Το νέο πακέτο στήριξης, ο Μητσοτάκης και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Το νέο πακέτο στήριξης, ο Μητσοτάκης και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Στην υπηρεσία της εσωκομματικής αγωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τίθεται και το νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας που προαναγγέλλει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς κυβερνητικές πηγές και φίλια μέσα ενημέρωσης δείχνουν τη σημερινή ημέρα για ανακοινώσεις, με την κυβέρνηση να αφήνει ευθαρσώς να διαρρεύσει πως κρίθηκε αναγκαίο να πάει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχοντας προαναγγείλλει τις «γενναίες παρεμβάσεις».

Σε έναν Μάιο εντυπώσεων έχει καταλήξει το κυβερνητικό επιτελείο, αφού για μία ακόμα φορά τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης ενέργειας και ανατιμήσεων αναθεωρούνται. Μέχρι πρότινος, η κυβερνητική γραμμή έδειχνε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την όποια λήψη νέων μέτρων, προσθέτοντας εν καιρώ τον αστερίσκο πως «εάν δεν λάβει αποφάσεις η Ευρώπη, θα λάβουμε εμείς». Έπειτα, οι κυβερνητικές διακηρύξεις άφηναν να εννοηθεί πως θα ανακοινώσουν σύντομα τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο σε περίπτωση που στη Σύνοδο Κορυφής του τέλους Μαΐου δεν λάβουν αποφάσεις οι Βρυξέλλες, καταλήγοντας τις τελευταίες ημέρες να κάνουν λόγο για «άμεσες ανακοινώσεις».

«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» ήταν η κυβερνητική διαρροή που κυκλοφόρησε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου το απόγευμα της Τετάρτης, αφού πρώτα είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν αντίστοιχες διαρροές πλήθος φιλοκυβερνητικών μέσων. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των οικονομικών, Αλέξης Πατέλης, φρόντισε με μία ανάρτησή του να ρίξει… λάδι στη φωτιά της προσδοκίας των καταναλωτών, γράφοντας πως «έρχεται ψαλίδι στους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων» και συνοδεύοντάς το με ένα ψαλίδι!

Λίγες ώρες νωρίτερα, και πάλι μέσω «κυβερνητικών πηγών», η κυβέρνηση φρόντισε να διαρρεύσει την πρόθεση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή αφού επιστρέψει και όχι πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου για το περιεχόμενό του, με τις διαρροές να κάνουν λόγο για μία συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας. Αφενός, κρίθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο πως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το επικοινωνιακό ντεμαράζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα που πέταξε το γάντι με την επίκαιρη ερώτηση για τα golden boys των δεκάδων εκατομμυρίων της ΔΕΗ και τις τροπολογίες για την προστασία των καταναλωτών από τις διακοπές ρεύματος. Αφετέρου, το ίδιο το ταξίδι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική εξωτερική πολιτική, κρίνοντας από τα μηνύματα που έχουν ήδη έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντως με τις κυβερνητικές διαρροές, τα νέα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν θα επιδοτούνται περαιτέρω οι πολίτες, ή εάν θα αυξηθούν τα «σίγουρα κέρδη» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, με την κυβέρνηση να τις επιδοτεί κατευθείαν, όπως είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα». Οι πληροφορίες για το χρονικό εύρος είναι εξίσου συγκεχυμένες, τόσο για την αναδρομικότητα, όσο και για το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δεδομένων των προβλέψεων για παράταση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι μεγαλόστομες -και εύκολες, δεδομένης της ανωνυμίας- διαρροές της κυβέρνησης θέτουν πάντως τον πήχη στην επαναφορά των τιμών της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, με άλλες ωστόσο να καλούν σε αυτοσυγκράτηση και επίδειξη ρεαλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα αλλαγή του κυβερνητικού πλάνου, με τις ανακοινώσεις να έρχονται λίγες μόλις ώρες πριν την εκκίνηση των εργασιών του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Η επίσπευση αυτή είναι ενδεικτική των επικοινωνιακών στοχεύσεων του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η εσωκομματική ένταση που έχει συσσωρευτεί από τις αντιδράσεις των πολιτών στην ακρίβεια είναι πλέον σοβαρότατη και καταγράφεται συνεχώς σε δημόσιες και κυβερνητικές μετρήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter