Το σκάφος του Λιμενικού μετά τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό (Photo)

Το σκάφος του Λιμενικού μετά τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό (Photo)

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε φωτογραφία που απεικονίζει τις ζημιές στο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος» (ΛΣ090), μετά τον εμβολισμό του τα μεσάνυχτα από τουρκική ακταιωρό, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Τη φωτογραφία δημοσίευσε το militaire.gr, επικαλούμενο πηγές του Λιμενικού, οι οποίες υποστηρίζουν ότι «ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους».

Το σκάφος του λιμενικού με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Η τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε με την πλώρη στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι κάποιο τραυματισμό μεταξύ των 27 στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν στο σκάφος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ζημιά

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε για το επεισόδιο πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και πρόσθεσε πως η έντονη τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα «μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter