Το σουλτανάτο του μπάσκετ

Το σουλτανάτο του μπάσκετ

Τα αποτέλεσμα του πρώτου τετραημέρου των προημιτελικών της Εuroleague δεν θα μπορούσε να τα προβλέψει κανείς, ούτε καν στη φωταγωγημένη απέναντι ακτή του Αιγαίου. 

Οι τουρκικές ομάδες που τερμάτισαν στην 5η, 6η και 8η θέση της κανονικής περιόδου άρπαξαν, όχι με κλοπή αλλά με το σπαθί τους, το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο πάσχιζαν επί μήνες η 1η Ρεάλ Μαδρίτης, ο 3ος Ολυμπιακός και ο 4ος Παναθηναϊκός.

Εφόσον τα τείχη της Κωνσταντινούπολης αντέξουν στους 5-6 αγώνες που θα διεξαχθούν στα πέριξ του Βοσπόρου την ερχόμενη εβδομάδα, το φάιναλ-φορ του Μαΐου θα περιλαμβάνει όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις τουρκικές ομάδες!

Μέχρι την άφιξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε, το 2013, οι Τούρκοι μετρούσαν ακριβώς …μιάμιση παρουσία σε φάιναλ-φορ και δύο χαμένους ημιτελικούς: το 2000 στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές και το 2001 στην θνηισγενή Σουπρολίγκα, με την ίδια ομάδα. Τη νίκησε και τις δύο φορές ο ΠαναθηναΪκός του Ομπράντοβιτς.

Η μοναδική έδρα που έμεινε άπαρτη αυτή τη …μαρτυρική εβδομάδα ήταν η Μόσχα, αλλά και αυτή έτριξε. Καμία από τις δύο νίκες της ΤΣΣΚΑ επί της Βασκόνια δεν υπήρξε ιδιαίτερα πειστική. Εάν οι Βάσκοι είχαν στη σύνθεσή τους κάποια τουρκική πινελιά, μπορεί να έφευγαν και αυτοί από τη Ρωσία με διπλό!

Πέρα από στατιστικά και χωρατά, πάντως, η μοναδική τουρκική ομάδα που δικαιούται τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση είναι η Φενέρμπαχτσε, η οποία θα έχει δύο ευκαιρίες να τελειώσει τη δουλειά μπροστά στο φανατικό -ποδοσφαιρογενές-κοινό της, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Ο Παναθηναϊκός νικήθηκε κατά κράτος δύο φορές στο ΟΑΚΑ, οπότε καλείται να πραγματοποιησει επικών διαστάσεων υπέρβαση για να μείνει ζωντανός. Εάν βεβαίως πετύχει το 1-2 στο τρίτο ματς, θα αλλάξει δραστικά τα ψυχολογικά δεδομένα της σειράς.

Η Φενέρ εμφανίζεται εξαιρετικά φορμαρισμένη, με μπροστάρηδες τους Μπογκντάνοβιτς-Ούντο, αλλά παίζει καλύτερα εντός έδρας, παρά μέσα στο σπίτι της. Η πληγωμένη υπερηφάνεια του Παναθηναϊκού, με τα έξι αστέρια στη φανέλα, δεν του επιτρέπει να συμβιβαστεί αμαχητί με δεύτερο συνεχόμενο 0-3.

Ο Ολυμπιακός νικήθηκε από το θάρρος της αθλητικής Εφές και από τις δικές του απουσίες, αλλά υπερέχει σε πείρα, σε προσωπικότητα και σε μέταλλο. Μέσα σε μία έδρα που δεν διακρίνεται για τα ντεσιμπέλ της, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αναζητήσει το 9ο φετινό του διπλό την Τετάρτη ή την Παρασκευή, ώστε να επιστρέψει μαζί με τους Τούρκους στον Πειραιά, με απώτερο στόχο να ξαναγυρίσει στις 19 Μαϊου στην Κωνσταντινούπολη!

Η απόδοση του Βασίλη Σπανούλη στο χθεσινό ματς ήταν ο καλύτερος οιωνός, αλλά θα χρειαστεί να βοηθήσουν περισσότερο οι υπόλοιποι, πέρα από τον σταθερά αξιόπιστο Γιώργο Πρίντεζη. Ο Μάντζαρης-Ουότερς πέτυχαν μαζί 20 πόντους στον πρώτο αγώνα, αλλά έμειναν στο μηδέν δύο μέρες αργότερα.

Η Νταρουσάφακα έχει καλή ομάδα και έναν μπαρουτοκαπνισμένο καθοδηγητή στο πρόσωπο του τετραπέρατου Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά η αισθητή διαφορά ποιότητας ευνοεί τη Ρεάλ. Πάντως, αυτή η σειρά δείχνει πιο αμφίρροπη απ’ό,τι αναμενόταν, όπως και η αντίστοιχη της ΤΣΣΚΑ με τη Βασκόνια (2-0).

Τα πλέι-οφ της Εuroleague υπενθυμίζουν ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομάδες είναι μικρές και δικαιώνουν τους εμπνευστές του νέου συστήματος διεξαγωγής. Απομένει να δούμε τι θα βγάλει η κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται. Η παρουσία τριών ή ακόμα και δύο τουρκικών ομάδων στα ημιτελικά δεν θα αρέσει καλά καλά ούτε στον ίδιο τον χορηγό της διοργάνωσης.

Σε ξένους επιβάτες θέλει να πουλήσει τα εισιτήριά της η Turkish Airlines και όχι σε ντόπιους. Την εσωτερικη αγορά την έχει εξασφαλισμένη, χάρη στον παντοδύναμο σουλτάνο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter