Το «πρωτογενές» και o… αμετακίνητος κ. Μητσοτάκης

Το «πρωτογενές» και o… αμετακίνητος κ. Μητσοτάκης

«Η στόχευση του πρωθυπουργού για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση…».

Πρόκειται για motamo παράθεση του σημειώματος που εξέδωσε το Μαξίμου για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι και τις συναντήσεις του με τον κ. Μακρόν. Πού είναι η είδηση; Μα στην καταφανέστατη πλέον αλλαγή θέσης από πλευράς Μητσοτάκη ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εδώ και έναν χρόνο μας «βομβάρδιζε» με την «αμετάκλητη απόφασή μου [του]» να ζητήσει και να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% μέσα στο 2019-2020.

Τώρα είναι «αμετακίνητος» στη μείωσή τους το… 2021. Και μάλιστα χωρίς καν μια δημόσια αυτοκριτική (προφανώς οι αυτοκριτικές χαλάνε το image του… αλάνθαστου και του… αμετακίνητου). Πάντως δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ ο «αμετακίνητος». Το μεσοπρόθεσμο 2017-2021 που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα και ενέκριναν οι θεσμοί αυτό ακριβώς προβλέπει. Μόνο μέχρι το 2021 πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Μετά σταδιακή μείωσή τους.

Αρα πρόκειται για έναν ακόμη θρίαμβο του κατά φαντασίαν «αλάνθαστου» και «αμετακίνητου». Θα επιμείνει στον Μακρόν να ισχύσουν τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση των Μαδουραίων πριν από μερικά χρόνια.

Τώρα αν αυτή δεν είναι «κωλοτούμπα» και δη εμπροσθοβαρής, τότε τι είναι; Αλλά δεν θα είναι η μόνη. Ερχονται πολλά…

Βεβαίως, περί του γεγονότος ότι η πρoηγούμενη κυβέρνηση μέσω του μηχανισμού του ειδικού λογαριασμού (escrow account) είχε πετύχει τη μείωσή του «πρωτογενούς» κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 2,5%, ο κ. Μητσοτάκης τηρεί αιδήμονα σιωπή.

Κατά τα λοιπά… αμετακίνητος!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter