Το Πεκίνο απαντά σε Ουάσινγκτον και Τόκιο: «Νόμιμες» οι ενέργειες μας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο απαντά σε Ουάσινγκτον και Τόκιο: «Νόμιμες» οι ενέργειες μας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα κάλεσε Ιάπωνα διπλωμάτη για να του εκφράσει την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά της για τα αρνητικά σχόλια που έκαναν χθες Πέμπτη οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, ενώ υπερασπίστηκε τις «νόμιμες» ενέργειες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Η Κίνα αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που προκαλεί συγκρούσεις και πλήττει την ασφάλεια και τα στρατηγικά συμφέροντα άλλων χωρών», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Σε μια προειδοποίηση που απευθυνόταν προφανώς στο Πεκίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες σε περίπτωση που δεχθούν «επίθεση» στη Νότια Σινική Θάλασσα, στη διάρκεια συνάντησης κορυφής που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αεροσκάφους, πλοίου ή μελών των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα θα πυροδοτούσε την ενεργοποίηση της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας» που έχουν συνάψει η Ουάσιγκτον και η Μανίλα.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου διάφορες άλλες χώρες – κυρίως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία—ελέγχουν ή επιθυμούν να ελέγξουν πολλά νησιά και υφάλους.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Μάρκος και τον Κισίντα σε μια άνευ προηγουμένου τριμερή σύνοδο υπό το φόντο σειράς επεισοδίων στα οποία ενεπλάκη η Κίνα στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

«Οι ενέργειες της Κίνας στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα είναι νόμιμες, νομιμοποιημένες και άμεμπτες», υπογράμμισε σήμερα η Μάο.

«Είμαστε έντονα αντίθετοι στη δημιουργία στην περιοχή μικρών, κλειστών ομάδων που αποκλείουν» κάποιες χώρες, πρόσθεσε η ίδια.

Τους τελευταίους μήνες η ένταση μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Αιτία: σειρά συμβάντων από τα τέλη του 2023 κοντά σε διαφιλονικούμενους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Φυσικά, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες μπορούν να κάνουν ό,τι επιθυμούν για να αναπτύξουν κανονικές σχέσεις με τις άλλες χώρες. Αλλά δεν θα πρέπει να εισάγουν στην περιοχή (μια λογική) αντιπαράθεσης μεταξύ πλευρών και ακόμη λιγότερο να συνάπτουν τριμερή συνεργασία εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών», σημείωσε η Μάο Νινγκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter