Το STUDIO τιμά τον Ροβήρο Μανθούλη – Κυριακή 29 Μαΐου | 5 ταινίες – 2 βιβλιοπαρουσιάσεις | Ελεύθερη είσοδος

Το STUDIO τιμά τον Ροβήρο Μανθούλη – Κυριακή 29 Μαΐου | 5 ταινίες – 2 βιβλιοπαρουσιάσεις | Ελεύθερη είσοδος

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO, που φέτος κλείνει τα 55 χρόνια λειτουργίας του, είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τον Ροβήρο Μανθούλη και να προβάλλουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του σε κινηματογραφική αίθουσα.

Ο ίδιος ο ιδρυτής του STUDIO, ο Μανώλης Καψάσκης, διαπιστώνοντας τη σημαντικότητα της ταινίας Με σφιγμένα δόντια, ήταν αυτός που με δικά του έξοδα έφτιαξε μια κόπια της ταινίας για τον κινηματογράφο, καθώς το υλικό που υπήρχε ήταν για τηλεοπτική χρήση, σε φιλμ 16mm. Ακόμα και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας ήταν ιδέα του Καψάσκη, καθώς υπήρχε μόνο στα γαλλικά. Το STUDIO παρακολούθησε στενά και ανέδειξε ανά τα χρόνια το έργο του Μανθούλη, τον Απρίλιο του 2016, όταν άνοιξε ξανά ο χώρος, ένα από τα πρώτα δύο αφιερώματα που οργανώθηκαν ήταν για τα 60 χρόνια προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Πέρα από της προβολές, η ημέρα περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη και ομιλίες και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του. Στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα υπάρχει πλειάδα βιβλίων του Μανθούλη και για αυτόν, τόσο προς επίδειξη όσο και προς αγορά για όποιον ενδιαφέρεται.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το νεότερο κοινό να γνωρίσει το έργο του, και καλούμε τις σχολές Κινηματογράφου, Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της πόλης να ενημερώσουν τους σπουδαστές τους, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις δημιουργίες του Μανθούλη, τόσο τις κινηματογραφικές όσο και τα γραπτά του.

Πρόγραμμα προβολών

18:00 ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

2007, 55’

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Μια εκτενής συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη κατά τη διάρκεια της οποίας μιλάει για τη ζωή του, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε, τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ ως τρόπο ζωής, τους ανθρώπους που γνώρισε και τους τόπους που επισκέφθηκε.

20:00 O ΑΘΕΑΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

2011, Ντοκιμαντέρ, 67’

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου, Παραγωγή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Η ταινία «Ο αθέατος σκηνοθέτης» δεν είναι ένα «πορτραίτο» του Ροβήρου Μανθούλη. Δεν περιλαμβάνει καμία βιογραφική αναφορά, καμία πληροφορία για το έργο του. Επιδιώκει κάτι πιο ουσιαστικό: να αναδείξει την καλλιτεχνική ταυτότητα του δημιουργού μέσα από το ίδιο του το έργο.

Ο Ροβήρος Μανθούλης έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα κινηματογραφικής δράσης στη διάρκεια του οποίου δημιούργησε ένα τεράστιο σε όγκο (120 περίπου ταινίες) και κυρίως σε ποιότητα έργο – κυρίως στο χώρο του ντοκιμαντέρ – θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες με διεθνή αναγνώριση.

Ο «αθέατος σκηνοθέτης» χρησιμοποιεί εικοσιτέσσερα αποσπάσματα από 15 ταινίες του που συγκροτούν ένα σώμα «σημαδιακών», όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, σκηνών. Σημαδιακών γιατί είναι αποκαλυπτικές τόσο για τον κόσμο μας όσο και για τον ίδιο τον δημιουργό.

21:15 RACINES: YANNIS RITSOS / ΡΙΖΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

1985, 52 ́, 1985, ντοκιμαντέρ, 16mm, έγχρωμη, 52 ́

Ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974, χαραγμένο από τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάγνωση ποιημάτων από τον Γιάννη Ρίτσο, γυρίσματα στη Μονεμβασιά και πλούσιο αρχειακό υλικό. Η ταινία είναι παράλληλα και η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γιατί είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την ποίηση του Ρίτσου.

Συμπαραγωγή τηλεοπτικών καναλιών από τέσσερις χώρες: Γαλλία (TF-1), Ελβετία (SSR), Βέλγιο (RTBF) και Ελλάδα (ΕΡΤ-2).

22:00 CUBA: LA MUSIQUE ET LA VIE / ΚΟΥΒΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

1979, ντοκιμαντέρ, 16 mm, έγχρωμη, 52 ́

Η παλλόμενη καρδιά του Κουβανέζικου λαού. Η μουσική είναι η ψυχή της Κούβας και ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσεις αυτήν τη χώρα και τον λαό της.

Ταινία για τη σειρά «Κόσμος χωρίς σύνορα» του TF-1

23:00 LE BLUES ENTRE LES DENTS / ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

1972, 85 ́

Μια μυθοπλαστική ταινία γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, η πρώτη παγκοσμίως που ασχολείται με τα μπλουζ της Αμερικής και μας ξεναγεί στα Γκέτο και τις φυλακές των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστεί μια πραγματική οικογένεια από το Χάρλεμ που “υποδύεται” σκηνές από τη ζωή της, οι οποίες εναλλάσσονται με πλάνα ηλικιωμένων μουσικών των μπλουζ.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter