Το σινεμά του λαού

Το σινεμά του λαού

Τα θεσμικά συγχαρητήρια προς τον Λάνθιμο ήταν αναμενόμενα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βράβευση «αναδεικνύει τον Γιώργο σε έναν από τους πιο μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες» και η υπουργός Πολιτισμού ότι οι δύο Χρυσές Σφαίρες «αποτελούν ένα λαμπρό πρόλογο στα όσα επακολουθούν». Bερμπαλισμοί, που βέβαια στην ουσία τους μας βρίσκουν σύμφωνους. Λόγια, όμως, μιας κυβέρνησης που δεν έδειξε πολιτική βούληση για την ενίσχυση του κινηματογράφου.

Αντίθετα, θα θυμόμαστε ότι επί ΝΔ έκλεισε το Ιντεάλ, το ΕΚΟΜΕ βρέθηκε με το ταμείο μείον και θα συγχωνευτεί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κ.ά. Ο κινηματογράφος είναι παραδοσιακά ο φτωχός συγγενής. Δεν επενδύθηκαν χρήματα στον οπτικοακουστικό τομέα – με εξαίρεση την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ και τη θέσπιση του cash rebate από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και σε επίπεδο επικοινωνίας, σπάνια βλέπουμε πολιτικούς στις αίθουσες, ενώ σπεύδουν να φωτογραφηθούν στο Ηρώδειο, προτιμούν τις θεατρικές πρεμιέρες ή την πιο ελιτίστικη Λυρική. Ισως η εξήγηση να βρίσκεται στη φράση του κ. Μητσοτάκη στη συγχαρητήρια δήλωση ότι «το σινεμά παραμένει τέχνη για τους πολλούς». Ναι, το σινεμά είναι λαϊκή τέχνη. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει τη δυσφορία του απέναντι σε ό,τι ονομάζουμε κοινωνική πλειοψηφία.

Να όμως που αυτήν τη φορά τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Μενδώνη παρασύρθηκαν από τις… μάζες και καβάλα στο κύμα του hype γύρω από το «Poor things» αγνόησαν στα συγχαρητήρια τους (σε αντίθεση με τον υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστο Δήμα) τον έτερο δικό μας δημιουργό, τον Αλεξάντερ Πέιν, που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες για «Τα παιδιά του χειμώνα» (α΄ αντρικός Πολ Τζιαμάτι, β΄ γυναικείος Ντα’Βάιν Τζόι Ρούντολφ). Ο Ελληνοαμερικανός βραβευμένος δις με Οσκαρ σκηνοθέτης, είναι πολιτογραφημένος Ελληνας πολίτης. Στη δε ταινία του (25 Ιανουαρίου στις αίθουσες) ο Τζιαμάτι υποδύεται έναν καθηγητή ελληνικής ιστορίας, ο οποίος μάλιστα, μιλάει αρχαία ελληνικά. Σε λίγες ημέρες ο Πέιν και ο σταρ Τζιαμάτι έρχονται στην Αθήνα για την πρεμιέρα. Μεγάλη μας τιμή. Σίγουρα κάποιοι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να κλέψουν ολίγη από τη λάμψη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter