Το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ζακλίν Λέντζου

Το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ζακλίν Λέντζου

Σελήνη, 66 ερωτήσεις (***)

Δραματική ελληνογαλλικής συμπαραγωγής 2021 (109)

Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Νικήτας Τσακίρογλου

Ύστερα από μακρόχρονη απουσία η Άρτεμις επιστρέφει  στο πατρικό της για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. 

Η ελληνική ταινία «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» με θέμα μια επώδυνη ιστορία ενηλικίωσης είναι το φιλμ που ξεχωρίζει αυτή τη βδομάδα. 

Η σχέση μεταξύ πατέρα- κόρης κινεί τα νήματα της ιστορίας. Με χαμηλότονη αφήγηση, εναλλαγές σκιών και φωτός και ένα στιβαρό υποκριτικό δίδυμο (η Σοφία Κόκκαλη και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος μέσα από τις αντιθέσεις τους δίνουν μια αψεγάδιαστη παράσταση) η Λέντζου δημιουργεί απόσταση και ψυχραιμία σε μια ιστορία που εύκολα στα χέρια άλλου σκηνοθέτη θα γινόταν μελό. Η συναισθηματική μελέτη του δράματος γίνεται μέσω μιας τραγελαφικής αποτύπωσης της καθημερινότητας (η σωματική εν πολλοίς ερμηνεία των δύο πρωταγωνιστών προσφέρει τροφή για σκέψη γύρω από ζητήματα όπως η μοναξιά, η έννοια του οικογενειακού χρέους και η αναζήτηση της ελευθερίας) που διανθίζεται από τα αποσπασματικά κολάζ των οικογενειακών αναμνήσεων στις VHS κασέτες και την ψυχολογική εμπλοκή της πρωταγωνίστριας στον πόνο του πατέρα της. Η «Σελήνη 66 ερωτήσεις» είναι μια λυτρωτική άσκηση πάνω στη θεραπεία της ψυχής με όχημα κάποιες ποιητικές αναμνήσεις, μερικές κάρτες Ταρώ κι ένα ανομολόγητο οικογενειακό μυστικό, με τη βασική ιδέα του έργου να προέρχεται από ένα λογοπαίγνιο του Λακάν, το «hysteria historia». Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2021 (Σοφία Κόκκαλη),  Cineuropa Award στο 27o Sarajevo Film Festival, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Festival du nouveau cinéma de Montréal (Καναδάς),  βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Reykjavík, Grand Prix στο διαγωνιστικό τμήμα New Visions & AAMMA Women In Focus του φεστιβάλ της Σεβίλλης,  συμμετοχή στο Encounters  του Φεστιβάλ Βερολίνου 2021 κ.ο.κ.

Ο Μεσάζοντας (Blacklight) (*1/2)

Περιπέτεια διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (104)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουίλιαμς Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Αϊνταν Κουίν, Τέιλορ Τζον Σμιθ

O Τράβις λειτουργεί παρασκηνιακά για λογαριασμό του FBI, έχοντας ως βασική δουλειά του να γλιτώνει μυστικούς πράκτορες από επικίνδυνες καταστάσεις. Οταν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σκοτεινής συνομωσίας αρχίζει να αναζητά τους ενόχους.

O κεντρικός ήρωας, ένας undercover του FBI με αυστηρό κώδικα τιμής που θέλει να προστατεύσει τα μέλη της οικογένειας του, ψάχνει να βρει το ρόλο του σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Η νέα ταινία του Λίαμ Νίσον θέλει να είναι ένας είδος απολογισμού αλλά σκουντουφλά στα κλισέ του είδους. Μονοδιάστατοι χαρακτήρες, «χάρτινα» και θορυβώδη εφέ που καταργούν κάθε έννοια αληθοφάνειας, σχηματικές λύσεις σε μια αδιάφορη σκηνοθεσία που υπογράφει ο εκ των δημιουργών του «Ozark» Μαρκ Γουίλιαμς.   

Μια Μέρα στη Σαγκάη (A Day in the Life of a Teddy Bear) (**)

Αισθηματική κομεντί ελληνοκινεζικής συμπαραγωγής 2020 (105)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξηρός Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μοθωναίος, Του Χούα, Φενγκ Ζιάγκι, Ζανγκ Ζεν

Μια κινέζα βιολονίστα που ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Βιέννη για να συνεχίσει τις μουσικές της σπουδές γνωρίζει στη Σαγκάη έναν έλληνα αρχιτέκτονα που μόλις έχει φτάσει στην πόλη.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Βασίλης Ξηρός ουσιαστικά δανείζεται το θέμα της γνωριμίας δύο ξένων στη διάρκεια μιας ημέρας από το «Πριν το ξημέρωμα» του Ρίτσαρντ ΛΙνκλέιτερ και επιχειρεί να το ενισχύσει με έναν εναλλακτικό ρομαντισμό αλά Ρομέρ. Δεν τα καταφέρνει πάντα, παρότι η γλυκιά ρομαντζάδα των δύο πρωταγωνιστών έχει το γούστο της. 

Το Πάθος (Passion Simple) (**)

Ερωτικό δράμα γαλλικής παραγωγής 2020 (99)

Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Αρμπίντ Πρωταγωνιστούν: Λετίσια Ντος, Σεργκέι Πολούνιν. 

Μια χωρισμένη Γαλλίδα ανακαλύπτει τον πραγματικό εαυτό της όταν τα φτιάχνει με γοητευτικό Ρώσο διπλωμάτη, με τον οποίο πάντως δεν έχει κανένα κοινό. 

Γαργαλιστική διασκευή του ερωτικού μυθιστορήματος της Ανί Ερνό που έγινε μεγάλο σουξέ στη Γαλλία το 1995. Αρκετές τολμηρές σκηνές σεξ, με τα γυμνά σώματα των πρωταγωνιστών να δίνουν μορφή σε μια ενδιαφέρουσα σπουδή για την ερωτική εμμονή και το ανεξέλεγκτο πάθος. Όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά τουλάχιστον περνά ευχάριστα η ώρα. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2020 και δυνατός ρόλος για το ρώσο σουπερστάρ του χορού Σεργκέι Πολούνιν.

Μπάντι ο Ροκ Σταρ 2 (Rock Dog 2) (-)

Animation αμερικανοκινεζικής συμπαραγωγής 2021 (91) 

Σκηνοθεσία:  Μαρκ Μπάλντο Φωνές (ελληνικά μόνο): Πάνος Αποστολόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, Ειρήνη Τσίγκα, Χρήστος Θάνος , Σοφία Παναηλίδου

Ο Μπάντι και η μπάντα του Τρου Μπλου, είναι πλέον φίρμες στο χωριό τους! Όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν περιοδεία με τη διάσημη ποπ σταρ Λιτλ Φόξι, ο Μπάντι και οι φίλοι του μαθαίνουν ότι η φήμη έχει βαρύ τίμημα. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter