Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Με την οργάνωση SOS Mediterranee

To πλοίο Aquarius ξαναπιάνει δουλειά στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Αφού πέρασε 19 ημέρες ακινητοποιημένο στην Μασσαλία προσπαθώντας να βρει νέα σημαία, το πλοίο πλοίο απέπλευσε απόψε με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο, όπου θα αναλάβει και πάλι την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανακοίνωσε η ΜΚΟ SOS Mediterranee που έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Το Aquarius θα χρειαστεί τρεις ημέρες για να φθάσει στην ζώνη των επιχειρήσεων διάσωσης, απέναντι από την Λιβύη, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης Λόρα Γκαρέλ.

Το πλοίο αναγκάσθηκε να δέσει στο λιμάνι της Μασσαλίας στις 27 Αυγούστου για να αναζητήσει νέο νηολόγιο, αφού το Γιβραλτάρ τού αφαίρεσε την σημαία του.

Η γενική διευθύντρια της οργάνωσης SOS Mediterranee Σοφί Μπο χαρακτήρισε την απόφαση του Γιβραλτάρ «μικροπολιτική». Η ευρωπαϊκή μκο στράφηκε προς τον Παναμά και πλέον θα πλέει υπό παναμαϊκή σημαία και με τον νέο επίσημο όνομα Aquarius 2.

Ο οργάνωση θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιο λιμάνι θα πρέπει να κατευθυνθεί για να μπορέσει να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα έχει διασώσει.

Από τον Ιούνιο και την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Aquarius απαγορεύεται πλέον να πλησιάσει την Κατάνια στην Σικελία, όπως έκανε συνήθως.

Μία πρώτη φορά τον Ιούνιο, το πλοίο αναγκάσθηκε να πλεύσει μέχρι την Βαλένθια για να αποβιβάσει τους 237 διασωθέντες που μετέφερε. Στην συνέχεια τον Αύγουστο κατόρθωσε τελικά να αποβιβάσει 141 επιβάτες στο λιμάνι της Μάλτας.

«Από τον Ιούνιο έχουμε πολύ ισχυρή αύξηση της θνησιμότητας στην θάλασσα», λέει η Σοφί Μπο. «Αν και το 2018 οι αναχωρήσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό της θνησιμότητας είναι πολύ αυξημένο. Για τον λόγο αυτόν μας χρειάζεται επειγόντως ένας μόνιμος, προβλέψιμος, μηχανισμός για να αποφευχθεί κάθε φορά το ίδιο σάγκα των διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφόρων χωρών».

Για το Aquarius, δεν τίθεται θέμα να αποβιβάζει τους διασωθέντες στην Λιβύη, που δεν μπορεί να προσφέρει «ασφαλές λιμάνι», όπως το απαιτεί το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει η Σοφί Μπο.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.