Το ΠΑΣΟΚ «χτυπά» τη Νέα Δημοκρατία και τους λομπίστες της Ευρωβουλής

Το ΠΑΣΟΚ «χτυπά» τη Νέα Δημοκρατία και τους λομπίστες της Ευρωβουλής

Η Χαριλάου Τρικούπη κυνηγά πάλι τη σκιά της. Βιώνει την αγωνία για τον κίνδυνο να ξαναϋπάρξουν σκιές  για το ΠΑΣΟΚ, όπως στο παρελθόν,  και να έχει εκλογικές απώλειες στην κάλπη,  στον απόηχο των αποκαλύψεων για την υπόθεση διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο και την εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και μέχρι πρότινος στελέχους του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή.

Πάντως, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να πορευτεί  προτάσσοντας επίμονα τη θεσμικότητα  και  να ακολουθήσει πολιτικά την τακτική ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα.  Ταυτόχρονα, διατηρεί  «ζεστό» το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και κρατά υψηλούς τους τόνους αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την για συγκάλυψη.

Όλα αυτά συμπυκνώνονται στον τρόπο που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης να τοποθετηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  για τις πρόσφατες εξελίξεις με την υπόθεση διαφθοράς. Μάλιστα, αν και δεν κατονόμασε, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για την τακτική της να μην ρίχνει φως στην υπόθεση των υποκλοπών σε αντίστιξη με τον τρόπο που ενήργησαν οι βελγικές Αρχές για την έρευνα σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς.

«Συγχαρητήρια στις βελγικές αρχές, που αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο, σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκη , μιλώντας στην ευρωβουλή, το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, με δυο προτάσεις για αυστηροποίηση του πλαισίου γύρω από το lobbying στην ΕΕ  προέβαλε τη θεσμική απάντηση «για να απομακρυνθούν οι σκιές» και να αναστραφεί το κλίμα που ευνοεί  να πέσει σε καθεστώς ανυποληψίας η «ευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε:

-να απαγορεύεται σε κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο να γίνεται λομπίστας μετά το πέρας της θητείας του.

-να συγκροτηθεί  ένα ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και από πού αποκτήθηκαν.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η αντιπαράθεση της Χαριλάου Τρικούπη  με  τη ΝΔ συνεχίζεται σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ , με αφορμή  την προτροπή  Ανδρουλάκη προς τα μέλη της  Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, κατά την τελευταία συνεδρίαση,  «να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, έχουμε χρέος για μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Αυτή η αναφορά έχει πολλές αναγνώσεις και θα κυλήσει πολύ νερό στο προεκλογικό αυλάκι μέχρι να αποτυπωθούν επιλογές μετεκλογικής εφαρμογής. Όμως, ο χαρακτηρισμός της Εύας Καϊλή ως «Δούρειου ίππου της ΝΔ» από το Νίκο Ανδρουλάκη παράγει ήδη αποτελέσματα . Η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ είναι σε εξέλιξη και η ένταση της αντιπαράθεσης έχει ενισχυθεί , ύστερα από την επίμονη προσπάθεια του Μαξίμου να ρίξει λάσπη προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη .

Στα σόσιαλ μίντια κάποιοι που προφανώς έχουν «γαλάζια» πολιτική προέλευση επιχείρησαν να συσχετίσουν την υπόθεση της Εύας Καϊλή με το σκάνδαλο των υποκλοπών.  Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν δριμεία. Κι αυτό την  ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσκοτίζουν  το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων,  χωρίς να συνεισφέρουν στην άρση του απορρήτου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σταματήσει να ρίχνουν πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Εμείς -σε αντίθεση με άλλους- αντιδράσαμε ακαριαία, διαγράφοντας την κ. Καϊλή. Δεν είμαστε… πάτσι λοιπόν. Είμαστε διαφορετικοί», τόνισε δηκτικά ο εκπρόσωπος  Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος (T/Σ Σκάι).

Βαρύ ήταν το κλίμα και στο Στρασβούργο, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επαφές με παράγοντες από την  ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, που έθεσαν ως κρίσιμο ζήτημα τη θεσμική θωράκιση κατά της διαφθοράς.   Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το απόγευμα της Τρίτης  13 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Συγχαρητήρια στις βελγικές αρχές, που αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο, σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε καθεστώς ανυποληψίας την ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Έχουμε χρέος να είμαστε οι θεματοφύλακες της διαφάνειας και της δημοκρατίας και όχι παραδείγματα προς αποφυγή.

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτήν τη σοκαριστική υπόθεση, προχώρησα άμεσα στη διαγραφή της κυρίας Καϊλή από το κόμμα μας.

Δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο αλλά οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας.

Είναι η ώρα της δράσης.

Γι’ αυτό προτείνω:

-Να απαγορεύεται σε κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο να γίνεται λομπίστας μετά το πέρας της θητείας του.

-Όπως φτιάξαμε την ειδική υπηρεσία ελέγχου των κινητών ευρωβουλευτών και συνεργατών από κακόβουλα λογισμικά για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας,  αύριο το πρωί κιόλας να συγκροτήσουμε ένα ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και πως αυτά αποκτήθηκαν.

Είναι δύο κινήσεις, που θα βοηθήσουν να έρθει το φως και να απομακρυνθεί κάθε σκιά.

Το οφείλουμε στους πολίτες, που εκπροσωπούμε. Το οφείλουμε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αφήσει εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα Λοβέρδο

Αντιδεξιός συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter