι πολίτες βιώνουν «ένα συνεχές αποτυχιών του επονομαζόμενου Επιτελικού Κράτους». Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρίνει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του κόσμου για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ανθεκτική οικονομία και ανάπτυξη, ένα κράτος δικαίου που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, που προασπίζεται την αξιοπρεπή ζωή.

Για  ΣΥΡΙΖΑ και υποκλοπές

Απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις με τις εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου. Ηταν αιχμηρός πάντως ως προς το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για την προεδρία τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακαλώντας στοιχεία για τους 270.000 εκλογείς που ψήφισαν το 2021 για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τους υποψηφίους για την προεδρία (Στέφανος Κασσελάκη – Εφη Αχτσιόγλου), ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε ότι δεν θέλει να παρέμβει σε ο,τιδήποτε, έστω και με πολιτικό σχόλιο, γιατί έχει όπως είπε «προσωπική εμπειρία του τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμη και με παρακρατικούς τρόπους σε μία κομματική διαδικασία». Παρέπεμψε έτσι την παρακολούθησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, για την οποία, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις υποκλοπές (dikaiologitika.gr) «παραμένει ανοιχτή πληγή».

Είναι αξιοσημείωτο ότι απάντησε αναλυτικά στην ερώτηση του Documento για τις ευρωεκλογές και τους ενδιάμεσους σταθμούς των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ξεκινώντας όμως μια… εκκρεμότητα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταδίκασε τη βίαιη επίθεση που είχε δεχτεί ο Κώστας Βαξεβάνης και η οικογένειά του, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Επέλεξε να το κάνει επ΄ευκαιρία της συνέντευξης για τη ΔΕΘ, κλείνοντας το θέμα που προκάλεσε συζητήσεις για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, που είχε παραλείψει να καταδικάσει με επίσημη ανακοίνωση την επίθεση τις μέρες εκείνες.

Ερώτηση Documento: Θέσατε ως ορόσημο τις επόμενες εθνικές εκλογές για να εφαρμοστεί το πολιτικό πρόγραμμα, και άρα εσείς να είσαστε στην εξουσία με όποιον τρόπο τότε. Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να έχει γίνει κυρίαρχος ο ρόλος σας στην αντιπολίτευση νωρίτερα. Οι ευρωεκλογές είναι χρονικό ορόσημο; Και με δεδομένο ότι έχει αναπτύξει δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωκομματικές εκλογές, με διεκδικητές της προεδρίας τον κ. Κασσελάκη και την κυρία Αχτσιόγλου. Και κάτι ακόμα. Για τις Περιφερειακές εκλογές είπατε ότι θα υπάρχει ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα μετρηθεί αυτή δυναμική όταν σε 4 από τις 13 περιφέρειες κατεβαίνετε σε 2 με τη ΝΔ και σε 2 με τον ΣΥΡΙΖΑ,με το χρίσμα του ίδιου υποψηφίου.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Κατ΄αρχάς δεν κατεβαίνουμε σε δύο με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε δύο με τη ΝΔ. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή. Καταρχάς να σας πω, κυρία Μπίτσικα, κάτι που αφορά το Documento, γιατί ακούω διάφορα το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν είναι ανεκτό από αυτή την παράταξη. Ποτέ αυτή η παράταξη δεν νομιμοποίησε περιστατικά βίαια σε οποιοδήποτε πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, ούτε έδωσε άλλοθι οργισμένων και αγανακτισμένων. Εμείς καταδικάζουμε τη βία είτε είναι απέναντι σε ένα δημοσιογράφο είτε απέναντι σε έννα πολιτικό είτε στον οποιοδήποτε άνθρωπο χωρίς ναι μεν και αλλά.

Θέλω να σας πω επίσης ότι εμείς δώσαμε χρίσματα και στις δεκατρείς περιφέρειες. Είπα δημοσίως και το πιστεύω ότι δεν θα μπω σε ένα παζάρι συμφωνιών με τα υπόλοιπα κόμματα για συνεργασίες στις περιφέρειες, ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν λοιπόν σήκωσα το τηλέφωνό μου να μιλήσω με αυτούς τους δεκατρείς ανθρώπους που δεν είναι όλοι μέλη του ΠΑΣΟΚ τους είπα ότι επειδή πιστεύω στην αυτοδιοίκηση για την αυτοδιοίκηση και όχι στην αυτοδιοίκηση ως μακρύ χέρι του Μαξίμου για να κάνουν τα χατίρια του επιτελικού κράτους οι αυτοδιοικητικοί του βραχίονες σε όλη την Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε γιατί το έχουμε υπηρετήσει και θεσμικά (εμίς δημιουργήσαμε τη θεσμική συγκρότηση της αυτοδιοίκησης), εμείς δώσαμε αρμοδιότητες σε όλους τους βαθμούς), επειδή το πιστεύουμ εαυτό και αξιακά και πολιτικά, τους είπα ότι έχετε τη δυνατότητα εσείς βάσει του προγράμματός σας να προχωρήσετε σε οποιεσδήποτε συνεργασίες. Κι αυτοί προχώρησαν με βαθμό ελευθερίας σε συνεργασίες.

Σε μια περιφέρεια έχουν συνεργαστεί με δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης και σε τρεις περιφέρειες έχουν συνεργαστεί με δυνάμεις της Αριστεράς. Θα μπορούσε να γίνει και αλλού. Αρα ούτε αποκλείσαμε ούτε γίναμε εμείς αυτοί που καθορίσαμε από την Αθήνα, από το αθηναοκεντρικό κράτος , αυτοί που θα καθορίσουμε τι θα γίνει σε κάθε περιφέρεια σε σχέση με τις συμμαχίες.

Δεύτερο θέμα δήμοι. Είχα αρθογραφήσει πριν από πολλά χρόνια στην Καθημερινή κι έλεγα ότι τα κόμματα με την αθηνοκεντρική τους λειτουργία έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στη ν τοπική αυτοδιοίκηση και ιδαιαίτερα στον πρώτο βαθμό. Στον πρώτο βαθμό είναι πιο γνήσια η έκφραση της κοινωνίας . Αυτό που πίστευα τότε δεν έχει αλλάξει. Το έκανα σήμερα. Το κάναμε. Είμαστε ένα κόμμα που στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης δεν έδωσε χρίσματα, είπε οποιον θεωρείτε ότι μπορεί να σας υπηρετήσει καλύτερα, κεντρώο, αριστερό, κεντροαριστερό , κεντροδεξιό, αλλά καλύτερα στο χωριό σας, την πόλη σας, μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια αρκεί να μην είναι απέναντι στις ιδέες, στις αξίες, στις αρχές της παράταξής μας.

Αρα η κουλτούρα μας για την αυτοδιοίκηση είναι μια κουλτούρα για την αυτοδιοίκηση και όχι για τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης. Είναι η αυτοδιοίκηση για τον πολίτη, για την τοπική κοινωνία και όχι για είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες. Και το λέω αυτό γιατί έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση γιατί κατεβαίνουν δυο του ΠΑΣΟΚ, τρεις του ΠΑΣΟΚ κ.ά. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Απλώς το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα, πήγαινε και έλεγε από τους τρεις αυτός είναι ο εκλεκτός. Εμείς τι λέμε ο εκλεκτός είναι αυτός που εσείς επιλέξετε, εσείς ξέρετε τι έχει κάνει στην κοινωνία σας. Οριοθετήσαμε τη δράση του κόμματός μας στην κοινωνία και θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία είναι μια νοοτροπία που θα αποκτήσει καθολικά χαρακτηριστικά σε όλο το πολιτικό σύστημα αν θέλουμε να αποκτήσουμε αυτοδιοίκηση σοβαρή, ουσιαστική με τοπικά χαρακτηριστικά, με τοπικά προγράμματα όπως συμβαίνει στο σύνολο ή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα για τις ευρωεκλογές. Ναι, οι ευρωεκλογές είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός. Και θα αγωνιστούμε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι κρίσιμο για το μεγάλο στόχο των εθνικών εκλογών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter