Το πείραμα της Σλοβακίας

Το πείραμα της Σλοβακίας

Πώς ελέγχθηκε για κορονοϊό ολόκληρη η χώρα σε δύο μέρες και οι ενστάσεις των επιστημόνων

Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται στον φόβο του κορονοϊού περιμένοντας το δεύτερο κύμα και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αυστηρά μέτρα με ηχηρό αντίκτυπο στην οικονομία, η Σλοβακία απαντάει με ένα εναλλακτικό σχέδιο μαζικών τεστ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ευρωπαϊκή χώρα των 5,45 εκατομμυρίων κατοίκων προχώρησε σε μαζικό εθελοντικό τεστ αντιγόνων, κατορθώνοντας να ελέγξει τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Περίπου 3,6 εκατ. Σλοβάκοι υποβλήθηκαν σε τεστ, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Ιγκορ Μάτοβιτς, και από τα αποτελέσματα 38.359 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ήτοι το 1,06% του πληθυσμού.

Lockdown ή μαζικός έλεγχος

Η απόφαση για τη διεξαγωγή μαζικού ελέγχου λήφθηκε εν μέσω της έντονης αύξησης των κρουσμάτων, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να αγγίζουν τις 3.363 στο τέλος Οκτωβρίου. Αριθμός-ρεκόρ, καθώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Σλοβακία έφτασε από τα διψήφια κρούσματα του Σεπτεμβρίου να μετράει τετραψήφιους αριθμούς μες στον Οκτώβρη και μέσα σε ενάμιση μήνα να αριθμεί 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 200 θανάτους από κορονοϊό.

Ελεγχος μέσα σε δύο ημέρες

Το πρόγραμμα μαζικού ελέγχου δοκιμάστηκε πιλοτικά στις 23 Οκτωβρίου στις δύο περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, το Οραβα και το Μπάρντετζοφ. Περίπου 141.000 άνθρωποι, το 91% των ατόμων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ελέγχθηκαν επιτυχώς μέσα σε τρεις μέρες, δίνοντας το πράσινο φως για την πραγματοποίησή του σε εθνικό επίπεδο.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα που πραγματοποίησε ο σλοβακικός στρατός ήταν εθελοντική και αφορούσε τον πληθυσμό από 10 έως 65 ετών, εξαιρώντας τις ευπαθείς ομάδες που περνούν τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους.

Το πρόγραμμα, που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας θα επαναληφθεί προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αναπτύχθηκε σε 5.000 σημεία ελέγχου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική – είτε μαζικά τεστ είτε σκληρό lockdown» δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας Τζάρο Ναντ.

Για όσους επέλεξαν να μην ελεγχθούν προβλεπόταν υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα, ενώ για τα νέα κρούσματα προβλεπόταν απομόνωση είτε στην οικία τους είτε στις ειδικές κρατικές δομές καραντίνας για δέκα μέρες. Οι παραβάτες των κανόνων απομόνωσης και καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.650 ευρώ.

Σύστημα μαζικού ελέγχου θα δοκιμάσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ήδη διεξαγάγει τον πρώτο δοκιμαστικό μαζικό έλεγχο στο Λίβερπουλ. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά αυτού του είδους ο μαζικός έλεγχος έχει την προοπτική να αποδειχτεί ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της Covid-19» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Ανάλογο μοντέλο μαζικών τεστ σχεδιάζει το Βέλγιο.

Επιφυλάξεις επιστημόνων

Τις επιφυλάξεις τους για την εγκυρότητα των τεστ αντιγόνων αλλά και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Τα rapid tests αντιγόνων που χρησιμοποιήθηκαν στην «εκστρατεία ελέγχου» δεν είναι κατάλληλα για μαζικούς ελέγχους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτός εάν συνοδεύονται από έλεγχο με PCR καθώς ενέχουν υψηλό ποσοστό σφάλματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter