Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών του στελέχους H3N8 κατέγραψε η Κίνα

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών του στελέχους H3N8 κατέγραψε η Κίνα

Η Κίνα επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο γνωστό κρούσμα του στελέχους H3N8 της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές να επισημαίνουν ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ευρείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ως πρώτο κρούσμα καταγράφεται ένα 4χρονο αγόρι από την επαρχία Χενάν βρέθηκε μολυσμένο με το στέλεχος αφότου εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας διευκρίνησε με ανακοίνσή της ότι καμία στενή επαφή του παιδιού δεν μολύνθηκε από τον ιό, ενώ εκτιμάται πως το παιδί μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή με κοτόπουλα που εκτρέφονταν στο σπίτι του. Παράλληλα, η επιτροπή προειδοποίησε το κοινό να μείνει μακριά από νεκρά ή άρρωστα πτηνά και να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια γιατρού ή άλλου ειδικού υγείας σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.

Το στέλεχος H3N8 έχει εντοπιστεί στο παρελθόν και σεάλλα μέρη του κόσμουσε άλογα, σκύλους, πτηνά και φώκιες, αλλά δεν είχαν αναφερθεί ποτέ κρούσματα H3N8 σε ανθρώπους, ανέφερε τέλος η Επιτροπή.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί στην Κίνα και ορισμένα μολύνουν κατά διαστήματα τους ανθρώπους, συνήθως αυτούς που έρχονται σε επαφή σε τακτική βάση με πουλερικά, ενώ πέρυσι η Κίνα ανέφερε το πρώτο κρούσμα H10N3 σε άνθρωπο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 2012, το στέλεχος H3N8 κατηγορήθηκε για τον θάνατο περισσότερων από 160 φώκιες στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού προκάλεσε θανατηφόρα πνευμονία στα ζώα.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter