Tο QE φεύγει, το Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο έρχεται

Tο QE φεύγει, το Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο έρχεται

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι για περισσότερη Ευρώπη, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούν μία κοινή ιδέα που ονομάζεται “Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο”.Τί είναι αυτό; Ενα καινούργιο εργαλείο, που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που είναι γνωστό ως QE (Quantitative Easing).

 Πώς δουλεύει αυτό το χρηματοπιστωτικό εργαλείο; Θα αποτελείται από ένα “καλάθι” αυστηρά επιλεγμένων κρατικών και εταιρικών ομολόγων από τις δέκα εννέα (19) χώρες της Ευρωζώνης. Είναι δηλαδή κάτι ανάλογο με το “Ευρω-ομόλογο” αλλά με τη διαφορά ότι τα χρεόγραφα που θα απαρτίζουν το καλάθι θα είναι πάρα πολύ αυστηρά επιλεγμένα.

Οι Γερμανοί συμμετέχουν στις εργασίες, αλλά γκρινιάζουν, όπως και με το ευρωπαϊκό ομόλογο. Ο ESM, που σύμφωνα με το σχέδιο θα αναλάβει την διαχείριση αυτού του ομολόγου, συμμετέχει επίσης στις εργασίες. Τα αποτελέσματα του σχεδίου θα ανακοινωθούν επίσημα τέλη Απριλίου-μέσα Μαίου. Τότε θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες δημιουργίας του νομικού και τεχνικού πλαισίου και η επιλογή των κρατικών και εταιρικών ομολόγων που θα συμμετέχουν στο “καλάθι” του ” Ευρωπαϊκού Ασφαλούς Ομολόγου”.

Η Ελλάδα

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι αφενός απομακρύνεται η ένταξη στο QE κάθε μέρα που περνάει και δεν ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου ακόμα κι αν η Ελλάδα ενταχθεί, τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, χώρα με έντονα δημοσιονομικά προβλήματα ξεκίνησε στο QE, με μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό άρχισε να μειώνεται. Ήδη η ΕΚΤ έχει μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών πορτογαλικών ομολόγων στα 700 εκατ. euro, και πολύ σύντομα θα το κατεβάσει στα 400 εκατ. euro/μήνα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Πορτογαλία, κάλυψε το budget που προέβλεπε το QE, για αυτή την χώρα (κάθε χώρα συμμετέχει στο QE με το ποσοστό που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της EKT. Για την Ελλάδα η συμμετοχή είναι 2%). Τα χρήματα που σύμφωνα με τους πλέον ευνοϊκούς υπολογισμούς, προβλέπονται για την Ελλάδα, στην απίθανη περίπτωση που θα ενταχθεί στο QE,θα είναι το πολύ 3-4 δις euro, για το 2017, που σημαίνει ότι στην πραγματική οικονομία θα περάσουν λιγότερα χρήματα.

Συνεπώς το πραγματικό επόμενο project είναι το ” Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο”, αλλά η Ελλάδα δε φαίνεται να ασχολείται ούτε με αυτό. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter