Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ

Το Eurohoops θυμάται το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας στις 15 Μαΐου 1949.

Της Eurohoops Team/ info@eurohoops.net

1861, ο Καναδός Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ συστήνει στον κόσμο ένα νέο άθλημα, το μπάσκετ.

1918, η ΧΑΝΘ φέρνει το μπάσκετ στην Ελλάδα.

1932, η Ελλάδα γίνεται μέλος της FIBA.

1949, η Εθνική Ομάδα δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία της. Ήταν 15 Μαΐου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερα φιλικά το 1936 (25/6 το πρώτο παιχνίδι γενικά), το 1940, το 1946 και το 1947, αλλά το 1949 ήταν η ώρα για τη “γαλανόλευκη” να δώσει και το πρώτο επίσημο στα πλαίσια του 6ου EuroBasket στο Κάιρο. Υπό κανονικές συνθήκες η διοργάνωση θα διεξαγόταν στην τότε Σοβιετική Ένωση ως νικήτρια της προηγούμενης το 1947 στην Πράγα, αλλά είχε αρνηθεί, πριν ανατεθεί στην Αίγυπτο με έδρα την Ηλιούπολη Καΐρου, προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

“Η ομάδα μας έφυγε με προορισμό το Κάιρο αεροπορικώς εκτός από τρεις παίκτες, εμένα, τον Ταλιαδώρο από τη Θεσσαλονίκη και τον Κωστόπουλο που είχαμε δουλειές και δε μπορούσαμε να φύγουμε την καθορισμένη ημερομηνία. Τότε το μπάσκετ δεν ήταν επαγγελματικό, εγώ εργαζόμουν στη ΔΕΗ και δεν κατάφερα να εξασφαλίσω νωρίτερα άδεια. Εμείς οι τρεις, λοιπόν, αναχωρήσαμε από τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς για την Αίγυπτο. 

Ήταν δύσκολο ταξίδι, όμως, όταν είσαι νέος αντιμετωπίζεις αλλιώς τα πράγματα. Υπήρχε ενθουσιασμός για τη συμμετοχή μας στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι ήμασταν χαρούμενοι για την ευκαιρία που μας δινόταν να ταξιδέψουμε εκτός Ελλάδας. Το ταξίδι θα έλεγα ότι κύλησε ευχάριστα γιατί έτυχε με το ίδιο δρομολόγιο να ταξιδεύει κι ένα μπαλέτο από τη Γερμανία! Ο Τάκης ο Ταλιαδώρος ο συγχωρεμένος, ήταν μεγάλος παίκτης, καταπληκτικός, αλλά κι ομορφόπαιδο κι όπως καταλαβαίνετε τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν στο πλοίο” είχε θυμηθεί στον Θοδωρή Φελάνη (Goal News) ο αείμνηστος Αλέκος Σπανουδάκης.

Με την απόσταση, όμως, να χαρακτηρίζεται μεγάλη από τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, το EuroBasket έμελλε να διεξαχθεί με τη συμμετοχή μόλις εφτά χωρών, μόλις τέσσερις εξ αυτών από την Ευρώπη (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Ολλανδία, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος), σε έναν όμιλο με όλες να παίζουν με όλες σε ανοιχτό γήπεδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Οι δύσκολες συνθήκες δεν ήταν ικανές να εμποδίσουν την Εθνική Ομάδα να αρχίσει με νίκη. Πρώτη αντίπαλος ήταν Ολλανδία στις 15/5/49 με την ομάδα του Γιώργου Καρατζόπουλου να επικρατεί με 46-28.

ΕΛΛΑΔΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 46-28 (21-11 ημίχ.)

Ελλάδα (Καρατζόπουλος): Ταλιαδώρος 3, Αποστολίδης Σ. 6, Αποστολίδης Αλ. 5, Αρβανίτης 4, Σκυλακάκης, Νομικός 8, Μήλας, Πανταζόπουλος 6, Σπανουδάκης 2, Λάμπρου 4, Ματθαίου 8, Κωστόπουλος

Ήταν μία από τις τέσσερις νίκες της “γαλανόλευκης” (4-2) με την κατάληψη της τρίτης θέσης και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου (χρυσό η Αίγυπτος με 6-0, ασημένιο η Γαλλία με 5-1).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ EUROBASKET 1949

Τάκης Ταλιαδώρος (ΧΑΝΘ)

Σωκράτης Αποστολίδης (Σπόρτιγκ)

Αλέκος Αποστολίδης (Σπόρτιγκ)

Στέλιος Αρβανίτης (Παναθηναϊκός)

Νίκος Σκυλακάκης (Τρίτων)

Νίκος Νομικός (Πανελλήνιος)

Νίκος Μήλας (Παναθηναϊκός)

Μίσσας Πανταζόπουλος (Παναθηναϊκός)

Αλέκος Σπανουδάκης (Ολυμπιακός)

Ιωάννης Λάμπρου (Παναθηναϊκός)

Φαίδων Ματθαίου (Παναθηναϊκός)

Νίκος Μπουρνέλος (Πανελλήνιος)

Θανάσης Κωστόπουλος (Πανελλήνιος)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ EUROBASKET 1949

Ελλάδα-Ολλανδία 46-28

Λίβανος-Ελλάδα 36-45

Ελλάδα-Τουρκία 54-51

Συρία-Ελλάδα 45-49

Αίγυπτος-Ελλάδα 50-39

Γαλλία-Ελλάδα 41-36

Photo credit: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter