Το ψωμί… ψωμάκι σε Ελλάδα και Ε.Ε – Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του

Το ψωμί… ψωμάκι σε Ελλάδα και Ε.Ε – Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του

Θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει γίνει πλέον η ακρίβεια, ενώ την ίδια στιγμή σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται το κόστος ενός εκ των βασικότερων καθημερινών τροφίμων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 18% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 όπου η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66%), στη Λιθουανία (+33%) και σε Εσθονία και Σλοβακία (+32%). Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8%), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά είναι πολύ χειρότερα από αυτά που αναγνωρίζει η αντίστοιχη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς όταν ο πληθωρισμός τον Αύγουστο βρέθηκε στο 11,4%, για το ψωμί οι τιμές έτρεχαν με 18,5%, συνυπολογίζοντας τα σιτηρά.

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter