Το περιβάλλον της ΕΠΟ βλάπτει σοβαρά την εθνική

Το περιβάλλον της ΕΠΟ βλάπτει σοβαρά την εθνική

Οι επιλογές του Τζον Φαν’τ Σχιπ παραπέμπουν σε άλλες εποχές, καθώς παίκτες με ποιότητα αποκλείονται χωρίς σοβαρό λόγο από τη «γαλανόλευκη»

H εθνική ομάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Aπό τα ψηλά (συμμετοχές στο Μουντιάλ και το Euro) βρέθηκε στα χαμηλά (ήττες από τα Νησιά Φερόε), κυρίως λόγω των άστοχων επιλογών και παρεμβάσεων από τις διοικήσεις Σαρρή, Γκιρτζίκη και Γραμμένου. Ο Φαν’τ Σχιπ ανέλαβε το πρότζεκτ να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο θα διεξαχθεί σε περίπου δύο χρόνια. Η «γαλανόλευκη» μέσα από τα φιλικά και την πορεία της στο Nations League δείχνει σημάδια ανάκαμψης, όμως υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για κάποιες κλήσεις ή μη διεθνών ποδοσφαιριστών από τον ομοσπονδιακό προπονητή που απειλούν να δημιουργήσουν κλίμα εσωστρέφειας στην εθνική και να διαλύσουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Οι εποχές Οτο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος στην εθνική ομάδα αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις των Big 4 σε αυτήν. Ο Γερμανός και ο Πορτογάλος προπονητής είχαν ορθώσει τείχος μπροστά από την εθνική και κανένας μεγαλοπαράγοντας δεν τολμούσε να ζητήσει ρουσφέτι άμεσα ή έμμεσα για την κλήση ποδοσφαιριστή της ομάδας του.

Κι αν κάποιος τόλμησε να το κάνει με τη μεσολάβηση συμβούλου της ΕΠΟ, έφαγε πόρτα με συνοπτικές διαδικασίες. Στη μετά Σάντος εποχή έγινε το έλα να δεις στο εθνικό συγκρότημα, με αποκορύφωμα τη θητεία του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Το συμμάζεμα της απίστευτης κατάστασης ξεκίνησε με τον Μίχαελ Σκίμπε, τον οποίο έφερε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης και κράτησε η διοίκηση Γραμμένου.

Ναι μεν, αλλά…

Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν ολοκληρώθηκε όμως και το πρότζεκτ «Κατάρ 2022» ανατέθηκε στον Φαν’τ Σχιπ, παρά τις επιφυλάξεις που είχε η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου λόγω βιογραφικού και αγωνιστικής φιλοσοφίας του Ολλανδού κόουτς. Στην ΕΠΟ όμως είναι κανόνας τα τελευταία χρόνια οι σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται εκτός συμβουλίου και απλώς τα μέλη του να τις επικυρώνουν.

Ο Ολλανδός κόουτς μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί σωστή επιλογή, αλλά πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να μην επηρεάζεται από το ευρύτερο περιβάλλον του. Κι αυτό διότι έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι το περιβάλλον του εκάστοτε ομοσπονδιακού προπονητή βλάπτει την υγεία της «γαλανόλευκης». Ηδη κάποιες επιλογές του Φαν’τ Σχιπ έχουν σηκώσει μεγάλη (και δικαιολογημένη) συζήτηση και το Documento τις καταγράφει:

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ στις 31 Ιουλίου του 2019 και από τότε στην εθνική έχουν κληθεί 41 ποδοσφαιριστές και έχουν κάνει το ντεμπούτο τους σε αυτήν εννέα, εάν δεν έγινε κάποιο λάθος στο μέτρημα! Κι αν δεν υπήρχε η περίοδος της πανδημίας (πέντε μήνες χωρίς ματς οι εθνικές ομάδες) και είχαν δοθεί περισσότερα παιχνίδια, τα νούμερα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Ο αριθμός των κλήσεων είναι υπερβολικός, έστω κι αν ο κόουτς κάνει πειράματα και δοκιμές σε πρόσωπα και συστήματα. Οφείλει να καταλήξει σε έναν βασικό κορμό έξι επτά διεθνών και με αυτόν να πορευτεί μέχρι το τέλος της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 2022.

Ο Φαν’τ Σχιπ αναζητάει νεαρούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που θα του δώσουν λύσεις σε θέσεις όπου υπάρχουν κενά. Εχει εστιάσει το ενδιαφέρον του κυρίως στην ολλανδική Ερεντιβίζιε, την οποία γνωρίζει, αλλά προφανώς υπάρχουν και σε άλλα πρωταθλήματα ταλέντα που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην εθνική. Προκαλεί ερωτήματα δε η ευκολία που ένας παίκτης ο οποίος αγωνίζεται σε μικρή ολλανδική ομάδα καλείται στη «γαλανόλευκη» και παίρνει χρόνο συμμετοχής. Αυτό για παράδειγμα συνέβη με τον Λάζαρο Ρότα που αγωνίζεται στη Φορτούνα Σίταρντ. Μπορεί ο 23χρονος πλάγιος μπακ να βγει λίρα εκατό, όμως χαλάνε οι ισορροπίες μέσα στην ομάδα όταν ένας άγνωστος παίκτης αγωνίζεται με την εθνική στην πρώτη του κλήση.

Ο… αναπληρωματικός

Οποιος φίλαθλος δεν φοράει οπαδικά γυαλιά θα παραδεχτεί ότι ο πιο ποιοτικός Ελληνας ποδοσφαιριστής είναι ο Κώστας Φορτούνης. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού την περσινή σεζόν ήταν τραυματίας και γι’ αυτό δεν έπαιζε στη «γαλανόλευκη», αλλά έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Στο πρόσφατο φιλικό με την Αυστρία στο Κλάγκενφουρτ ο 28άχρονος μεσοεπιθετικός όχι μόνο έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση, αλλά με εξαιρετική ενέργεια και τελείωμα πέτυχε και το μοναδικό γκολ της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά τέσσερις μέρες μετά, στο επίσημο παιχνίδι με τη Μολδαβία, ο Φορτούνης βρέθηκε στον πάγκο. Σε ένα ματς μάλιστα που ήταν ο ιδανικός ποδοσφαιριστής για να σπάσει το αμυντικό τείχος των αντιπάλων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γκολ. Ο Φαν’τ Σχιπ προτίμησε να ξεκινήσει με τους Τάσο Μπακασέτα και Πέτρο Μάνταλο και να αφήσει εκτός τον Φορτούνη. Η εθνική… σερνόταν και σκόραρε στις καθυστερήσεις του πρώτου 45άλεπτου με πέναλτι. Κι όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής χρησιμοποίησε τον χαρισματικό «ερυθρόλευκο» άσο αυτός έδωσε πνοή στην ομάδα, είχε δύο δοκάρια και δημιούργησε φάσεις για γκολ στους συμπαίκτες του.

Ομως ο Ολλανδός όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη μη χρησιμοποίηση του Φορτούνη στην ενδεκάδα δήλωσε πως για να γίνει βασικός στην εθνική ο Φορτούνης πρέπει να γίνει πρώτα βασικός στον Ολυμπιακό! Αστεία πράγματα…

Μεταξύ δε των πειραμάτων του Φαν’τ Σχιπ, η εθνική στο φιλικό με την Αυστρία βρέθηκε με τρία δεκάρια στο χορτάρι (Φορτούνης, Μπακασέτας, Πέλκας) κι αυτή η ενδεκάδα παρέπεμπε σε εποχές της δεκαετίας του ’70 όπου έπρεπε να… χωρέσουν όλα τα μεγάλα ονόματα.

Της αμύνης τα παιδιά

Το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει δύο κορυφαίους αμυντικούς σε πολύ υψηλό επίπεδο, τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Κώστα Μανωλά. Είναι ποδοσφαιριστές που έχουν να προσφέρουν ακόμη πολλά στην εθνική, αλλά ο Ολλανδός κόουτς τούς αφήνει εκτός. Σε πρώτη φάση οι δύο παίκτες κόπηκαν από τη διοίκηση Γραμμένου επειδή είχαν ένα σοβαρό επεισόδιο με τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη, η επιλογή του οποίου αποδείχθηκε εντελώς αποτυχημένη. Είναι λάθος να μην καλούνται στη «γαλανόλευκη» οι κορυφαίοι Ελληνες αμυντικοί, οι οποίοι θα αποτελούσαν και το στήριγμα του Φαν’τ Σχιπ. Και είναι λάθος επειδή φαίνεται ότι υπάρχει δάκτυλος της διοίκησης πίσω απ’ αυτή την κατάσταση, καθώς ο Ολλανδός όταν ανέλαβε θα έπρεπε –όπως κάνουν όλοι οι προπονητές που αναλαμβάνουν ομάδες– να μιλήσει και με τους δύο κομμένους για να ακούσει τις απόψεις τους. Ομως δεν το έκανε κι αυτό… δείχνει ΕΠΟ. Είναι δυνατόν να έχει τέτοια πολυτέλεια και να μην ασχολείται μαζί τους;

Το περιβραχιόνιο

Είναι κανόνας στις εθνικές ομάδες το περιβραχιόνιο του αρχηγού να δίνεται στον διεθνή που έχει τις περισσότερες συμμετοχές ή είναι ο παλιότερος σε ό,τι αφορά την κλήση του. Στο φιλικό με την Αυστρία, παρότι στην ενδεκάδα υπήρχαν τόσο ο Τζαβέλλας (32η συμμετοχή, ντεμπούτο το 2010) όσο και ο Φορτούνης (46η, ντεμπούτο του 2012), ο Φαν’τ Σχιπ έδωσε το περιβραχιόνιο στον Μάνταλο (30ή συμμετοχή – ντεμπούτο το 2014) και όταν τον αντικατέστησε στο ημίχρονο έχρισε αρχηγό τον Ζέκα (22η συμμετοχή – ντεμπούτο το 2017)!

Επειτα είναι και το άλλο. Ο Ολλανδός δεν δείχνει να έχει στενή συνεργασία με τις μικρές εθνικές ομάδες, όπως έκαναν παλιότερα ο Σάντος και άλλοι προπονητές. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν δοκιμάζει στην εθνική παίκτες από τις μικρές εθνικές αλλά φέρνει κατευθείαν όποιο Ελληνόπουλο (Βρουσάι, Χατζηδιάκος, Παυλίδης, Ρότα) αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ολλανδίας.

Σε μια ομάδα πολλές φορές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Κι αυτό διότι φτιάχνουν ή δηλητηριάζουν το κλίμα στα αποδυτήρια…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter