Το ΣτΕ, η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου και μια συγγενική σχέση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα

Το ΣτΕ, η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου και μια συγγενική σχέση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα

Στις 30 Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που έχει καταθέσει η καρατομηθείσα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου.

Την ίδια ώρα η όλη υπόθεση εγείρει πολλά ερωτήματα σε ότι αφορά το ΣτΕ, καθώς ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου τυχαίνει να έχει συγγενική σχέση με ένα από νέα τα μέλη της Επιτροπής που πρότεινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό η Βασιλική Θάνου αλλά και η πρώην αντιπρόεδρος της επιτροπής Άννα Νάκου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας λίγες μόλις ώρες μετά την εσπευσμένη υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης έκπτωσης τους από το αξίωμά τους. Ειδικότερα κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, καθηγητή Πάνου Λαζαράτου.

Η κα Θάνου είχε επίσης καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητούσε να παραμείνει στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕ, τα οποία όμως και απορρίφθηκαν.

Στις 30 Αυγούστου λοιπόν το ΣτΕ θα κρίνει την προσφυγή που έχει καταθέσει η κα Θάνου, στο μεταξύ όμως εγείρονται κάποια σοβαρά ερωτήματα. Καταρχήν η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τον εκλεκτό της για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και τα υπόλοιπα μέλη αυτής. Ήδη σε ανακοίνωσή της η Βασιλική Θάνου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

«Διερωτώμεθα κατά πόσο είναι συμβατό για μία δημοκρατική Κυβέρνηση Κράτους Δικαίου, λίγες ημέρες πριν από την κρίση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, να σπεύδει ο αρμόδιος Υπουργός, όπως ανακοίνωσε, να διορίσει εντός των επόμενων ημερών νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προφανώς για να προλάβει και να προκαταλάβει την απόφαση του Δικαστηρίου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «τετελεσμένο γεγονός», πραγματοποιώντας κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και καταστρατηγώντας την ανεξαρτησία αυτής» ανέφερε η κα Θάνου ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με ένα πρόσωπο το οποίο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία-Ιωάννα Ράντου. Με τη μόνη διαφορά ότι η κα Ράντου φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews να είναι κόρη του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθανάσιου Ράντου. Τίθεται λοιπόν ακόμη ένα ζήτημα στην όλη υπόθεση και τον τρόπο χειρισμού από την κυβερνητική πλευρά μέχρι στιγμής.

Eκπρόσωπος της Κομισιόν στο Documento

Την ίδια ώρα η υπόθεση Θάνου και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξακολουθούν να απασχολούν την Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στο Documento εκπρόσωπος της Κομισιόν έπειτα από σχετική ερώτηση.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της νέας νομοθεσίας, η οποία περιλαμβάνει μια διάταξη όπου σημειώνεται νέα σύγκρουση συμφερόντων που με τη σειρά της επηρεάζει την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Εξακριβώνουμε τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου του νόμου.

Γενικότερα, η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού. Μια καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ανταγωνισμού των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω ανεξάρτητων αρχών. Αυτό ορίζεται ξεκάθαρα στην Οδηγία για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (ECN+), η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πριν την 4η Φεβρουαρίου 2021.

Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι έτοιμη να τους παρέχει όλη την απαραίτητη στήριξη για να εξασφαλιστεί η σωστή και ταχεία εφαρμογή της Οδηγίας» σημείωσε χαρακτηριστικά στο documentonews.gr εκπρόσωπος της Κομισιόν.

H απάντηση της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εκτός από την απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν για το ζήτημα απάντηση έδωσε και η Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Isabelle DA SILVA έπειτα από ενημέρωση της Γενικής διευθύντριας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σύλβιας Καμπαλούρη.

«Αγαπητή Σύλβια, γεια σου, σ’ ευχαριστώ για το μήνυμά σου

Ακολουθούμε στενά αυτό το θέμα και να είσαι σίγουρη ότι όλη μας η στήριξη βρίσκεται με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ελπίζω ότι με όλες τις εξαιρετικές ομάδες (συνεργάτες) στην ΕΕΑ θα καταφέρετε να κατευθύνετε το πλοίο σε ασφαλή νερά.

Φιλικούς χαιρετισμούς

Ισαμπέλ»,

σημείωνε στην απάντηση της η πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter