Το Politico θυμήθηκε την πρόταση Τσίπρα για αγορά της πατέντας των εμβολίων

Το Politico θυμήθηκε την πρόταση Τσίπρα για αγορά της πατέντας των εμβολίων

Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη υπαινίσσονται ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση

Επί τάπητος θέτει σήμερα Πέμπτη το Politico το θέμα των εμβολίων στην Ε.Ε. κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη υπαινίσσεται την αρπαγή της πατέντας των εμβολίων από τη Big Pharma» η ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού εκδοτικού οργανισμού σημειώνει ότι προσωπικότητες στη Γερμανία, την Ιταλία και ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ασχολούνται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αναρωτιέται αν μπλοφάρουν;

Στην κατακλείδα μάλιστα του άρθρου θυμίζει ότι μεταξύ αυτών των προσωπικοτήτων και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ευρώπη να συζητήσει το θέμα των ευρεσιτεχνιών προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση από μερικές φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων για ολόκληρη την Ευρώπη είναι μια «αδύναμη» στρατηγική».

Και καταλήγει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενδέχεται να μην είναι πλέον τόσο ιερά όσο ήταν κάποτε.

Για τον αρθρογράφο το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Βρυξέλλες το εννοεί και αναφέρεται στον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thierry Breton, (ο οποίος είναι υπάλληλος της γαλλικής Sanoffi), ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδιανομής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Μόλις χθες Τετάρτη, επέμεινε ότι θα ηγηθεί των προσπαθειών των Βρυξελλών να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την περασμένη εβδομάδα ανέφερε η ΕΕ θα μπορούσε να υιοθετήσει «επείγοντα μέτρα» επικαλούμενη μια έκτακτη διάταξη στη συνθήκη της ως απάντηση στις ελλείψεις του εφοδιασμού. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής επεσήμαναν τις εξουσίες του άρθρου 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες φαινομενικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναγκάσουν τις φαρμακευτικές να μοιράζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους ή άλλες άδειες – γνωστές ως υποχρεωτικές άδειες.

Στην ημεδαπή η πρόταση Τσίπρα προκάλεσε την πολιτικη΄αντιπαράθεση με τον πρωθυπουρ΄γο Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε επί λέξει: «Γιατί δεν παίρνετε λέει τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες. Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter