Το πρόβλημα της ύφεσης είναι μπροστά - Το ΑΕΠ καταρρέει

Μία κρυφή ελπίδα λοιπόν έχει γεννηθεί στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε στο τέλος του χρόνου να μην εμφανίσει το σύνολο της μείωσης του ΑΕΠ.

Υπάρχει μία μικρή υποσημείωση στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2020 και αφορούν τη μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2%... Μία κρυφή ελπίδα λοιπόν έχει γεννηθεί στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε στο τέλος του χρόνου να μην εμφανίσει το σύνολο της μείωσης του ΑΕΠ.

Όπως ακριβώς έκανε και με την ανεργία (η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ έκρυψε τον Μάιο 205.000 εποχικούς εργαζόμενους ή 4% αύξηση του δείκτη, στο μη ενεργό οικονομικά πληθυσμό για να μην εμφανίσει τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας ), η Κυβέρνηση που αρέσκεται στα ψέματα ψάχνει τρόπο να εμφανίσει μικρότερη ύφεση… Αυτή η μικρή υποσημείωση ονομάζεται επιστροφές προκαταβολών για το μήνα Αύγουστο. 

Πρόκειται για την παγία τακτική των ξενοδοχείων να ζητούν προκαταβολή για τις κρατήσεις δωματίων. Ακριβώς και λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών με τον τρόπο διαχείρισης του ανοίγματος των συνόρων, πολλοί εκ των τουριστών ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά θα πρέπει να επιστραφούν. Το ερώτημα (αν και θα μείνει αναπάντητο) που τίθεται είναι αν η ΕΛΣΤΑΤ θα μετρήσει μόνο την καταβολή της προκαταβολής (προσθέτοντας πλασματικά έσοδα στον τουρισμό) και όχι την επιστροφή της…

Ο Αρμαγεδδών του τουρισμού

Όσον αφορά την πορεία της ύφεσης αυτό που πρέπει να πούμε ότι η πραγματική αποτίμηση της καταστροφής θα έρθει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ τριμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) από το οποίο προκύπτει το 60% των εσόδων του τουρισμού. Αν συνυπολογιστεί ότι η εκτίμηση όσων παρακολουθούν την πορεία της ύφεσης είναι ότι οι απώλειες στον Τουρισμό θα καθορίσουν και το μέγεθος της ύφεσης, τότε αξία έχει το τι θα συμβεί στο τρίτο τρίμηνο του 2020, όπου ήδη έχουν περάσει οι δύο μήνες του και έχουμε μία πρώτη εικόνα της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα στον τουριστικό κλάδο είναι δραματικά καθότι:

-Ο Ιούλιος έκλεισε με μείωση εσόδων πάνω από 70%

-Ο Αύγουστος κατέγραψε μείωση 60,4% στις αεροπορικές αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος

-Η αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο που επέφερε τοπικά Lockdown αλλά και χιλιάδες ακυρώσεις φέρνει τα ξενοδοχεία στα όρια της απόγνωσης

-Η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες δεν ξεπέρασε το 30%

-Ακριβώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων χάθηκε και η ελπίδα παράτασης της τουριστικής περιόδου για το μήνα Σεπτέμβριο καθώς οι ακυρώσεις έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ενώ πολλά ξενοδοχεία ετοιμάζονται να αναστείλουν πρόωρα τη λειτουργία τους καθότι δεν υφίσταται ζήτημα έλευσης τουρισμού

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, η πορεία του λιανεμπορίου (το οποίο ασφυκτιά κάτω από τις κυβερνητικές παλινωδίες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ετήσιες απώλειες άνω των 10 δις ευρώ) και το πάγωμα των επενδύσεων. 

Εκεί που ήλπιζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να παρουσιάσει μικρότερη ύφεση είναι στα δάνεια από την ΕΕ. Προς το παρόν είναι άδηλος ο χρόνος εισροής χρήματος από τα κοινοτικά ταμεία ενώ τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης (κατά κύριο λόγο αφορούν δάνεια) θα αρχίσουν να εισρέουν μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους… 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.