Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ναι» είπε το Ποτάμι στη Συμφωνία των Πρεσπών, απόφαση που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα με επίσημη ανακοίνωσή του. 

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που, το τελευταίο διάστημα φάνηκε να υιοθετεί μια στάση «μπρος – πίσω» ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αποφάσισε τελικά να παραμείνει σταθερό στις θέσεις που, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, έχει υιοθετήσει ήδη από το 2014, για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα, όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα ‘’Μακεδονία’’ από 140 και πλέον κράτη». Και επισημαίνεται ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία, το Ποτάμι υποστηρίζει την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, γιατί αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους, το κόμμα είναι θετικό και στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ως προς τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στο ενδεχόμενο «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στη στάση του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την στήριξη ή μη της κυβέρνησης, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη χαρακτηρίζει ως «ευφάνταστα» τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα. Και γι’ αυτό το λόγο, αφού ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε και τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία. «Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το ‘’Μακεδονικό’’ δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και εν όψει των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που θα γίνουν σήμερα, αναφέρεται με νόημα: «Οι μέρες είναι γκαστρωμένες, θα λέγαμε, παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη»…

Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το Ποτάμι υπενθυμίζει πως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση». Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι η θέση του κόμματος, όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής του, είναι ξεκάθαρη: «Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.