Το πέταγμα της… σοσιαλδημοκρατικής πεταλούδας

Το πέταγμα της… σοσιαλδημοκρατικής πεταλούδας

Όλα τα κόμματα που επιδιώκουν να αντλήσουν από την ίδια δεξαμενή ψήφους, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, αγαπούν να μισούν πολιτικά τους… κοντοχωριανούς τους. Μέχρι να έρθει η ώρα των μελλοντικών συμφωνιών, η κίνηση προς την αναζήτηση κοινού προγραμματικού λόγου, θυμίζει το «χειροκρότημα» της πεταλούδας που χτυπά τα φτερά της αποκτώντας έτσι ζωτικό χώρο απογείωσης έναντι άλλων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε παρέμβαση στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά από θέση ισχύος εμφάνισε ως ανοιχτό πολιτικό διακύβευμα της επόμενης μέρας, λόγω απλής αναλογικής, τη συγκυβέρνηση με όσους «αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις». Η Χαριλάου Τρικούπη, σε αυτή τη φάση, απέφυγε σχολιασμούς στην επίθεση φιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που με εύσχημο τρόπο έβαλε τη Φώφη Γεννηματά (παράληλα με τον Γιώργο Παπανδρέου) και τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη στους εκφραστές του προοδευτικού προγραμματικού λόγου μέσα στο ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας στη… γαλάζια γωνία του τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μόνο που το «γάντι» το σήκωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος , που δεν χάνει ευκαιρία να σχολιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό του. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή εκφέρεται από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, το οποίο κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο (και όχι μόνο) είναι ο υπαρξιακός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς βλέπει την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα και μέσω των ΜΜΕ, και μέσω των δημοσκοπήσεων (ασταθών παραμέτρων ή μη), και μέσω της… Κουμουνδρούρου!

Με άλλα λόγια, ο Ανδρέας Λοβέρδος άλλο που δεν θέλει από το να μιλάνε για την υποψηφιότητά του, σαν να είναι το …αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα!
Κι ας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εσωκομματική μάχη στη Χαριλάου Τρικούπη σαν μάχη πολιτικών προγραμματικών θέσεων που θα παίξουν ρόλο επίσης στο ζήτημα της διακυβέρνησης. Τα πρόσωπα είναι εκφραστές της γραμμής…

Η μεγάλη δεξαμενή του λεγόμενου προοδευτικού χώρου βρίσκει γύρω της και το ΚΙΝΑΛ να επαναδιεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην μεσαία τάξη και ιδεολογικά στο κοινωνικό κέντρο.

Στον διαγκωνισμό για την επικράτηση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, οι πολιτικοί συντοπίτες τοποθετούνται ασύμμετρα στη γραμμή εκκίνησης ενός ιδιότυπου πολιτικού ταρτάν. Το ζήτημα είναι ότι δεν βλέπουν το νήμα τερματισμού, γιατί οι ισορροπίες και η προοπτική συγκλίσεων, διαμορφώνουν καταστάσεις «τραμπολίνο». Η αναστάτωση στη Χαριλάου Τρικούπη δημιουργεί ευχάριστη κατάσταση στην Κουμουνδούρου…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει την πολιτική πείρα και τις επικοινωνιακές εμπειρίες να αξιοποιεί τη δημοσιότητα για να ανεβάζει και τις εσωκομματικές μετοχές του, στη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, σαν… ενισχυτικό φαίνεται να εκλαμβάνει τις δηκτικές δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με το ότι η Λοβέρδειος πολιτική γραμμή, εφόσον επικρατήσει στην «πράσινη» εσωκομματική μάχη, θα στρέψει το ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ .

Στον προσωπικό του λογαριασμός στα σόσιαλ μίντια (facebook), το μεσημέρι της Πέμπτης (3/6/2021), ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε: «Ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωκομματικά μας. Ο πανικός του Α.Τσίπρα δεν κρύβεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει δύναμη εξουσίας ο ίδιος θα γυρίσει στα αζήτητα της πολιτικής και στις προθήκες της ιστορίας» #δηλωση #Andreas».

Ανέφερε τα εξής αναλυτικά:

«Ο Α.Τσίπρας επεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωκομματικά της παράταξής μας. Πρόκειται για πρωτοφανές ατόπημα. Ουδέποτε πολιτικός αρχηγός διανοήθηκε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη και την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.Gr μετατρέπει με σφραγίδα και υπογραφή ψιθύρους σε κραυγές σχετικά με το πολιτικό μου αφήγημα.

Ο πανικός του δεν κρύβεται. Ο Α.Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει δύναμη εξουσίας ο ίδιος θα γυρίσει στα αζήτητα της πολιτικής και στις προθήκες της ιστορίας.

Όσο για τις «ελεύθερες» όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε «μεταφράσεις» του είναι τουλάχιστον για γέλια. Διεκδικώ την ηγεσία της παράταξης για να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ξανά. Τελεία, παύλα».

Πριν από τρεις μήνες είχε προκύψει νέα αντιπαράθεση Τσίπρα-Λοβέρδου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε σημειώσει τότε: «Πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α.Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει σε αυτήν. Δεν πιστεύει στα ιδανικά της. Σε καμμία από τις ιστορικές της περιόδους οι ομοϊδεάτες του κι αυτός δεν ήταν σύμφωνοι. Ρωτήστε τους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα καταλάβετε καλά την καπηλεία».

Δεν είναι χωρίς σημασία ότι είναι επαναλαμβανόμενες οι διατυπώσεις Λοβέρδου για την ανάγκη αύξησης των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ, μια και οι εθνικές κάλπες, όποτε κι αν στηθούν, θα είναι η μεγάλη πραγματική «δημοσκόπηση» που θα μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό «σεισμό» στη Χαριλάου Τρικούπη. Ολο για «υπερδιπλασιασμό» των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ μιλά…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βάζει ψηλά τον κομματικό πήχυ σε κάθε του λέξη, όχι μόνο για να πετύχει ο ίδιος το μεγάλο άλμα αλλά για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης όταν περάσει από κάτω η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη Γεννηματά…

Πάντως, υπάρχει μια τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου που είναι τόσο τσουρουφλιστή για το ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο -σχεδόν θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, Αδωνη Γεωργιάδη (βασιλικότερο του βασιλέως όταν έλεγε κάποτε ότι δεν ήθελε να του κλέψει τη δόξα της εφαρμοζόμενης πολιτικής η Τρόικα). Είχε ερωτηθεί από το pontiki.gr (Ρενάτο Λέκκα-8.2.2021) ο Ανδρέας Λοβέρδος για στελέχη του ΚΙΝΑΛ που σύμφωνα με δημοσιεύματα ζητούν αποκήρυξη της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε κάθετα ότι «είμαι υπερήφανος που υπήρξα Υπουργός του Κ. Σημίτη, του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμου, του Α .Σαμαρά. Και είμαι περήφανος γιατί αυτές όλες οι κυβερνήσεις με το έργο τους άλλαξαν την Ελλάδα».

Δεν ήταν πολιτικό παράδοξο που ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει πιο συστηματικά να πριονίζει πολιτικά το κλαρί που πάνω του κάθεται τμήμα των φιλοΝΔ στελεχών του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκοντας η πίεση να διαπερνά σε όλη τη Χαριλάου Τρικούπη. Ήξερε ότι θα προκαλούσε την αντίδραση του πρώην υπουργού, η πρόσφατη δήλωσή του για γραμμή Λοβέρδου που θα κάνει το ΚΙΝΑΛ δορυφόρο της ΝΔ. Σε συνέντευξή του στο Νewsbomb (Όλγα Τρέμη 3/6/2021) ρωτήθηκε αν θα βγουν οι πολιτικές Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκη κλπ. Και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ναι, το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός εκφράζει κι ένα διαφορετικό σχέδιο, όχι και οι τρεις διαφορετικό, αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter