Το σκάνδαλο Κοσκωτά στο Hot.Doc History την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου με το Documento

Το σκάνδαλο Κοσκωτά στο Hot.Doc History την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου με το Documento

Αγγίζουμε το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την Ελλάδα στο μεταίχμιο των δεκαετιών 80 και 90. Την Κυριακή μαζί με το Documento ένα βιβλίο 100 σελίδων Hot.Doc History που φωτίζει όλες τις πλευρές –οικονομικές, πολιτικές, δικαστικές, κοινωνικές- μιας υπόθεσης που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη χώρα.

Καταγγράφουμε την πορεία του πολύφερνου «Κροίσου» που με κλεμμένα λεφτά άρπαξε την Τράπεζα Κρήτης και εν συνεχεία με τις καταθέσεις της αγόραζε εφημερίδες και επιχειρήσεις με ξέφρενους ρυθμούς.

Επισημαίνουμε τις εκλεκτικές συγγένειες που ο νεοφώτιστος εκδότης ανέπτυξε με το ΠΑΣΟΚ το οποίο εναγωνίως προσπαθούσε να ελέγξει τις εφημερίδες. Την αντίδραση των παραδοσιακών εκδοτών αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματα της κοινής γνώμης «Πού βρήκε τα λεφτά;»

Αναλύουμε το τείχος προστασίας που όρθωσε γύρω από τον Κοσκωτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας με τον περιβόητο «κουτσονόμο». Το «πουλόβερ ξήλωσε» και ο μεγαλοαπατεώνας διέφυγε στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε την τελευταία πράξη του δράματος που αναπόφευκτα απόκτησε πολιτικές διαστάσεις. Ο Ανδρέας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Για τις ποινικές ευθύνες παραπέμπεται από τη Βουλή, με ψήφους ΝΔ και Συνασπισμού, στο Ειδικό Δικαστηριο το 1991. Το καραμπινάτο σκάνδαλο κινδυνεύει να εκφυλιστεί καθώς ουσιαστικές μαρτυρίες ανακατεύονται με αμφιλεγόμενες καταθέσεις αναξιόπιστων μαρτύρων για «κούτες Pampers γεμάτες λεφτά». Ο Ανδρέας αθωώνεται το 1992.

Στο βιβλίο καταγράφεται και ο απόηχος του σκανδάλου: Η έκπτωση του Δημ. Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα προκαλεί επαναληπτική εκλογή στη Β΄ Αθήνας στην οποία το ΠΑΣΟΚ θριαμβεύει ανοίγοντας τον δρόμο επανάκαμψης του στην κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τη δίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter