Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφασίζει κατά της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφασίζει κατά της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το πολωνικό δίκαιο μπορεί να υπερισχύσει του δικαίου της ΕΕ εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ του ευρωπαϊκού μπλοκ και του κράτους μέλους της ανατολικής Ευρώπης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήρθε αφού ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε επανεξέταση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΚ) που έδωσε την υπεροχή στο κοινοτικό δίκαιο. Δύο κριτές της επιτροπής διαφώνησαν με τη γνώμη της πλειοψηφίας.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν το Συνταγματικό Δικαστήριο παράνομο λόγω της πολιτικής επιρροής που ασκεί στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Τι αφορούσε η δικαστική υπόθεση

Το δικαστήριο εξέτασε συγκεκριμένα τη συμβατότητα διατάξεων των συνθηκών της ΕΕ – οι οποίες χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δικαιολογήσει την παρέμβασή της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη – με το σύνταγμα της Πολωνίας.

Μια απόφαση του ΔΕΚ τον Μάρτιο ανέφερε ότι η ΕΕ μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να αγνοήσουν ορισμένες διατάξεις του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματικού δικαίου.  Το ΔΕΚ αναφέρει ότι η διαδικασία της Πολωνίας που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τον διορισμό μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου της ισοδυναμεί με παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η απόφαση του ΔΕΚ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει την Πολωνία να καταργήσει τμήματα της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Η ΕΕ παρακρατά δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία στην Πολωνία λόγω ανησυχιών ότι το κράτος δικαίου υποβαθμίζεται στη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter