Το ΣτΕ υποχρεώνει τους δικαστικούς σε δηλώσεις πόθεν έσχες ως τις 30 Απριλίου

Το ΣτΕ υποχρεώνει τους δικαστικούς σε δηλώσεις πόθεν έσχες ως τις 30 Απριλίου

Κανονικά, στον ίδιο χρόνο με τους… κοινούς θνητούς θα υποβάλουν δικαστές και εισαγγελείς τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τους υποχρεώνει να υποβάλλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες μέχρι το τις 30 Απριλίου 2019, όπως και οι λοιποί υπόχρεοι.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλλει οι δικαστικές Ενώσεις τους, επικαλούμενες αντισυνταγματικότητες των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων.

Όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ:

-Δεν αντιβαίνουν το Σύνταγμα οι νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

-Το ίδιο ισχύει και για την η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες στην ειδική ενδεκαμελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.

– Συνταγματική είναι, τέλος, και η υποχρέωση δήλωσης των φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων (τιμαλφή, πίνακες κλπ) αξίας άνω των 40.000 ευρώ και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής τους αξίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter