Το συναυλιακό καλεντάρι του Ιουνίου

Το συναυλιακό καλεντάρι του Ιουνίου

Εφτασε η εποχή που τσεκάρουμε ημερομηνίες, κλείνουμε εισιτήρια για συναυλίες και περιμένουμε τους καλλιτέχνες και τις μπάντες που θα ακούσουμε από το εξωτερικό. Κάτι η κλεισούρα, κάτι τα κατάλοιπα της καραντίνας, δημιουργείται η ανάγκη για εξωστρέφεια και συλλογική ψυχαγωγία. Κι αυτό τελικά είναι αρκετό για να φτιάξει ένα κλίμα προσμονής για τα μεγάλα συναυλιακά γεγονότα. Οι κλασικές έντεχνες αλλά και διαχρονικές ροκ επιλογές πάντοτε είναι ασφαλείς προορισμοί. Το ελληνικό ραπ βρίσκεται στα πάνω του, ενώ η μέταλ σκηνή θα έχει τις δικές της ξεχωριστές στιγμές. Προσθέστε σε όλα αυτά και τα δύο μεγάλα φεστιβάλ που ξεκινούν τον Ιούνιο (Release Athens Festival και Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου) με πολλά ονόματα για όλα τα γούστα. Οι περισσότεροι Ελληνες καλλιτέχνες, όπως και κάθε καλοκαίρι, θα είναι on the road σε πολλά μέρη.

Αυλαία με Release Athens

Στην πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του συμφωνικού μέταλ θα ανοίξει την αυλαία του φετινού Release Athens Festival. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους Nightwish στην πλατεία Νερού (07/06) σε μια από τις τελευταίες τους συναυλίες, καθώς οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει ότι θα αποσυρθούν από τις περιοδείες. Μαζί τους ως special guests οι στυλοβάτες του σύγχρονου μελωδικού death metal, In Flames, που επιστρέφουν στην Ελλάδα ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια, και οι Insomnium που υπηρετούν με συνέπεια και αξιοπιστία το ίδιο μουσικό παρακλάδι εδώ και μια εικοσιπενταετία.

Το ελληνικό ραπ βρίσκεται στα καλύτερά του αυτή την εποχή και ζει μέρες μεγάλης δημοφιλίας κυρίως στο νεανικό κοινό. O Anser θα εμφανιστεί στις 7 Ιουνίου στην Τεχνόπολη και στέλνει το εξής εμπνευσμένο από τους στίχους του μήνυμα: «Είτε ήταν στη μέση σκατά είτε ήταν διαμάντια, τα μοιραστήκαμε εξίσου και αυτό να θυμάσαι θα μείνει για πάντα». Λίγες μέρες μετά, στις 12 Ιουνίου, ο Γιάννης Χαρούλης, που μας έχει συνηθίσει στα sold out, εμφανίζεται στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας με τραγούδια που έχουν φανατικούς ακροατές, φρέσκες ενορχηστρώσεις, ροκ ηλεκτρισμό και τη φόρα της παράδοσης.

Μία ακόμη μεγάλη μουσική βραδιά θα εκτυλιχθεί στο Καλλιμάρμαρο και όλα δείχνουν ότι θα ενώσει πολλές διαφορετικές γενιές. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει πενήντα χρόνια στη δισκογραφία στις 14 Ιουνίου, σε ένα επί σκηνής ταξίδι στον χρόνο με συνοδοιπόρους σπουδαίους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας και πολλοί ακόμη. Ο Παύλος Παυλίδης παρέα με τους Hotel Alaska ξεκινάει το καλοκαίρι του από το κέντρο της πόλης με μια μεγάλη συναυλία-γιορτή στην Τεχνόπολη την Τετάρτη 14 Ιουνίου με τραγούδια από τη θρυλική εποχή των Ξύλινων Σπαθιών μέχρι τον τελευταίο προσωπικό του δίσκο «Το μαύρο κουτί» με ηλεκτρικούς ήχους, λούπες και πειραματισμό.

Κουρεντζής στο Ηρώδειο

Το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα. Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής εμφανίζεται στο Ηρώδειο στις 15 Ιουνίου με το νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα, την ορχήστρα Utopia, ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες. Στη συναυλία του Ηρωδείου θα τη διευθύνει στην Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ. Γραμμένη τα καλοκαίρια του 1895 και του 1896, η γιγαντιαία Τρίτη Συμφωνία (έξι μέρη με συνολική διάρκεια πάνω από 90 λεπτά) είναι ένας ύμνος στη φύση και στις στοιχειακές δυνάμεις των όντων.

Την ίδια ώρα στην πλατεία Νερού οι Helloween, οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες του ευρωπαϊκού power metal, θα είναι οι headliners της δεύτερης μέρας του Release (17/06), εκπληρώνοντας ένα συναυλιακό απωθημένο, καθώς μπορεί να έχουν έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας, όμως φέτος θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουμε τις «κολοκύθες» με τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της σύνθεσης με την οποία έχτισαν τον μύθο τους τη δεκαετία του ’80, μαζί με εκείνους που ανέβηκαν και έμειναν στο άρμα των Helloween στα χρόνια που ακολούθησαν. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Ουκρανοί Jinjer. Οσοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας την Τατιάνα Σμέλγιακ να λικνίζεται γρυλίζοντας μπορούν πολύ εύκολα να καταλάβουν γιατί φέτος θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους και λιγότερο ήλιο απέναντί τους – αφού πέρυσι είχαν παίξει νωρίς το απόγευμα.

Δύο διαφορετικές μουσικές παρέες που λειτουργούν με όρους κοινότητας ενώνονται στη σκηνή της Τεχνόπολης στις 17/06: οι Χαΐνηδες και οι Social Waste. Κοινωνικοί στίχοι, ρυθμοί, ηχοχρώματα, όργανα της Μεσογείου και των Βαλκανίων συμπλέκονται και στροβιλίζονται δημιουργώντας ένα μυσταγωγικό δρώμενο. Μία μέρα αργότερα η εμβληματική εμφάνιση του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο (18 /06) είναι από τις βραδιές που ξεχωρίζουν – ακόμη θυμόμαστε τη μεγαλειώδη συναυλία του στο ΣΕΦ πριν από λίγους μήνες. «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα οδηγήσουν στην «Καισαριανή» και στο «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και στην «Ιθάκη» του Μάνου Ελευθερίου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «μας δείχνουν τον δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και διώχνουν τον φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση, και το αιώνιο άγιο δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η ελευθερία!».

Στο… γήπεδο του Θανάση

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μετά τα περσινά (απόλυτα) sold out σε Κατράκειο και Θέατρο Βράχων έρχεται στο γήπεδο της Ριζούπολης στις 21 Ιουνίου για να δοθεί «νότα νότα η μάχη για το δικαίωμα στο όνειρο», όπως λέει ο ίδιος. Τα λόγια είναι περιττά για τον Θανάση. Το κοινό του διαρκώς μεγαλώνει και η νεολαία βρίσκει καταφύγιο στους στίχους και στα τραγούδια του αλλά και στη θέση και στάση του απέναντι στα σημαντικά κοινωνικά γεγονότα και διακυβεύματα της εποχής. Είμαστε πολλοί όσοι έχουμε συνδυάσει την έναρξη του καλοκαιριού με τις τελευταίες νότες του «Πεχλιβάνη», όπου όλη η σκηνή γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά και ο ουρανός κατακόκκινος από τα καπνογόνα μέσα σε κλίμα… διονυσιακής ατμόσφαιρας. Την ίδια μέρα η Ελένη Βιτάλη εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» με τραγούδια από την προσωπική της διαδρομή και εκλεκτούς καλεσμένους όπως οι Φ. Δεληβοριάς, Γ. Νταλάρας και Δ. Σαββόπουλος.

Πολλοί περιμένουν πώς και πώς τη συναυλία των Waterboys, οι οποίοι εμφανίζονται στο Ηρώδειο για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Ιδρύθηκαν στο Εδιμβούργο το 1983 από τον Σκωτσέζο μουσικό Μάικ Σκοτ, ο οποίος παραμένει ψυχή της μπάντας. Με αφετηρία το rock’n’roll, εμπνέονται από την κέλτικη παράδοση και την ελληνική μυθολογία, ενώ στις σύγχρονες συνθέσεις τους αναμειγνύουν μπλουζ, κάντρι και σόουλ ρυθμούς.

Ο Βερολινέζος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Νιλς Φραμ με την αντισυμβατική προσέγγιση στο πιάνο εμφανίζεται στο Ηρώδειο στις 23/06. Η στοχαστική ερμηνεία του και οι ηχητικές αλχημείες που συνδυάζουν ambient υφές με ατμοσφαιρική electronica θα στήσουν σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά.

Δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή 25 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, θα εμφανιστούν οι καθηλωτικοί Ghost, ένα από τα πιο εκκεντρικά και εντυπωσιακά σχήματα των ημερών μας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας «Re-Imperatour». Πέρα από τη sui generis θεατρικότητα, το μυστήριο γύρω από την ταυτότητά τους και οι ατέρμονες συζητήσεις για το αν τελικά είναι μέταλ ή όχι, η ουσία είναι ότι οι Σουηδοί παίζουν ένα κεφάτο μουσικό ιδίωμα που μιλάει τόσο στους νεότερους όσο και σε όσους μεγάλωσαν στα ένδοξα 80s. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι συμπατριώτες τους Candlemass, το συγκρότημα-σήμα κατατεθέν του doom metal.

Οι Madrugada, αγαπημένη μπάντα από τη Νορβηγία, έρχονται στις 25/06 (πλατεία Νερού), ενώ οι Pink Martini καταφτάνουν στην Τεχνόπολη (26/06) με μουσική από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Ποστ-ροκ ηχοχρώματα

Οι Ισλανδοί Sigur Rós, μία από τις πιο δημοφιλείς ποστ-ροκ μπάντες του πλανήτη, περιοδεύουν με ορχήστρα και εμφανίζονται στο Ηρώδειο στις 27 του μηνός για να μας ταξιδέψουν σε ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία. Θα παρουσιάσουν υλικό από το σύνολο της δισκογραφίας τους αλλά και από τον νέο δίσκο που κυκλοφορούν έπειτα από δέκα χρόνια. Οι εμφανίσεις τους προκαλούν πάντοτε ενδιαφέρον και το Ηρώδειο τους ταιριάζει. Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί σε ηφαίστεια με παγωμένη λάβα αλλά και εγκαταλειμμένα εργοστάσια αλιείας σε όλη την Ισλανδία.

Αλλη μία συναυλία που θα προσελκύσει χιλιάδες φίλους της χιπ χοπ μουσικής σκηνής είναι αυτή που θα δώσουν οι Λόγος Τιμής στο γήπεδο της Ριζούπολης (30/06). Οι Ινδιάνοι των Πόλεων φτάνουν με νέο δίσκο και τα χαρακτηριστικά τους μαύρα μπλουζάκια.

Οι σκηνές που θα στηθούν εκτός Αθηνών

Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις από το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη στις 26/06. Θα τον συνοδεύσουν στη σκηνή οι Ιουλία Καραπατάκη και ο Πέτρος Μάλαμας. Αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα, ασπρόμαυρες ιστορίες, φάλτσοι χρησμοί, κάτοπτρα και λαϊκά τραγούδια. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά και το διαχρονικό σύνθημα: «Ρε Σωκράτη τι λες τώρα που θα παίζεις ως τις 4 η ώρα».

Ο Λεξ μετά τις περσινές συναυλίες σε γήπεδα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έγραψαν ιστορία επέλεξε διαφορετικούς σταθμούς για τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις, παραμένοντας απολύτως πιστός στον τρόπο με τον οποίο κινείται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς διαφημίσεις, χορηγούς και συνεντεύξεις. Θα τον δούμε στην Πάτρα (17/06) στο γήπεδο της Παναχαϊκής και στο γήπεδο της Ξάνθης (25/06).

Για μουσικές βραδιές μακριά από την Αθήνα επιλέγουμε και τρία φεστιβάλ: στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων θα γίνει το 1ο Helmos Mountain Festival με συναυλίες και υπαίθριες δραστηριότητες στους πανέμορφους πρόποδες του Χελμού (2-5 Ιουνίου). Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι οι Αγγελάκας, Εισβολέας, Χατζηφραγκέτα, Μάλαμας, Γκιντίκι, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Πώς συνδέονται η παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, το εθνογραφικό σινεμά και οι τραπ/χιπ χοπ αυτοσχεδιασμοί; Η απάντηση στο φεστιβάλ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά» που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ένα μυσταγωγικό μουσικό τριήμερο αφιερωμένο στις μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κόνιτσα στο σπίτι της Χάμκως, της μητέρας του Αλή πασά των Ιωαννίνων, σε επιμέλεια του βραβευμένου με Γκράμι παραγωγού Κρίστοφερ Κινγκ και σε συνεργασία με τον δήμο (9-11/06).

Ενα ακόμη φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στο Φρούριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) στη Θεσσαλονίκη με τζαζ νότες, μελοποιημένη ποίηση, συμφωνική μουσική και νέους δημιουργούς από την πόλη (από τις 21 Ιουνίου).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter