Το ΤΑΙΠΕΔ «απλώνει δίχτυα» στο λιμάνι της Μυτιλήνης με υπογραφή Πλακιωτάκη

Το ΤΑΙΠΕΔ «απλώνει δίχτυα» στο λιμάνι της Μυτιλήνης με υπογραφή Πλακιωτάκη

Κυριολεκτικά «νύχτα» και για λόγους που δεν είναι κατανοητοί – προς το παρόν – ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέθεσε με απόφαση του στο «υπερταμείο», τη γνωστή ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε), αρμοδιότητες «αρχής σχεδιασμού» για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Παύει δηλαδή να είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης αρμόδια όργανα για την εκπόνηση σχεδίου ή όποιου άλλου προγράμματος, και σαν τέτοια αρχή ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε! Μια «μνημονιακή» εταιρεία που λειτουργεί με απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με την συμμετοχή και Ευρωπαίων εταίρων.

Ο κ. Πλακιωτάκης προχώρησε στην παραπάνω απόφαση στις 15 Μαρτίου η οποία και δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου στο με αριθμό τεύχους 1776/β. Με αυτήν ορίζεται ως αρχή σχεδιασμού, το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε για τα λιμάνια Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Κύμης.

Ήδη δεδομένης αυτής της απόφασης «τινάζεται στον αέρα» κάθε διαδικασία εκπόνησης του master plan για το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τι κάνει το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε οι λειτουργίες τους ως «αρχή σχεδιασμού» των λιμανιών είναι οι παρακάτω:

«Δυνάμει του άρθρου 159 του ν. 4635/2019, όπως ισχύει, το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού, κατά την έννοια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας {σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017 (Β΄1225/2006)}, για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα 10 περιφερειακά λιμάνια του χαρτοφυλακίου του, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που θα υπο-παραχωρηθούν σε επενδυτές δυνάμει του ν. 4597/2019. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχής Σχεδιασμού συνίσταται για τον καθένα από τους λιμένες αυτούς στα εξής:

Στην συν-διαμόρφωση της στρατηγικής ανάπτυξης των λιμενικών δραστηριοτήτων κάθε λιμένα.

Στον συντονισμό της διαδικασίας διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Στην ενεργό εμπλοκή της έγκρισης του masterplan, του προγράμματος των έργων-επενδύσεων και των περιβαλλοντικών όρων.

Στον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης.

Στην προετοιμασία του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ)

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε θέση, κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης, να αναλάβει τον ρόλο της Αρχής Σχεδιασμού και για λιμενικές υποδομές εκτός του χαρτοφυλακίου του και να παράσχει τη σχετική υποστήριξη και τεχνογνωσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής(ΥΝΑΝΠ), καθώς και στους φορείς διαχείρισης λιμένων.».

Πηγή: stonisi.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά οικόπεδο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη

Εν μέσω πανδημίας το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει την διαδικασία για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter