Το τέλμα της κυβέρνησης φέρνει ανασχηματισμό

Το τέλμα της κυβέρνησης φέρνει ανασχηματισμό

Το ισχυρό σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Ενώ το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο είναι ισχυρό και παραμένει πάντα στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, πληθαίνουν οι πληροφορίες για ανασχηματισμό μες στον Ιούνιο, που θα είναι εκ των πραγμάτων εκλογικός.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από τα σενάρια είναι ότι η κυβέρνηση έχει τελματώσει, καταγράφοντας συνεχώς αρνητική δημοσιότητα. Από τις υποθέσεις των Λιγνάδη και Φουρθιώτη, την εγκληματικότητα και τις δολοφονίες μέχρι την πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και την προανακριτική-παρωδία για τον Νίκο Παππά που προκαλεί γκρίνια στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε αυτά προστίθεται η φθορά της προσωπικής εικόνας του πρωθυπουργού από τις «ανέμελες» βόλτες στην Πάρνηθα μέχρι τις πτήσεις με ελικόπτερα φίλων για Σαββατοκύριακο. Το υπόβαθρο βέβαια δίνει η αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας όπως τείνει να καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, με το παρατεταμένο όσο και αναποτελεσματικό lockdown και τους 12.000 νεκρούς.

Πολιτική επανεκκίνηση

Το μόνο θετικό αφήγημα για την κυβέρνηση είναι οι εμβολιασμοί (παρότι το πλάνο έχει καθυστερήσει), αφενός λόγω της υποδειγματικής εξυπηρέτησης στα εμβολιαστικά κέντρα και αφετέρου λόγω της ανακούφισης που προκαλεί το ξεπέρασμα του κινδύνου. Παραλλήλως η κυβέρνηση ήδη προβάλλει επικοινωνιακά την επαναφορά της οικονομίας σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το φρεσκάρισμα της εικόνας μέσα από το ανακάτεμα της κυβερνητικής και κομματικής τράπουλας προσφέρεται για την καλλιέργεια εντυπώσεων για μια πολιτική επανεκκίνηση, που είναι η προσφιλής έκφραση του πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται το «reset» να αποκτήσει επετειακή διάσταση με τα δύο χρόνια της κυβέρνησης. Εφόσον πραγματοποιηθεί θα λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι διαρροές τον θέλουν να είναι εκτεταμένος και δομικός, εν αντιθέσει με τους δύο προηγούμενους που περιορίστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις. Παράγοντες του δημόσιου βίου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διορθώσει την κυβέρνηση στους τομείς που πάσχει, να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έχει πάρει τα μηνύματά της και θα αναδείξει την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας.

Παραλλήλως, ο ανασχηματισμός θα αποκρυσταλλώνει τις ισορροπίες με τα κομματικά υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών, αλλά και με τα προβεβλημένα στελέχη που έχουν αρχίσει να ανοίγουν τη δική τους περπατησιά, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Πρόσωπα-κλειδιά

Οι πλέον ευάλωτοι για έξοδο ή μετακίνηση είναι οι υπουργοί που κοντεύουν να κλείσουν διετία. Οι πληροφορίες αναφέρουν για αλλαγές στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας.

Ίσως το πλέον κομβικό είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Ν. Δένδια μετά τις δηλώσεις του στην Άγκυρα που τον ανέδειξαν σε de facto νούμερο δύο του κόμματος. Αν και οι φήμες για μετακίνησή του είναι εκτεταμένες, τα μόνα υπουργεία για τον Ν. Δένδια θα ήταν το Οικονομικών ή το Εσωτερικών.

Στο μεν πρώτο όμως είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, τον οποίο επίσης θέλει να μετακινήσει για να κάνει υπουργό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, άνθρωπο της οικογένειας, προκειμένου να μοιράσει απρόσκοπτα τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Χρ. Σταϊκούρα στην καλύτερη περίπτωση είναι ψυχρές.

Στο δε Εσωτερικών είναι ο Μάκης Βορίδης, με τοποτηρητή του Μαξίμου τον Στέλιο Πέτσα, οι οποίοι ανέλαβαν μόλις τον Ιανουάριο και δεν είναι υπό μετακίνηση. Παρότι ακούγεται ότι «ο κ. Δένδιας θα ήταν καλός σε παραγωγικό υπουργείο», οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση θα συνιστούσε υποβάθμιση που θα έδειχνε φόβο του πρωθυπουργού για τον δελφίνο.

Πληροφορίες συνδέουν τον ανασχηματισμό με αλλαγές και στο κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως και ο ίδιος επιθυμεί προκειμένου να αρχίσει να χτίζει αυτόνομη πολιτική πορεία και να προετοιμάσει την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές με σταυρό. Πληροφορίες από τα «γαλάζια» παρασκήνια τον θέλουν να κοιτάζει προς το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, με δεδομένες τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά (η «κόκκινη γραμμή» είναι τα έξι μίλια, είχε δηλώσει), θα είναι μία επιπλέον αιτία πολέμου με τους σαμαρικούς.

Ίσως γι’ αυτό πάντως ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως αναφέρουν τα «γαλάζια» παρασκήνια, το τελευταίο διάστημα ρίχνει γέφυρες προς τον Αντώνη Σαμαρά. Για τη θέση του στο Μέγαρο Μαξίμου προορίζεται πρόσωπο με πολιτική εμπειρία ώστε να αποφεύγονται στο εξής οι γκάφες στη διαχείριση, όπως με τον Λιγνάδη και τον Φουρθιώτη. Δεύτερο πρόσωπο-κλειδί είναι ο Αδ. Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, που «σκέφτεται να τον αξιοποιήσει σε έναν διαφορετικό ρόλο, ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, για να αναβαθμίσει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή».

Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι καθώς η νέα Δεξιά εκτός των τειχών της ΝΔ καραδοκεί (Βελόπουλος και Τράγκας), ο Αδ. Γεωργιάδης συγκρατεί ένα χαμηλού επιπέδου δεξιό κοινό και δεν τον θέλει δυσαρεστημένο. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Κικίλια να αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη στο Τουρισμού και τη Λίνα Μενδώνη να αποχωρεί οριστικά. Το σενάριο για ένα υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού –εκεί που δεν πήγε η Όλγα Κεφαλογιάννη– επιστρέφει. Όχι όμως και η Κεφαλογιάννη, που οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.

Ειδική περίπτωση είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αφενός έχει κάνει τη βρόμικη δουλειά στο πεδίο της κοινωνικής καταστολής, αφετέρου όμως τα έκανε μούσκεμα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των δολοφονιών που απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει αντιπάθειες και μες στο Μέγαρο Μαξίμου, αν τον αφήσει όμως εκτός κυβέρνησης θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εκλεγεί με σταυρό και μάλιστα στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών που φημολογείται.

Κατά τα λοιπά, καθώς ο ανασχηματισμός θα είναι εκλογικός, ο πρωθυπουργός θα δώσει το νέο πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής του. Αυτήν τη φορά θα μοιράσει υπουργεία και υφυπουργεία σε εκλογικές περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται στο πολυπληθές υπουργικό σχήμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter