Το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ μοίραζε λεφτά και… ρύζι

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ μοίραζε λεφτά και… ρύζι

Την 1η Μαρτίου 1959 ξεκινά το δημοφιλές παιχνίδι, με τη συμμετοχή να κοστίζει 2,50 δραχμές

Τον Δεκέμβριο του 1958 ιδρύεται στην Ελλάδα με βασιλικό διάταγμα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι προγνωστικών, το περίφημο ΠΡΟΠΟ. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από την εξεύρεση πόρων για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων.

Η πρώτη διαφήμιση του νεοφερμένου παιχνιδιού ήταν ξεκάθαρη: «Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα ΠΡΟΠΟ». Από την πρώτη στιγμή το λάτρεψαν όλοι. Ο κόσμος που γέμιζε τα γήπεδα έτρεχε να συμπληρώσει τις δύο στήλες τότε του ΠΡΟΠΟ σε πρακτορεία, καφενεία και ψιλικατζίδικα. Η συμμετοχή ήταν μόλις 2,50 δρχ.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το 45% των εισπράξεων θα μοιραζόταν στους νικητές, οι πράκτορες θα κρατούσαν 5% και τα υπόλοιπα χρήματα θα κατέληγαν στη ΓΓ Αθλητισμού. Στη συνέχεια η ΓΓΑ μοίραζε αναλογικά τα ποσά στον ΣΕΓΑΣ, στην ΕΠΟ και την Εταιρεία Ιπποδρομιών. Παράλληλα όμως με τα χρήματα μοιραζόταν στους νικητές και ρύζι Μπάρμπα Μπεν όσο ήταν το βάρος τους! «Φάε ρύζι» έλεγε η διαφήμιση της εταιρείας για τον πρώτο νικητή του ΠΡΟΠΟ. Φαίνεται πως τότε έκανε τα πρώτα του βήματα το μάρκετινγκ στην Ελλάδα και οι άνθρωποι της εταιρείας ποντάρισαν (και δικαιώθηκαν) ότι το νέο παιχνίδι θα τα… σπάσει, οπότε βρήκαν την τέλεια διαφήμιση. Πολύ σύντομα όλοι μιλούσαν για το ΠΡΟΠΟ, από το θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι την καθημερινότητα του απλού πολίτη. Δεκάδες σλόγκαν κυκλοφορούσαν και μάλιστα κάποια έμειναν αξέχαστα. Οπως:

• Το μωρό μίλησε! Και τι είπε; ΠΡΟΠΟ! (Εδειχνε έναν τρισευτυχισμένο πατέρα να διαλαλεί την πρώτη λέξη που υποτίθεται ότι είπε το μωρό του)

• Πω πω πω ένα ΠΡΟΠΟ! (Εδειχνε έναν ψαρά να πιάνει ένα ψάρι με τη μορφή του 13, που συμβόλιζε το 13άρι).

• ΠΡΟΠΟ, εις την υπηρεσίαν του ελληνικού αθλητισμού (ήταν το μότο του οργανισμού).

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ την 1η Μαρτίου του 1959 περιλάμβανε δώδεκα αγώνες. Οι δέκα ήταν από το πανελλήνιο πρωτάθλημα και τα τοπικά πρωταθλήματα και οι άλλοι δύο από το ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ υπήρχαν και δύο αναπληρωματικοί αγώνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα είχαν ισχύ μόνο σε περίπτωση διακοπής των αγώνων, αναβολής ή ματαίωσης κάποιου ή κάποιων από τους δώδεκα κύριους αγώνες. Επιλέχθηκαν αναμετρήσεις από την τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος 1959, από αγώνες Β΄ κατηγορίας των ΕΠΣ Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας, καθώς και από το καμπιονάτο. Ο μεγαλύτερος μαγνήτης για τον κόσμο ήταν ότι σε αυτό το δελτίο πρώτο πρώτο ήταν το ντέρμπι των «αιωνίων», Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός! Ο,τι καλύτερο για να γίνει πολύ πιο συναρπαστικό το δελτίο.

Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι έπρεπε να δώσεις 2,50 δραχμές. Στο πρώτο δελτίο συμπληρώθηκαν 727.340 στήλες σε 213.670 δελτία και υπήρξε μόνο ένας νικητής που κατάφερε να πετύχει και στις δώδεκα προβλέψεις. Επρόκειτο για τον Νίκο Πάσσαρη από την Αθήνα, κάτοικο Κυψέλης, που κέρδισε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 228.360 δραχμών! Επίσης υπήρξαν 48 παίκτες με έντεκα σωστές επιτυχίες, οι οποίοι κέρδισαν από 4.757,50 δραχμές ο καθένας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των 48 11άρηδων ήταν και δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, οι Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, οι οποίοι έχασαν το 12άρι γιατί είχαν προβλέψει διπλό της ομάδας τους εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού. Ομως οι Πειραιώτες νίκησαν τον «αιώνιο» 2-0…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter