Το πολικό ψύχος «σαρώνει» τις ΗΠΑ – Τουλάχιστον 12 νεκροί (Photos)

Το πολικό ψύχος «σαρώνει» τις ΗΠΑ – Τουλάχιστον 12 νεκροί (Photos)

Εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν σήμερα αντιμέτωποι με το σφοδρό ψύχος και τις πολικές θερμοκρασίες στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία, να αναστείλουν δρομολόγια τρένων ή αεροπλάνων και να ανοίξουν εκτάκτως εκατοντάδες κέντρα φιλοξενίας για τους άστεγους.

Η αισθητή θερμοκρασία κυμαίνεται κάτω των -45 βαθμών κελσίου στις μεσοδυτικές πολιτείες, ενώ ο χιονιάς κινείται ανατολικά, όπου ο υδράργυρος έχει βουτήξει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στις βορειανατολικές πολιτείες.

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για αύξηση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να παρηγορεί τους πολίτες, καθώς θα επιμείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι και ο υδράργυρος θα παραμείνει γύρω στους -34 βαθμούς κελσίου.

«Σήμερα το πρωί, καταγράφηκαν ορισμένες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στο βορειότερο τμήμα των μεσοδυτικών πολιτειών», ενώ επιμένει το επικίνδυνο ψύχος, δήλωσε ο Άντριου Όρισον, ένας μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.

Για σήμερα, στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν, ο υδράργυρος αναμένεται στους -29 βαθμούς κελσίου και στη Βόρεια Ντακότα στους -34 βαθμούς, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς μετατοπίζονται στα ανατολικά, μεταξύ άλλων στη Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια. Στη Βοστόνη, ο υδράργυρος θα πέσει στους -21 βαθμούς κελσίου.

«Το πρωινό σήμερα είναι το χειρότερο από τα χειρότερα σε σχέση με το κρύο» είπε ο Όρισον.

Από το περασμένο Σάββατο, το ψύχος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων στις μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με αξιωματούχους και αμερικανικά ΜΜΕ. Ορισμένοι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, άλλοι από την έκθεσή τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Διαδίκτυο, πολίτες στο Σένταρ Ράπιντς, στην Αϊόβα, ρίχνουν βραστό νερό στον αέρα, το οποίο αμέσως παγώνει, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θέαμα, ενώ σε άλλα υπάλληλοι του σιδηροδρόμου στο Σικάγο βάζουν φωτιά στις σιδηροτροχιές για να μην κλειδώσουν από το κρύο.

Διαβάστε ακόμη: Απίστευτο: Πάγωσαν τα λουσμένα μαλλιά της από το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ (Video)

Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 30 θερμοκρασίες ρεκόρ στις μεσοδυτικές πολιτείες. Χθες η χαμηλότερη ήταν στους -40 βαθμούς κελσίου, στο Ιντερνάτιοναλ Φολς στη Μινεσότα. Στο Σικάγο, ο υδράργυρος έπεσε στους -30 χθες το πρωί και στους -26 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το ψύχος προκάλεσε εκατοντάδες τροχαία στους δρόμους, μεταξύ αυτών μια καραμπόλα περίπου 20 αυτοκινήτων στο Γκραντ Ράπιντ στο Μίσιγκαν.

Επιπλέον, 2.500 πτήσεις ακυρώθηκαν και σε περισσότερες από 3500 σημειώθηκαν καθυστερήσεις σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά τους, τα αμερικανικά ταχυδρομεία γνωστοποίησαν ότι διέκοψαν τη διανομή αλληλογραφίας σήμερα σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

Μπροστά σε αυτήν «αρκτική αέρια μάζα χωρίς προηγούμενο», που επηρεάζει τις ζωές τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην περιοχή των μεγάλων λιμνών, οι ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα. Ένα μέρος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στην κυριολεξία πάγωσε.

«Το ΨΥΧΟΣ»

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό ψύχος» επισήμανε ο δήμαρχος του Σικάγο Ραμ Εμάνουελ, που παραχώρησε μια συνέντευξη τύπου χθες το βράδυ.

«Οι θερμοκρασίες θέτουν σε κίνδυνο ζωές» υπογράμμισε.

«Υπάρχει το κρύος και υπάρχει ΤΟ ΨΥΧΟΣ!» προειδοποίησαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «ένα ΣΦΟΔΡΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΨΥΧΟΣ».

«Νιώθω περίπου σαν παγωτό, δεν μπορώ πλέον να νιώσω το δέρμα μου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 31χρονος Λίον Γκίλμπερτ, που εργάζεται σε μια καφετέρια στην καρδιά του Σικάγο.

Εκεί, για να προστατευτούν από τον παγωμένο αέρα, οι κάτοικοι κυκλοφορούν φορώντας μάσκες του σκι.

Διαβάστε ακόμη: Στη Β. Αμερική ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει πάγος μέσα σε 10 λεπτά – Πρωτοφανές κύμα ψύχους (Photos)

Την ίδια στιγμή, έπειτα από εντολή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Ουίτμερ, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές έως την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι που δεν χρειάζονται θα παραμείνουν σπίτια τους. Τα σχολεία, επίσης, θα παραμείνουν κλειστά με τον υδράργυρο να έχει κολλήσει μεταξύ των -30 και -40 βαθμών κελσίου.

Η δημοτική αρχή του Σικάγο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες από το Twitter με τη φράση «Παραμείνετε Στα Ζεστά» για να τους αποθαρρύνει να βγαίνουν έξω.



Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter