Το «σύνδρομο του απατεώνα»

Το «σύνδρομο του απατεώνα»

Το «σύνδρομο του απατεώνα» αναφέρεται σε έρευνα που δημοσίευσαν το 1978 οι ψυχολόγοι Πολίν Ρ. Κλανς και Σουζάν Α. Αϊμς.

Τι είναι όμως αυτό; Οι επιστήμονες μας εξηγούν ότι πολλοί επιτυχημένοι και προβεβλημένοι άνθρωποι έχουν έναν ενδόμυχο φόβο: τρέμουν μήπως ανακαλύψει ο κόσμος ότι η επιτυχία τους δεν είναι αποτέλεσμα των ικανοτήτων τους, διακατέχονται από φόβο μήπως καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν είναι τόσο «άριστοι» όσο προβάλλονται, χάνουν τον ύπνο τους μήπως τελικά τους πάρει χαμπάρι η κοινωνία και τους κατατάξει στους κοινούς απατεώνες.

Μάλιστα μια μεγάλη υποκατηγορία όσων πάσχουν από το σύνδρομο του απατεώνα είναι αυτοί κι αυτές στην οικογένεια των οποίων ανήκει ένας/μία χαρισματικός/ή αδερφός/ή με ιδιαίτερες ικανότητες, σημαντικά προσόντα και εμφανή ταλέντα, που ωστόσο έχουν αποτύχει εκεί που οι ίδιοι έχουν πετύχει.

Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς αντιμετωπίζουν τις επιτυχίες τους με έκπληξη και καχυποψία, αφού σε άλλο παιδί τους πίστευαν και αλλού επένδυαν για την ποθητή έκβαση, δηλαδή «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ζωντανή απόδειξη και η συμπερίληψη του συνδρόμου όπως αντιστοιχείται με τα χαρακτηριστικά της έρευνας των δύο ψυχολόγων.

Ξεκινώντας τη θητεία του ως πρωθυπουργού επέλεξε να έχει δίπλα του στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου ανθρώπους ορκισμένους στον ίδιο και της απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας.

Το μητρώο στελεχών που διατυμπάνιζε ως αποκλειστική πηγή στελέχωσης του «επιτελικού» κράτους αποτέλεσε απλώς τον φερετζέ του κάθε Πατέρα, Κοντολέων και Διαματάρη.

Η πάταξη των φαινομένων οικογενειοκρατίας στην κυβέρνησή του την οποία είχε εξαγγείλει περιλάμβανε μόνο την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη (γιατί άραγε;), την ίδια στιγμή που η σύζυγος Μαρέβα καθόταν στην πρώτη σειρά –με την ελληνική αντιπροσωπεία– στα έδρανα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που η πεθερά του Ηβη Γόντικα συμμετείχε στην επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι και ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης διορίστηκε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού (ο απόλυτος αντ’ αυτού).

Η επιχείρηση «μόρφωση – εξυπνάδα – χιούμορ – γοητεία» τέθηκε σε εφαρμογή εξαρχής από μια στρατιά δημοσιογράφων-γελωτοποιών που ύφαιναν την εικόνα του «πολυσπουδαγμένου με τα τέλεια αγγλικά», του «πολυπράγμονα, πανέξυπνου, αυστηρού αλλά με χιούμορ πρωθυπουργού» και του «αθλητικού τύπου με την απαράμιλλη γοητεία».

Ολα βέβαια έγιναν μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης προστασίας και ελέγχου, με βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις, δοσμένες ερωτήσεις και στημένα ρεπορτάζ.

Ομως όλους αυτούς τους «φίλους» πολιτικούς και επιχειρηματίες (ακόμη και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου) ο Μητσοτάκης τους… συνακροαζόταν!

Δεν απαλλάσσεται κανείς εύκολα από τα σύνδρομά του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter