Το ταξίδι της μικρής Αμάλ – Μία μαριονέτα προσφυγοπούλα φτάνει στην Ελλάδα

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ – Μία μαριονέτα προσφυγοπούλα φτάνει στην Ελλάδα

Μια Σύρια προσφυγοπούλα, μόλις εννέα ετών, προετοιμάζεται αυτό το διάστημα για ένα μεγάλο ταξίδι. Στις 27 Ιουλίου, μία κούκλα θα ξεκινήσει από τα σύνορα της Συρίας, θα διασχίσει την Τουρκία, για να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας τη μητέρα της.

Αυτό είναι το «ταξίδι» της μικρής Αμάλ. Μιας κούκλας ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας, που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων.

Το «Ταξίδι» είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του θέατρου Good Chance μετά την διεθνώς επιτυχημένη παράσταση «The Jungle» (2017) και το πρώτο εγχείρημα με επικεφαλής τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Amir Nizar Zuabi. Από τις 7 Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2021, σε κάθε χωριό, περιοχή ή πόλη που θα επισκέπτεται, η μικρή Αμάλ θα γίνεται δεκτή με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δραστηριότητες της κοινότητας σε όλη την πόλη, αλλά και με ξεχωριστές συναντήσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του «Ταξιδιού» σε κάθε περιοχή με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα δημόσιας τέχνης όλων των εποχών. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή της μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές τους.

Η κούκλα προσφυγοπούλα θα φτάσει τον Αύγουστο στη Χίο

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα έχει ως αφετηρία την Χίο στις 9/8. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι τα Ιωάννινα στις 27/8 & 28/8, η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στις 29/8, η Λάρισα στις 31/8 και η Ελευσίνα στη 1/9.

Από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα συναντήσει στη μεγάλη της διαδρομή η μικρή Αμάλ, πρώτη θα είναι η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί από φόβο μην χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από φωτεινό κόκκινο νήμα σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη.

Θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο, με τον οποίον θα γίνει φίλη μαζί του. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία όπου θα συνεχίσει το ταξίδι της.

Το «Ταξίδι» θα φέρει κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, ομάδες κοινοτήτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους πίστης και σχολεία.

Τον Αύγουστο η κούκλα θα φτάσει στη Χίο και από εκεί σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα

Κάποιες ξεχωριστές στιγμές των 100 εκδηλώσεων με την κούκλα Αμάλ

-Το ταξίδι της μικρής Αμάλ αρχίζει στο Γκαζιαντέπ με μία υπαίθρια εγκατάσταση φωτισμού. Σιγά-σιγά, ένα φανάρι τη φορά, η πόλη φωτίζεται και ένα μονοπάτι φωτός αποκαλύπτεται, αυτό που θα ακολουθήσει η Αμάλ.

-Στο Τσεσμέ, η μικρή Αμάλ θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι από παπούτσια που θα την οδηγήσει στη θάλασσα. Αυτή η καλλιτεχνική εγκατάσταση – δημιουργία του K2 Contemporary Arts Centre – αντιπροσωπεύει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα σε αναζήτηση καταφυγίου.

-Στο Μπάρι, μία τεράστια κούκλα με τη μορφή μιας Ιταλίδας Nonna (Γιαγιάς) υποδέχεται τη μικρή Αμάλ και μοιράζεται μαζί της τις συμβουλές της για το πώς να ξεπεράσει τα εμπόδια που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει στην υπόλοιπη διαδρομή της.

-Όταν η μικρή Αμάλ φτάσει στη Ρώμη, η χαμένη πατρίδα της ξαναζωντανεύει στις σκέψεις της. Οι αναμνήσεις του πολέμου ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ενώ πίνακες του Σύριου εικαστικού καλλιτέχνη Tammam Azzam προβάλλονται στα κτήρια που περιβάλλουν τη μικρή Αμάλ.

-Μετά από ένα περίπατο στο λιμάνι και στις γέφυρες της Μασσαλίας, ο Σύριος κινηματογραφιστής και εικαστικός Ammar al-Beik θα κάνει δώρο στην Αμάλ μια ζακέτα, κάτω από τον κατοπτρικό θόλο του Vieux Port Pavilion.

-Στο Παρίσι, μια εγκατάσταση με τη μορφή προσφυγικού καταυλισμού θα δημιουργηθεί έξω από το Institut du Monde Arabe και η Αμάλ θα εξερευνήσει τις σκηνές των προσφύγων, αναζητώντας ίχνη της πατρίδας της. Σε κάθε σκηνή θα δει και θα ακούσει δράσεις θεάτρου σκηνών και ηχοτοπία που αντιπροσωπεύουν τις πολλές χώρες προέλευσης των προσφύγων.

-Στις Βρυξέλλες, χορευτές και καλλιτέχνες parkour και τσίρκου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με κάποιους από τους διεθνούς φήμης χορογράφους της πόλης για να δημιουργήσουν μία χορευτική εκδήλωση που εξετάζει τις τραυματικές αναμνήσεις της Αμάλ από την πατρίδα της.

-Στο πλαίσιο του Ruhfestspiele Festival, η κοινότητα του Recklinghausen δημιουργεί ένα «μονοπάτι υποδοχής» που διασχίζει την πόλη, με ζωγραφισμένα βότσαλα που απεικονίζουν μηνύματα καλωσορίσματος και ελπίδας για την Αμάλ.

-Στο Λονδίνο, η Αμάλ γίνεται 10 χρονών. Τα γενέθλιά της αρχίζουν με μια πρωινή παράσταση από τη χορωδία της Βασιλικής Όπερας, και συνεχίζονται με ένα πάρτι γενεθλίων στο V&A Museum με παιδιά από όλες τις γειτονιές του Λονδίνου. Η μεγάλη μέρα της τελειώνει με έναν περίπατο στο κέντρο του Λονδίνου όπου θα δεχτεί ευχετήρια μηνύματα από τους πολλούς φίλους που έχει συναντήσει στο ταξίδι της.

-Η άφιξη της Αμάλ στο Μάντσεστερ σηματοδοτεί το τέλος της επικής περιπλάνησής της. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ θα παρουσιαστεί μία ξεχωριστή έκθεση με θέμα την παιδική ηλικία, δημιουργία τοπικών σχολείων σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων. Καθώς η Αμάλ εξερευνά την έκθεση, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα καινούργιο, ακόμα μακρύτερο ταξίδι: Να χτίσει μία καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα της.

Η μικρή Αμάλ αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το επιτακτικό μήνυμά της προς όλο τον κόσμο είναι «Μην μας ξεχνάτε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter