Το Συμβούλιο της Επικρατείας αρνείται να συνεδριάσει απούσης της Παναγίας από την αίθουσα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αρνείται να συνεδριάσει απούσης της Παναγίας από την αίθουσα

Απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (24 υπέρ έναντι 6 κατά) από το ΣτΕ, το αίτημα της Ένωσης Αθέων να συζητηθούν οι προσφυγές ακύρωσης που έχουν υποβληθεί σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών αφού θα έχουν πρώτα απομακρυνθεί τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνα της Παναγίας) από την δικαστική αίθουσα.

Έτσι, με την παρουσία και του Jason-Αντιγόνη, συζητήθηκαν σήμερα στην μείζονα Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των θρησκευτικών σε όλη τη σχολική βαθμίδα.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο προεδρεύων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε την παρεμπίπτουσα απόφαση για το αίτημα απομάκρυνσης της εικόνας της Παναγίας και στη συνέχεια προχώρησε στη συζήτηση των πέντε συνολικά προσφυγών.

Συγκεκριμένα τις προσφυγές έχουν υποβάλλει η Ένωση Αθέων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών.

Παρεμβάσεις υπέρ της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και των συμπαρομαρτούντων , που αφορούν πχ. στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια κ.α., έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

Κατά την ακροαματική διαδικασία από τους δικηγόρους όλων των πλευρών, αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές θέσεις για τα επίμαχα θέματα.

Τέθηκαν ειδικότερα ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος κ.λπ.

Τα θέματα και ερωτήματα που τέθηκαν αφορούν ζητήματα όπως :

-Παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για τα δικαιώματα του παιδιού,

-Μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον Εκκλησιασμό.

-Με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται οι μαθητές από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης και

-Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter