Το «Πώς τολμάτε;» της Γκρέτα Τούνμπεργκ εμπνέει τους διαδηλωτές για το κλίμα (Photos)

Το «Πώς τολμάτε;» της Γκρέτα Τούνμπεργκ εμπνέει τους διαδηλωτές για το κλίμα (Photos)

Δεκάδες χιλιάδες Ολλανδοί, από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Χάγης, για να δώσουν δυναμικό παρόν στην «απεργία για το κλίμα» που οργανώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μεταξύ των διαδηλωτών, χιλιάδες παιδιά που άφησαν τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να θέσουν με τη σειρά τους στους κυβερνώντες το ερώτημα «Πώς τολμάτε;», αντλώντας έμπνευση από την ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμμετοχή στην πορεία της Χάγης ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους διοργανωτές να υπολογίζουν ότι έδωσαν το παρόν τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι.

Το πλήθος μπλόκαρε την κυκλοφορία και η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή οδηγώντας τους διαδηλωτές σε περιοχή με μεγαλύτερο χώρο.

«Αυτή η απεργία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται, όχι μονάχα σήμερα, αλλά επίσης στο μέλλον και θα δούμε διαφορετικούς ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη» εκτίμησε ο διαδηλωτής Ράιντερ Ρούστεμα.

Παίζοντας ντραμς και κρατώντας φωτογραφίες της Τούνμπεργκ, οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της πόλης με πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Για το καλό της Γκρέτα» ή «Εσείς θα πεθάνετε από τα γηρατειά, εμείς θα πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή».

«Κατανοώ τις ανησυχίες τους, πιστεύω ότι η φωνή τους ακούγεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει κι ενώ στο βάθος ακούγονταν τα συνθήματα των διαδηλωτών.

«Έχουμε παρουσιάσει πολύ φιλόδοξα σχέδια για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Όμως, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο έξυπνο, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας αξιώνοντας περιβαλλοντική προστασία, αν και η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις πριν από μία εβδομάδα.

Στο Αμβούργο, 3.200 άνθρωποι διαδήλωσαν παρά τον βροχερό καιρό, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Μόναχο, η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 2000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ στη Νυρεμβέργη οι αρχές εκτιμούν ότι 1.200 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα, στην πατρίδα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη Σουηδία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν περισσότερη δράση με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου 60.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Στοκχόλμης σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Μαζική ήταν και η συμμετοχή σε πόλεις όπως η Ουψάλα, το Μάλμε και η Ουμέα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter