Το σχέδιο της Κομισιόν για μία «στρατιωτική Σένγκεν»

Το σχέδιο της Κομισιόν για μία «στρατιωτική Σένγκεν»

Στην ανακοίνωση του σχεδίου που θα επιστρέψει την καλύτερη και γρηγορότερη κινητικότητα στρατευμάτων και εξοπλισμών στην ευρωπαϊκή επικράτεια προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΝΑΤΟ θεωρεί την συγκεκριμένη ενέργεια ζωτικής σημασίας στην περίπτωση σύγκρουση με την Ρωσία, καθώς θα επιτρέψει να αρθούν οι καθυστερήσεις με ελέγχους στα σύνορα και μετακινήσεις μέσω γεφύρων που είναι πολύ στενές για στρατιωτικά τανκς.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της Επιτροπής, που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, η επίτροπος, αρμόδια για θέματα μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις στρατιωτικές μετακινήσεις στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση εκρηκτικών ή επικίνδυνων υλικών.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου τα στρατιωτικά γυμνάσια Ζαπάντ της Ρωσίας κοντά στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Οι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ ανησυχούν ότι τόσο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις μπορεί να προκαλέσουν μία σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ να μην είναι σε θέση να κινητοποιήσει γρήγορα στρατεύματα στο σημείο.

Σε πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. πέρσι αναγνωρίστηκαν τα αδύνατα σημεία της ευρωπαϊκής άμυνας σε διαδρομές κοντά στην Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική, όπου η Ρωσία πραγματοποιεί. Ήδη η Μόσχα έχει δημιουργήσει σύστημα αεροπορικής άμυνας στο Καλίνινγκραντ.

Τον επόμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει ακόμη ποιες περιοχές θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να υπολογίσει το σχετικό κόστος, πώς θα εξορθολογιστούν οι τελωνειακές διαδικασίες για την μεταφορά πυρομαχικών και επικίνδυνων υλών και πώς θα συνεργαστούν καλύτερα οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter