Το σινάφι τους φοβούνται οι παπάδες και αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Το σινάφι τους φοβούνται οι παπάδες και αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Τσίπρας – Ιερώνυμος τα βρήκαν και οι Ιερείς αντιδρούν. Γιατί άραγε; Για να το κάνουμε λιανά οι παπάδες, οι απλοί παπάδες έχουν απόλυτο δίκιο να αντιδρούν και να φοβούνται το μέλλον τους μετά την ιστορική συμφωνία Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.

Ποιον όμως φοβούνται οι παπάδες; Μα πλέον – εφόσον ισχύσει η συμφωνία – ο φόβος του παπά δεν θα είναι ο Θεός, η θεία δίκη, αλλά ο εκάστοτε Μητροπολίτης.

Το σινάφι τους, τους «γαλονάδες» τρέμουν οι απλοί κληρικοί. Τον εκάστοτε Μητροπολίτη είναι αυτόν που φοβούνται γιατί … τον ξέρουν και γνωρίζουν ότι δεν είναι πάντα ο γερό-σοφός «άνθρωπος του Θεού» αλλά ένας τιτλούχος, με εξουσία και χρήμα στη διάθεσή του.

Κι αυτός ο συνδυασμός, χρήματος και εξουσίας, είναι πηγή πολλών δεινών (είτε μιλάμε για παπάδες είτε για λαϊκούς)!

Αν μιλήσεις με κάποιον παπά θα σου πει ότι ή ο ίδιος ή κάποιοι συνάδελφοί του έχουν ακούσει από τον Μητροπολίτη τους «αδελφέ έχεις το ελεύθερο να αναζητήσεις εκκλησία σε άλλη Μητρόπολη». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει: Σε απολύω, δε σε θέλω στη Μητρόπολή «μου».

Με το ισχύον καθεστώς, ο δημόσιος υπάλληλος – παπάς μπορούσε να αναζητήσει άλλη πνευματική στέγη αλλά αν δεν έβρισκε δεν έχανε τον μισθό του αφού αυτός ήταν κατοχυρωμένος εφόσον ήταν δημόσιος υπάλληλος. Κι ας μην είχε την εύνοια του παντοδύναμου Μητροπολίτη

Τώρα; …

Κατάλαβες τι φοβάται; Τον δικό του, τον Μητροπολίτη του φοβάται! Θα μπορεί έτσι να τον πάψει γιατί ο παπάς δεν είναι του περιβάλλοντος, της αρεσκείας ή δεν του κάνει τα χατίρια; Είναι μια εύλογη απορία!

«Κι αν ο Μητροπολίτης μας φωνάξει και πει: Αδελφοί αυτόν τον μήνα η Μητρόπολή μας είχε πολλά κεσάτια, οπότε θα φάτε μόνο τα αντίδωρα που περισσεύουν και θα πληρωθείτε τον άλλο μήνα…», μου είπε ένας ιερέας. «Εμείς τι θα κάνουμε»;

Κατάλαβες τι φοβούνται; Δεν φοβούνται τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας, το κράτος ήταν η ασφάλειά τους απέναντι στο συνάφι τους.

Οι απλοί παπάδες φοβούνται τη βρωμιά που υπάρχει στην ψυχή κάποιων Μητροπολιτών. Αυτό τους τρομάζει και βγήκαν στα κάγκελα χθες, μετά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.

Ξαφνικά από την ασφάλεια του δημοσίου βρίσκονται στην απόλυτη εξουσία του Μητροπολίτη. Αυτό τους τρομάζει. Αυτό που τρομάζει πολλούς από εμάς: η συγκεντρωμένη εξουσία, η ανεξέλεγκτη δύναμη που είναι επενδεδυμένη με την «θεϊκή» εξουσία.

Για να το πω πιο παραστατικά με ένα παράδειγμα: Μπορείς να εμπιστευτείς την κρίση του Αμβρόσιου απέναντι σε έναν παπά που δεν θα είναι τόσο ακροδεξιός όσο ο ίδιος;

Αυτός είναι ο φόβος που προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των παπάδων.

Υπάρχουν πάντως και μερικά πρακτικά ζητήματα: Τι θα γίνει με τις πληρωμές των ρασοφόρων θεολόγων; Αυτοί πώς θα πληρώνονται; Όπως και οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.

Θα πρέπει λοιπόν οι διοικούντες την Εκκλησία να αφήσουν τις θεοκρατικές υπερβολές της εξουσίας που έχουν και ασκούν, να βάλουν κανόνες και να αμβλύνουν τους πραγματικούς φόβους των ιερέων.

Άλλωστε οι απλοί ιερείς είναι αυτοί που συντηρούν και την παράδοση και την πίστη του λαού και στέκονται δίπλα στον πολίτη που πιστεύει!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter