Το σκληρό παζάρι Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το σκληρό παζάρι Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μήνυμα στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την εξαιρετικά πιθανή συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη έστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Μάλιστα ο κ. Ενρτογάν γνωστοποίησε ότι νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρόεδρος αναρωτήθηκε αν «μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία;», λέγοντας στη συνέχεια ότι η χώρα του «έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ».

Και φυσικά δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργός λέγοντας πως η πόρτα της χώρας του στην Ελλάδα παραμένει κλειστή και πως με αυτή τη στάση «οι Έλληνες θα συμμαζευτούν»!

Στο μείζον θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία (σήμερα θα υπάρξει τετραμερής συνάντηση ΝΑΤΟ, Τουρκίας και των δύο χωρών) ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει πράξεις και όχι λόγια χωρίς ουδείς ακόμη να γνωρίσει ποια είναι τα αιτήματά του. Να σημειώσουμε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στις δύο χώρες.

Το κρίσιμο για τη χώρα μας είναι αν η Τουρκία εντάξει στην ατζέντα των αιτημάτων της και τα Ελληνοτουρκικά όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται επιχειρώντας να αποσπάσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μ. Βρετάνια έχουν παρέμβει παρασκηνιακά ζητώντας από τον τούρκο πρόεδρο να μην εργαλοιοποιήσει το θέμα ενώ πάνω στο τραπέζι είναι πάντα και η πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει στη Βόρεια Συρία μια ζώνη 30 χιλιομέτρων προκειμένου να μεταφέρει εκεί, όπως διατείνεται, την πλειοψηφία των προσφύγων στο εσωτερικό της αλλά και να ελέγξει τους Κούρδους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα βλέμματα στο «παζάρι» Ερντογάν – Στο ίδιο τραπέζι με Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter