Το πρώτο έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας μετά από οκτώ χρόνια!

Το πρώτο έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας μετά από οκτώ χρόνια!

Τo πρώτο έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας, κάτι που έχει να γίνει από το 2010 (σ.σ. λίγο πριν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο) θα εκδώσει την ερχόμενη Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο, εκμεταλλευόμενο τα χαμηλά επιτόκια των εντόκων, μέχρι 1,5%. 

Η συγκεκριμένη έκδοση δεν θα καλύψει το σύνολο του τρίμηνου εντόκου, που είναι 1,6 δις. ευρώ, αλλά θα περιοριστεί στο 1 δις. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για εσωτερικό δανεισμό και όχι μόνο, αφού είναι ελεύθερη η συμμετοχή των ξένων τραπεζών στην έκδοση. Επιπρόσθετα, πρόκειται για απλή έκδοση εντόκων γραμματίων, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία με αναδόχους που ως γνωστόν θα πρέπει να υπολογιστεί αμοιβή και προμήθεια. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της στην έξοδο στις αγορές, αλλά με τον εμπορικό πόλεμο να έχει μόλις ξεκινήσει, ουδείς γνωρίζει που θα βρίσκονται τα επιτόκια την επόμενη μέρα. Πάντως, μετά την αναταραχή στις αγορές τις προηγούμενες εβδομάδες το επιτόκιο του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου δείχνει να υποχωρεί στα όρια του 4% από περίπου 4,5% και η κυβέρνηση εξετάζει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, την έκδοση τριετούς ομολόγου στις αρχές του καλοκαιριού.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 15 Μαρτίου 2019.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 (Τ+2).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Διάθεση έντοκων γραμματίων 52 εβδομάδων σε φυσικά πρόσωπα

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση έντοκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 (Τ+2).

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, οι οποίοι θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 έως και Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter