To Συμβούλιο της Ευρώπης εκθέτει κυβέρνηση και αστυνομία για την προσπάθεια σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη

To Συμβούλιο της Ευρώπης εκθέτει κυβέρνηση και αστυνομία για την προσπάθεια σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη

Η έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων, φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η πλατφόρμα για την Προστασία και την Ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τα γεγονότα, εκθέτοντας τόσο την «επιτελική κυβέρνηση», όσο και την ΕΛ.ΑΣ, μέσω δημοσίευσης με τίτλο «Ένταλμα σύλληψης εναντίον του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη».

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Τη νύχτα της 20ης Μαρτίου 2021 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για φερόμενη παραβίαση σχετικά με προσωπικά δεδομένα.

Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από 22 αστυνομικούς από τη Γενική Διεύθυνση Αττικής. Στις 19 Μαρτίου, εστάλη εξώδικο στο Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών στην οποία οι 22 αξιωματικοί της ΓΑΔΑ αντιδρούσαν στις δημοσιευμένες καταγγελίες. Το Documento και η Εφημερίδα των Συντακτών είχαν δημοσιεύσει συνεντεύξεις με διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν σοβαρά και απειλήθηκαν από αξιωματικούς στην ενώ ήταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες είχαν μάλιστα δημοσιευτεί και αναπαραχθεί και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Το εξώδικο υπογράφτηκε από 22 αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκεί δηλαδή όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες συνέβησαν οι ξυλοδαρμοί.

Το Documento, δημοσίευσε το εξώδικο των αστυνομικών όπως προβλέπεται από τον νόμο, στο site της εφημερίδας, με τα ονόματα των 22 υπογράφοντων. Στη συνέχεια οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη δημοσίευση των ονομάτων τους και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με τον ισχυρισμό της συκοφαντίας και της έκθεσης σε απειλές στο διαδίκτυο. Η ΓΑΔΑ ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μεμονωμένων αξιωματικών.

Ο Βαξεβάνης καταδίκασε τη μήνυση και το ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν καταλαβαίνουν τον νόμο και το δικαίωμα στην απάντηση και τη δημοσίευση. Η εφημερίδα του στηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων σημειώνοντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, η μεγαλύτερη ένωση δημοσιογράφων στην Ελλάδα επέκρινε τη δράση των αξιωματικών της αστυνομίας κάτι το οποίο συνέβη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία καταδίκασαν την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Στις 28 Μαρτίου, το Documento συνέχισε την αποκάλυψη νέων κατηγοριών για διαδηλωτές που χτυπήθηκαν βάναυσα και απειλήθηκαν από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί στις καταγραφές εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας για τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίον προσπαθούν να φιμώσουν την ελευθερία του Τύπου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter