Το προφίλ των ακινήτων που αγοράστηκαν το 2018 -Top trend παλιά τριάρια και τεσσάρια

Το προφίλ των ακινήτων που αγοράστηκαν το 2018 -Top trend παλιά τριάρια και τεσσάρια

Ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών ανακαινισμένα και σε καλή κατάσταση, εμβαδού έως 90 τετραγωνικά μέτρα προτιμούν ως επί το πλείστον οι αγοραστές ακινήτων στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην Ελλάδα.

Σε όλη τη χώρα, περίπου το 88% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 5% και το 7% αντίστοιχα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών στις μεγάλες πόλεις και λιγότερο για επαγγελματικά ακίνητα ή οικόπεδα. Για παράδειγμα στην Αττική το 92% των πωληθέντων ακινήτων το 2018 αφορούσε κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 2% των συναλλαγών, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων κάλυψε το 6% του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζει και η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με τις αγοραπωλησίες να επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες, 4% σε επαγγελματικά ακίνητα και 2% σε οικόπεδα.

Όσον αφορά στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών ανάλογα την ηλικία του ακινήτου, προκύπτει από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, καθώς πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών καθώς 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσε τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα.

Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (85%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), απουσιάζουν εντελώς, ενώ τα ακίνητα ηλικίας 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν μόλις 7% του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 8%.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών σε ποσοστό 63%, ενώ ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών προτιμήθηκαν μόλις από το 5% των αγοραστών. Περίπου 1 στα 5 ακίνητα ήταν ηλικίας από 6 ως 15 ετών (20%) και το υπόλοιπο ποσοστό 12% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Όσον αφορά στην επιλογή ακινήτου ανάλογα το εμβαδόν, στην Αττική προτιμήθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές κατοικίες (επιφάνειας έως 70 τ.μ.) σε ποσοστό 41%, ενώ 4 στους 10 επέλεξαν κατοικίες μεσαίου εμβαδού από 71 έως 110 τετραγωνικά μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα εμβαδού από 71 έως 110 τ.μ. καθώς την προτίμησαν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ., καθώς και τα διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 70 τ.μ. που προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών. Πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό των αγοραστών (8%) που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter